PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Općinsko vijeće odobrilo općini u Bolu kreditno zaduživanje od 4 milijuna kuna za podmirivanje tekućih obveza. Što će biti s mjerama pomoći za pogođene građane i poduzetnike?

Općinsko vijeće u Bolu odobrilo je općini u Bolu kreditno zaduživanje od 4 milijuna kuna. Općina Bol osigurat će tako sredstva podizanjem kredita, i to za podmirivanje tekućih obveza.

Tekuće obveze dolaze na naplatu
Kako će brojni proračuni, pa tako i proračuni općine Bol, otežano funkcionirati u danima krize urokovane epidemijom koronavirusa, a tekuće obveze dolaze na naplatu, nije bilo drugoga nego kreditno se zadužiti i tako premostiti situaciju između obveze naplate i otežanoga priliva sredstava u općinskom proračunu.

Rok otpate je 12 mjeseci
Kratkoročni kredit od 4 milijuna kuna ta će bračka općina podignuti uz godišnju fiksnu kamatnu stopu od 1,50 posto, uz naknadu za jednokratnu obradu okredita od 0,05 posto. Rok otplate kredita bit će 12 mjeseci, a instrument osiguranja postojeća zadužnica općine Bol. — Predloženom odlukom ovlašćuje se općinski načelnik Općine Bol Tihomir Marinković da zaključi Ugovor o kratkoročnom kreditu sa Zagrebačkom bankom d.d., stoji u odluci Općinskoga vijeća.

Planirani Proračun općine Bol iznosi 26,3 milijuna kuna
Načelnik Marinković rekao je da se radi o prolongiranju već postojećega kredita od 2019. godine te istaknuo da za ovakvo zaduživanje općini ne treba suglasnost Ministarstva financija. Treba istaknuti da je Proračun općine Bol težak 26,3 milijuna kuna. Nakon brojnih prijepora na Općinskom vijeću, posebno oko izdašnoga izdvajanja iz Proračuna za WTA turnir koji će čekati neke bolje dane, Proračun je donesen i krenulo se u njegovo izvršenje.

Još nisu poznate mjere pomoći poduzetnicima
S obzirom na postojeću krizu koja će pogoditi ne samo građane Bola, nego i poduzetnike s toga područja, a posebno djelatnike u ugostiteljstvu, za sada nisu poznate mjere štednje i pomoći koje je općina Bol poduzela kako bi im se olakšale štete uzrokovane nemogućnošću poslovanja i ublažile posljedice kojih će biti. Kako će za dio tih mjera trebati i odluka Općinskoga vijeća, predstoji vidjeti što će općinska uprava predložiti vijećnicima na odlučivanje.

Načelnik ranije povukao odluku o povećanju naknada za korištenje komunalne infrastrukture na pomorskom dobru
Upit o mjerama pomoći i štednjama u općinskom proračunu, kao i o dinamici punjenja proračuna, poslali smo i Općini, pa ćemo vas izvijestiti kada stigne odgovor. U planu su bili brojni investicijski zahvati. Za sada nije poznato je li Općina odustala od određenih projekata ili će se ići u njihovu realizaciju, ali uz ponešto izmijenjen Proračun. Treba podsjetiti da je bolski načelnik prethodno povukao prijedlog odluke o naknadama za korištenje komunalne infrastrukture na pomorskom dobru na području Općine, prema kojoj su se te naknade trebale povećati, pa će zbog novonastale situacije naknade za komunalnu infrastrukturu ostati kao i lani.

Srpanj i kolovoz nose 58 posto turističkoga prometa
Načelnik Marinković tada je istaknuo da je neprimjereno povećavati naknade za korištenje komunalne infrastrukture u trenutku kada je neizvjestan početak turističke sezone i kakva će ona uopće biti. A sezona bi, treba dodati, u redovitim okolnostima u Bolu već i počela. Nije naodmet naglasiti kako turistički srpanj i kolovoz u Bolu nose 58 posto turističkoga prometa, a postsezona visokih 18 posto. Predsezonu su mnogi već otpisali i zaboravili.

Turistički srpanj i kolovoz u Bolu nose 58 posto turističkoga prometa, a postsezona visokih 18 posto. Predsezonu su mnogi već otpisali i zaboravili. Zato je načelnik Bola Tihomir Marinković prethodno povukao prijedlog odluke o naknadama za korištenje komunalne infrastrukture na pomorskom dobru, tvrdeći kako je neprimjereno povećati naknade u trenutku kada je neizvjestan početak turističke sezone, a pitanje je kakva će ona i biti ove godine (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...