Bretanide - posao i karijera
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Ovo je načelnik koji se do sada nije odrekao ni kune iz proračuna u vrijeme krize. Proračun je zato srezan za 9 milijuna kuna. Vijećnik Ivica Šćepanović: Barem iz solidarnosti smanjite plaće za 10 do 15 posto

Načelnik općine Bol Tihomir Marinković (SDP) ostat će upamćen kao rijetki čelnik jedinice lokalne samouprave na Braču koji se u vrijeme koronakrize nije odrekao niti kune iz općinskoga proračuna, barem ne do sada i prema podacima iz rebalansa općinskoga proračuna koji je donesen uoči turističke sezone, a kojim su ozbiljno srezani prihodi.

Većina općina rezala je plaće zaposlenima
I dok su ostale jedinice lokalne samouprave između ostaloga rezale rashode zbog evidentnoga pada prihoda, a doznajemo da su se neke općine planirale i kreditno zadužiti kako bi poštovali svoje obveze, pa i rashode koji se odnose na zaposlene u općinama i u ustanovama u njihovu vlasništvu, to se ipak nije dogodilo u Općini Bol gdje se ponašaju kao da nema krize i kao da je sve u najboljem redu.

Vijećnik Šćepanović otvorio pitanje smanjivanja plaća u znak solidarnosti
Pitanje rezanja plaća zaposlenima u toj Općini u dva navrata otvorio je nezavisni vijećnik Ivica Šćepanović, ali uslijedila je šutnja. Posljednji put to je pitanje otvorio u utorak, 15. rujna, na 6. sjednici Općinskoga vijeća, zapitavši otvoreno koju poruku šalje Općina ostalima, i poduzetnicima i privatnim osobama, ako se u vrijeme krize ne mogu barem malo smanjiti plaće zaposlenima. Predložio je da se svima zaposlenima u Općini i u ustanovama u vlasništvu te Općine u znak solidarnosti s ostalima koji trpe posljedice koronakrize smanje plaće između 10 i 15 posto. Na prijedlog vijećnika Šćepanovića nije stigao odgovor načelnika Marinkovića, a tek je predsjednik Općinskoga vijeća Matko Baković rekao kako je o tome nemoguće odmah odlučivati te da se o rezanju plaća može raspravljati i odlučivati na nekoj od sljedećih sjedinica Općinskoga vijeća.

Gotovo 13.000 kuna mjesečno
Načelnik Marinković sa zvanjem poslovođe trgovine najbolje je plaćeni lokalni dužnosnik na otoku Braču, bolje reći među čelnicima jedinica lokalne samouprave. Prema podacima iz imovinske kartice, svakoga mjeseca na račun načelnika Marinkovića uplaćuje se visokih 12.986,08 kuna u neto iznosu, dok je njegova plaća u bruto iznosu 20.869,37 kuna, a što znači da na godišnjoj razini načelnik Marinković iz općinskoga proračuna prima oko 155.832 kuna. Kad se ti podaci pomnože s godinama koliko traje načelnički mandat, dolazi se do ozbiljnih iznosa koji se izdvajaju za plaću jednoga otočkog načelnika, uz napomenu kako Marinković nije u prvomu mandatu načelnika.

Osim plaće ima dionice u Hrvatskom Telekomu, a raspolaže i sa štednim iznosima
Načelnik Bola osim redovite plaće u imovinskoj kartici ima prijavljene i dionice u Hrvatskom Telekomu, osobni automobil čija je vrijednost u trenutku podnošenja izvješća iznosila 145.000 kuna, navedene su i štednje, i to kunska te devizna, a ima i ostale prihode koji prema imovinskoj kartici na godišnjoj razini iznose 70.000 kuna.

Od 16,7 milijuna kuna na plaće će se izdvojiti oko 3 milijuna kuna
Ali nije samo u pitanju načelnik i njegova plaća. Iz općinskoga proračuna u Bolu svakoga mjeseca osiguravaju se plaće za 45 osoba, od kojih je čak njih 11 zaposleno u Općini. Pojasnio je to i pročelnik Jedinstvenoga odjela u toj Općini Stipe Karmelić, napomenuvši koliko se osoba nalazi na općinskomu proračunu. Dodao je kako će od 16,7 milijuna kuna, koliko iznosi bolski proračun nakon rebalansa, na plaće ići oko 3 milijuna kuna, a što nije zanemariv iznos. Prema iznesenim podacima na sjednici Općinskoga vijeća, do sada je Općina ostvarila prihode od 13,5 milijuna kuna, a rashode od oko 11 milijuna kuna. Kako je prošla proračunska godina završila s minusom od 1,5 milijuna kuna, taj će se prošlogodišnji dug prebiti smanjenim rashodima u ovoj godini.

Proračun srezan s 26,2 milijuna kuna na 16,7 milijuna kuna
Podaci su posebno zanimljivi iz razloga što je Općinsko vijeće na prijedlog načelnika Marinkovića srezalo prvotni proračun s 26,2 milijuna kuna na 16,7 milijuna kuna, dakle za 9 milijuna kuna. No, među rezovima u proračuna nisu se našli oni koji se odnose na plaće zaposlenih u Općini, kao i u tvrtkama koje se nalaze u vlasništvu te Općine. Od rezanja su još bili izuzete školske ustanove, dobitnici stipendija i socijalni slučajevi. Sve ostalo došlo je pod “škare” općinske vlasti, a čak i važni projekti koji su bili planirani u ovoj godini. S druge strane, Općina je u trenucima evidentne koronakrize, a i smanjenih prihoda, odlučila financirati neke projekte, i za njih izdvojiti značajna financijska sredstva. Jedan od njih je i web stranica plaže Zlatni rat, projekt koji je naručila Općina i koji će, prema riječima Marinkovića, koštati općinski budžet oko 120.000 kuna.

Ostaje za vidjeti
Vijećnik Šćepanović inicirao je smanjenje plaća svima kojima se ona osigurava u općinskom proračunu. Hoće li načelnik Marinković reagirati i predložiti vijećnicima smanjivanje plaća iz proračuna općine Bol ostaje tek za vidjeti.

Općinsko vijeće na prijedlog načelnika Marinkovića srezalo je prvotni proračun s 26,2 milijuna kuna na 16,7 milijuna kuna, dakle za 9 milijuna kuna. No, među rezovima u proračuna nisu se našli oni koji se odnose na plaće zaposlenih u Općini, kao i u tvrtkama koje se nalaze u vlasništvu te Općine. Od rezanja su još bili izuzete školske ustanove, dobitnici stipendija i socijalni slučajevi. Sve ostalo došlo je pod “škare” općinske vlasti, a čak i važni projekti koji su bili planirani u ovoj godini (foto: iz arhive)

Podjelite:

You may also like...