PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Općinski vijećnici u Bolu široke ruke; opraštali zaduženja objektima koji posluju u turističkoj sezoni. Predsjednik vijeća Matko Baković: “Kakvu poruku šaljemo?” Načelnik Tihomir Marinković zapitao je vijećnike: “Što vi to radite?”

Općinske vijećnike u Bolu zatrpali su dopisi, bolje reći molbe koje su im stigle na stol na rješavanje. Svim je molbama zajednički zahtjev: umanjenje naknade za prostor ili umanjenje komunalne naknade. U nazivniku se molbe mogu definirati kao traženje oproštenja dugova. Osim dopisa o ponudi nove putničke linije o čemu se vijećnici nisu mogli dogovoriti pa će pisac dopisa dodatno pojašnjenje trebati pružiti vijećnicima na sljedećoj sjednici Općinskoga vijeća.

Tihomir Marinković: “Općinske službe rade jako dobro”
Molbe su izazvale prilično neslaganje među vijećnicima. Bilo je i disonantnih tonova, a odluke u kojima su vijećnici Općinskoga vijeća bili široke ruke smanjit će saldo na računu općinskoga proračuna. Neki su vijećnici ukazali i na neučinkovitost rada komunalnoga reda i općinskih službi u tijeku turističke sezone i kontrole rada objekata. — Općinske službe rade jako dobro. Volio bih da rade još bolje, rekao je načelnik Tihomir Marinković (SDP), dodavši kako ne odobrava nepoštivanje koncesije koju ugostitelji imaju.

“Skalinada” umjesto 1. svibnja otvorena 2. lipnja
Jedna od pristiglih molbi bila je i ugostiteljskoga objekta “Skalinada” koji je za korištenje javne površine za štekat u 2019. godinu bio zadužen s 35.700,00 kuna. Vlasnik ugostiteljskoga objekta napomenuo je u molbi da je njegovo poslovanje sezonskoga karaktera i započinje 1. svibnja, ali da je zbog radova na Rudini kasnio te je objekt otvorio 2. lipnja. Tom su objektu općinski vijećnici umanjili iznos za korištenje javne površine za jedan mjesec.

Javnu površinu koristio samo 12 dana
Obrt Baraka Sound & Vision također je zamolio da mu se smanje troškovi vezani za privremeno korištenje javne površine. Navedeni obrt ima stol za reklamiranje i prodaju karata, a u dopisu je istaknuo da je javnu površinu koristio samo 12 dana, i to, kako je naveo, “iz više razloga”. Njegovo je dugovanje Općini prema navodima 7.000,00 kuna. Kod ove su se molbe vijećnici posebno sučelili. Istaknuto je da tom obrtu Općina nije kriva zbog poslovanja. Svejedno, vijećnici su obrtu oprostili dugovanje, odnosno u sezoni ove godine radit će bez obveze prema Općini jer je, kako je kazano, obrtnik za 2019. godinu uplatio naknadu Općini.

Ivica Šćepanović: Donosimo odluke koje su najbolje za nas osobno i za Općinu
— Obećali ste ljudima da ćete glasovati, moglo se čuti među vijećnicima. Reagirao je oporbeni vijećnik Ivica Šćepanović: — Mi nikome ništa ne obećavamo. Implicirate da dolazimo ovdje jer smo obećali ljudima da glasujemo prema njihovu nahođenju. Mi razmišljamo i donosimo odluke na način na koji mislimo da je najbolje i za nas osobno i za općinu Bol, rekao je vijećnik Šćepanović. Predsjednik Općinskoga vijeća Matko Baković (HDZ) zapitao je: “Kakvu poruku šaljemo? Pokušajte, ako uspijete dobro. Ako ne, Općina će vam oprostiti dug.” Načelnik Marinković zapitao je vijećnike: “Što vi to radite?” vidno nezadovoljan nekim odlukama Općinskoga vijeća.

Poplava uništila 125 tisuća maloprodajne cijene robe
Tvrtka Lavanda maris d.o.o. za korištenje javne površine dobila je rješenje od 23.000,00 kuna. Zatražila je da joj se smanji iznos na uplaćenih 12.500,00 kuna. — Iz razloga jer je mjerenje zauzetoga prostora bilo kad je već počela sezona, pa nismo mogli smanjiti kvadraturu zauzetoga, što ćemo napraviti za sljedeću sezonu. Sljedeći razlog je velika materijalna šteta zbog poplave 12. studenoga, u trgovini je bilo 15 cm mora, što nam je uništilo oko 125.000,00 kuna maloprodajne cijene robe te imamo štetu i na samom objetku, stoji u dopisu koji je potpisao direktor Ivan Šokac. Zanimljivo, ali vijećnici su bez mnogo rasprave gotovo jednoglasno odbili zahtjev iz molbe tvrtki čije je sjedište u Zagrebu.

Tihomir Marinković: Vodite računa o zakonitosti odluka
Na stol vijećnicima stigla je i molba Đanija Jerčića, 100–postotnoga invalida Domovinskoga rata, koji je prijavljen u Splitu, u Bolu podiže već drugu nekretninu, a zatražio je da mu se umanji iznos komunalnoga doprinosa. Prema kratkoj raspravi vijećnika, podnositelj molbe ne ispunjava kriterije, a načelnik Marinković skrenuo je pozornost vijećnicima da vode računa i o zakonitosti odluka koje donose. Vijećnici su jednoglasno odbacili zahtjev iz molbe s obrazloženjem kako navedeni ne ostvaruje niti jedan kriterij po kojem bi se zahtjevu iz molbe moglo udovoljiti.

Poznatom bolskom maslinaru Nikoli Bodloviću odobreno je da postavi montažnu kućicu u masliniku koji se nalazi uz cestu prema teniskom centru. U toj bi kućici prodavao ulje i proizvode od maslina. Javila se i konoba “Pusa”, čiji je dopis zaprimljen lani, 13. studenoga, ponudivši Općini i njezinim ustanovama organizaciju domjenaka, odnosno sve što je vezano uz ugostiteljstvo i pripremu hrane,  u zamjenu za dio dugovanja. U zamolbi, koju su potpisali Franci i Pero Marinković, naveli su i probleme koje imaju u blizini ugostiteljskoga objekta, a koji, kako stoji, “onemogućavaju normalan rad štekata i objekta u većem dijelu godine”. Općinsko vijeće nije prihvatilo prijedlog.

načelnik Bola Tihomir Marinković (lijevo) i predsjednik Općinskoga vijeća u Bolu Matko Baković (foto: iz arhive)

Podjelite:

You may also like...