Bluesun Hotels Resorts
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Oporba predlaže sazivanje sjednice Gradskoga vijeća: Nismo upoznati s financijskim stanjem Grada Supetra

I dok se gradonačelnica Supetra Ivana Marković (SDP) hvali dobivenim priznanjem Instituta za javne financije za maksimalan broj bodova i transparentnost gradskoga proračuna, i to drugu godinu za redom, oporbeni vijećnici Gradskoga vijeća ističu kako nisu upoznati s financijskim stanjem grada Supetra.

Samo s jednom točkom dnevnoga reda
Osim toga, uputili su 14. srpnja na Grad Supetar prijedlog sa sazivanjem sjednice Gradskoga vijeća sa samo jednom točkom dnevnoga reda koja glasi “Financijsko stanje gradskoga proračuna na dan 30. 6. 2020. godine s osvrtom na izvršenje gradskoga proračuna za 2019. godinu”. Oporbeni vijećnici ozbiljno su zabrinuti stanjem gradske blagajne. Ističu kako obveze na dan 30. lipnja ne mogu biti značajno manje od onih na dan 31. prosinca, a tada su, kako su naglasili, dugovi brada, odnosno gradske obveze iznosile 24 milijuna kuna.

Što je s izvještajem o izvršenju proračuna?
Uz to, zamjeraju što gradonačelnica Marković nije podnijela vijećnicima izvještaj o izvršenju proračuna za proteklu godinu, iako je, kako ističu, to bila dužna učiniti do 1. lipnja ove godine. Prijedlog za sazivanjem sjednice potpisali su gradski vijećnici: Danica Baričević (HDZ), Borislav Martić (HDZ), Nikola Rendić (HDZ), Marijeta Arnerić (NEZ.) i Grgo Caglević (HSP 1861).

Predsjednica Gradskoga vijeća ima rok od 15 dana
Prema Poslovniku o radu Gradskoga vijeća, predsjednica Gradskoga vijeća, u ovom slučaju Danijela Kirigin (SDP), dužna je sazvati sjednicu na obrazloženi prijedlog najmanje pet vijećnika ili na prijedlog gradonačelnice, i to u roku od 15 dana od dana primitka zahtjeva. U poslovniku je naznačeno da “prijedlog mora biti predan u pisanom obliku i potpisan od vijećnika”.

Ako to ne učini predsjednica, na potezu je gradonačelnica
Postoji mogućnost i da predsjednica Gradskoga vijeća ne sazove sjednicu, ali je tada, prema Poslovniku, dužna to učiniti gradonačelnica u roku od 8 dana. Sada je na potezu predsjednica predstavničkoga doma u gradu Supetru Kirigin, pa ostaje za vidjeti hoće li i kada biti sazvana sjednica na prijedlog petero gradskih vijećnika. Treba dodati kako je supetarska gradonačelnica još sredinom travnja najavljivala rebalans gradskoga proračuna, ali se on do sada nije našao pred gradske vijećnike koji su o rebalansu proračuna ovlašteni raspravljati i odlučivati.

Na potezu je predsjednica Gradskoga vijeća Danijela Kirigin (SDP). Prema Poslovniku o radu Gradskoga vijeća, Kirigin je dužna sazvati sjednicu na obrazloženi prijedlog najmanje pet vijećnika ili na prijedlog gradonačelnice, i to u roku od 15 dana od dana primitka zahtjeva. Ako kojim slučajem predsjednica Gradskoga vijeća ne sazove sjednicu, prema Poslovniku dužna je to učiniti gradonačelnica, i to u roku od 8 dana (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...