Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Općinsko vijeće donijelo odluku da se studentici Esteri Peruzović isplati stipendija. Vijećnik Ivica Šćepanović: “Načelniče, tko će platiti sudske troškove?” Načelnik Tihomir Marinković: “Samo štitim interese općine”

Ponovno je na Općinskom vijeću u Bolu aktualizirano pitanje studentice Estere Mihaele Peruzović iz Bola i njezina ostvarivanja prava na stipendiju nakon što je prethodno, u studenom prošle godine, podnijela prigovor općinskom vijeću u Bolu na odluku načelnika Tihomira Marinkovića (SDP) koji joj je uskratio stipendiju s obrazloženjem da ona i njezina obitelj više ne žive u Bolu.

Tihomir Marinković: Ne radi se o proizvoljnoj prosudbi, nego o činjenici
Pitanje je potaknuo nezavisni vijećnik Ivica Šćepanović koji smatra da je odluka načelnika nedopustiva. Vijećnik Šćepanović uvjeren je da studentica Peruzović treba dobiti stipendiju, dodavši kako se uskrata dodjele stipendije temelji na osobnoj prosudbi. — Ne radi se o proizvoljnoj prosudbi, nego o činjenici. Činjenica je da oni ne žive u Bolu. To je osnovni kriterij, rekao je Marinković.

Ivica Šćepanović: Mi smo kao općinsko vijeće donijeli taj pravilnik
Vijećnik Šćepanović replicirao je načelniku da je studentica u dokumentaciji dostavila potvrdu o boravištu. — Ako smo zaključili da kriteriji prema kojima dodjeljujemo stipendije, nisu dostatni, onda ćemo mijenjati postojeći pravilnik. Ako su u Pravilniku navedeni kriteriji i ako je osoba dostavila tražene dokumente, tko ste vi da to ne realizirate? Mi smo kao Općinsko vijeće donijeli taj Pravilnik, istaknuo je Šćepanović, podsjetivši da je vijećnica Sani Bodlović kao član Komisije za dodjelu stipendija đacima i studentima potvrdila da studentica Estera Peruzović ostvaruje uvjete natječaja za stipendiju.

— Ne radi se o proizvoljnoj prosudbi, nego o činjenici. Činjenica je da oni ne žive u Bolu. To je osnovni kriterij, rekao je načelnik Bola Tihomir Marinković (SDP) na Općinskom vijeću na kojem je ponovio razloge zbog kojih je odlučio uskratiti stipendiju studentici Esteri Peruzović (foto: J. Bašić)

Tihomir Marinković: Vi donesite odluku koju želite
— Samo štitim interese Općine. Činjenica je da gospoda ovdje ne žive, što god vi mislili o tome. A vi donesite odluku koju želite, odgovorio je Marinković, ustrajući u odluci da prema obrazloženju koje je i ranije iznio, studentica ne treba dobiti stipendiju općine Bol.

Studentica Peruzović najavila je da će o svemu upoznati Ministarstvo uprave
Estera Peruzović Općinskom vijeću obratila se još prošle godine prigovorom na odluku načelnika. U tom je dopisu preko odvjetničkoga ureda, između ostaloga, istaknula: — Za napomenuti je kako sam prilikom kandidiranja za dodjelu stipendije uz zahtjev podnijela svu potrebnu dokumentaciju i to Domovnicu, preslik Indeksa, Elektronički zapis o statusu studenta, Potvrdu o redovnom upisu u akademsku godinu 2018./2019., s prijepisom ocjena. Studentica Peruzović u prigovoru je odluku ocijenila nepravilnom i nezakonitom, najavivši da će se o svemu upoznati Ministarstvo uprave. Kontaktirali smo danas nadležno Ministarstvo, ali još uvijek nismo zaprimili odgovor. Peruzović tvrdi da ispunjava sve uvjete za primanje stipendije, ali da se unatom tomu nije našla na listi kandidata kojima je dodjeljena novčana pomoć.

Odluku o dodjeli stipendija potpisuje načelnik
Odluku o dodjeli stipendije potpisao je načelnik Bola kao osoba koja zastupa Općinu i nositelj je izvršne vlasti, prema odredbama Statuta. Izričito je naznačeno da je odluka donesena na temelju članka 12. Odluke o dodjeli novčane pomoći i novčanih nagrada učenicima i studentima i čl. 47. Statuta općine Bol koji se odnosi na ovlasti načelnika, a ne Općinskoga vijeća. Treba napomenuti kako je u Odluci na koju se poziva načelnik određeno da o odabiru kandidata odluku donosi općinski načelnik, i to u roku od 30 dana od zaključenja natječaja te se odluka načelnika objavljuje na oglasnoj ploči Općine.

Sa 7 glasova “za” Općinsko vijeće donijelo odluku da se isplati stipendija
Općinsko vijeće je na kraju sa 7 glasova “za”, 1 glasom “protiv” i 2 glasa “suzdržan” donijelo odluku da se studentici Esteri Peruzović isplati stipendija.

— Ako smo zaključili da kriteriji prema kojima dodjeljujemo stipendije, nisu dostatni, onda ćemo mijenjati postojeći pravilnik. Ako su u Pravilniku navedeni kriteriji i ako je osoba dostavila tražene dokumente, tko ste vi da to ne realizirate? Mi smo kao Općinsko vijeće donijeli taj Pravilnik, istaknuo je vijećnik Ivica Šćepanović na sjednici Općinskoga vijeća koja je održana u utorak, 11. veljače, u Bolu (foto. iz arhive)

Podjelite:

You may also like...