Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

OZBILJNO SREZAN PRORAČUN S 26,3 milijuna kuna prihodi i rashodi planiraju se u iznosu od 16,7 milijuna kuna. Ništa od smanjenja plaća zaposlenima u Općini i tvrtkama u njezinu vlasništvu. Načelnik Marinković: Proračun prvih pet mjeseci na razini prošle godine

Što proračunske korisnike očekuje u drugoj polovici godine? Kakav će biti priljev sredstava u proračunu? Kakvi rashodi proračunskih sredstava? Neka su od pitanja kojima se proteklih dana bavila općinska uprava u Bolu s ciljem održanja Proračuna i prolagodbe novonastaloj situaciji uzrokovanoj koronavirusom. Osim toga, treba voditi računa i o turističkoj sezoni koja je nikad neizvijesnija, puna pitanja i nepoznanica, posebno u Bolu koji je snažno turistički usmjeren. Treba li uopće isticati koliko bolski Proračun ovisi o prihodima od turizma.

Prvi ovogodišnji rebalans Proračuna
Sve to primoralo je općinsku vlast u Bolu da se ozbiljno uhvati u koštac sa sređivanjem financija te izvrši korekcije u budžetu općine Bol kako ne bi bilo neugodnih iznenađenja. Načelnik Tihomir Marinković (SDP) pred općinske vijećnike stavio je prijedlog prvoga ovogodišnjeg rebalansa Proračuna, očito svjestan kako s financijama u toj bračkoj općini neće ići kao do sada. O važnosti sazivanja sjednice Općinskoga vijeća na temu Proračuna upozoravali su posebno oporbeni vijećnici, naglašavajući važnost pravovremene pripreme Proračuna za situaciju u kojoj se našla i bolska općina.

Smanjenje Proračuna za 9,5 milijuna kuna
Prvotni bolski Proračun iznosio je oko 26,3 milijuna kuna, dok će se rebalansom, kako su odlučili općinski vijećnici, prihodi i rashodi Proračuna smanjiti za 9,5 milijuna kuna. Tako će prihodi i rashodi Proračuna za ovu godinu iznositi 16,7 milijuna kuna. Rebalansom Proračuna za određene je prihode planirano čak i povećanje. Očekuje se, između ostaloga, povećanje kapitalne pomoći iz županijskoga proračuna za 400.000 kuna pa će ukupna pomoć proračunu iz toga izvora iznositi 500.000 kuna.

Ništa od kapitalnih pomoći iz državnoga proračuna
Pročelnik Jedinstvenoga upravnoga odjela u općini Bol Stipe Karmelić pojasnio je vijećnicima kako će izgledati bolski Proračun s naglaskom na važnija smanjenja prihoda te rashode koji su po svemu sudeći neminovni. Za 1 milijun kuna smanjuju se tako prihodi od poreza i prireza na dohodak od nesamostalnoga rada i drugih samostalnih djelatnosti te će oni umjesto 3,5 milijuna kuna iznositi 2,5 milijuna kuna. Smanjuju se i prihodi od poreza na imovinu. Porez na kuće za odmor smanjuje se za 260.000 kuna te iznosi 500.000,00 kuna, porez na korištenje javnih površina smanjuje se za 50.000 kuna te će iznositi 80.000 kuna, dok će se porez na promet nekretnina smanjiti za 1,5 milijuna kuna, koliko će iznositi planirani prihod po toj osnovi. Porez na potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića smanjuje se za 450.000 kuna, a što je smanjenje za više od 50 posto te će iznositi 400.000 kuna. U Proračunu za ovu godinu, donesenom lani u prosincu, bilo je planirano i pola milijuna kuna kapitalne pomoći iz državnoga proračuna, ali se rebalansom u potpunosti zaboravlja na taj iznos.

Umjesto 900.000 kuna od boravišne pristojbe prihod se smanjuje na 400.000 kuna
Naknada za koncesije na javnim cestama smanjuju se za 50 posto te će iznositi 50.000 kuna. Naknada za upotrebu pomorskoga dobra smanjuje se za 2,5 milijuna kuna te će umjesto 5,5 milijuna kuna ona iznositi 3 milijuna kuna. Ostali prihodi od zakupa i iznajmljivanja imovine smanjuju se za pola milijuna, a po toj osnovi planira se prihod od 800.000 kuna. Važan je i podatak kako je od boravišne pristojbe planirani prihod bio 900.000 kuna, dok se on rebalansom smanjuje na 400.000 kuna. Prihod od komunalne naknade bio je određen u visini od 3 milijuna kuna, ali će sada on iznositi 50 posto manje, odnosno 1,5 milijuna kuna. U Bolu računaju da hotelske kuće neće ostvariti godišnje prihode kao prijašnjih godina, pa je pitanje hoće li moći platiti cijelu naknadu za koju su zaduženi. U potpunosti otpada i prihod od milijun kuna, planiran od prodaje građevinskih objekata.

Povećavaju se sredstva za održavanje poslovnih prostora u vlasništvu Općine
Što se tiče rashoda, neki će se čak i povećati. Tako će se povećati materijal za higijenske potrebe i njegu za 35.000 kuna te će iznositi 39.000 kuna. Općina će povećati i iznos za održavanje poslovnih prostora u vlasništvu Općine, i to za 160.000 kuna. Osim toga, za 100.000 kuna povećat će se iznos i za geodetsko katastarske usluge te će u Proračunu za tu svrhu biti namijenjeno 300.000 kuna.

Ništa od smanjenja plaća u Općini i tvrtkama u njezinu vlasništvu
Podatak koji treba istaknuti je i da rebalansom Proračuna općine Bol nije planirano smanjenje plaća zaposlenima u Općini i njezinim ustanovama. Prigovor na takvo ponašanje Općine iznio je vijećnik Ivica Šćepanović, rekavši kako je potrebno barem na simboličkoj razini smanjiti plaće svima u Općini i tvrtkama koje se nalaze u vlasništvu Općine. — Svatko od nas će snositi dio tereta krize. Barem iz moralnih razloga treba smanjiti plaće zaposlenima u Općini i općinskim tvrtkama. Treba pokazati dobru volju, istaknuo je Šćepanović. Pročelnik Karmelić potvrdio je da se na planira smanjenje plaća, ali rebalansom se, kako je poručio, neće smanjivati ni socijalna davanja za građane, kao što su naknade za novorođenu djecu, stipendije te pomoći bolesnima.

Odgađa se otkup zemljišta za groblje i početak gradnje
Među rashodima navedeno je smanjenje sredstava za održavanje komunalne infrastrukture za 500.000 kuna, pa će rebalansom za te potrebe ostati milijun kuna. Radi se o poslovima koje u Bolu obavlja komunalna tvrtka “Grabov rat”. Smanjit će se i proračunska sredstva za održavanje plaža za 450.000 kuna, a pola milijuna kuna smanjit će se i rashod za potrebe spasilačke i zaštitarske služba na Zlatnom ratu, koji će dobiti 120.000 kuna. Umjesto 100.000 kuna za pripremu Dana općine i ostale manifestacije odvojit će se 40.000 kuna, a donacije različitim udrugama smanjit će se za 280.000 kuna. Odgađa se i otkup zemljišta za groblje za koje je bilo planirano 1,6 milijuna kuna, kao i od početka gradnje groblja za što je planiran milijun kuna. Za isti iznos smanjit će se troškovi rekonstrukcije i uređenja nove upravne zgrade Općine pa je za taj projekt planirano 1,9 milijuna kuna.

Udruge i političke stranke ostaju bez 280.000 kuna
Što se tiče tekućih donacija, one će biti umanjene za 827.000 kuna. Tako će udruge i političke stranke ostati bez 280.000 kuna te će one iznositi 409.100 kuna. “Grafiti na gradele” ostaju bez 10.000 kuna općinskih sredstava, bez istoga iznosa i malonogometni klub “Bol”, kao i Klub jedriličara na dasci. Športska škola Splitskoga sveučilišnog saveza dobit će 60.000 kuna, umjesto planiranih 110.000 kuna.

Čeka se dolazak Lukasa u Bol
Ono oko čega je bilo dosta rasprave na općinskim vijećima je donacija sredstava Tenis klubu Kaštela za organizaciju WTA teniskoga turnira u Bolu. Iako je Proračunom bilo planirano 400.000 kuna, ta se donacija organizatoru ukida u potpunosti. Što će biti s turnirom, još se ne zna, a bolski načelnik Marinković istaknuo je kako očekuje u Bolu na razgovoru Feliksa Lukasa pa će tek onda, rekao je, biti poznati detalji. Vijećnik Tonči Buljan pitao je što je s dugom Lukasa prema TZ općine Bol. Portal BRAČ danas već je pisao o tome kako organizator turnira nije vratio sredstva TZ općine Bol, iako je to od njega zatraženo. Riječ je o 375.000 kuna. — Smatram da će se razgovorom pronaći zadovoljavajući modalitet povrata duga TZ općine Bol, poručio je Marinković. Treba dodati kako će se donacija Srednjoj školi Bol umanjiti za 67.000 kuna, pa će ona iznositi 300.000 kuna. Smanjit će se i otplata novoga vatrogasnoga vozila za 300.000 kuna, kao i otkup zemljišta na ulasku u mjesto za potrebe parkinga za 280.000 kuna. Prolongirat će se i otplata kredita u iznosu od 4 milijuna kuna, podignutoga uz kamatnu stopu od 1,6 posto.

Do 1. lipnja ostvareno 5,5 milijuna kuna
Vijećnici u Bolu prijedlog rebalansa proračuna prihvatili su sa 6 glasova “za”, 4 glasa “protiv”, dok je 1 vijećnik bio “suzdržan”. U protekloj godini Općina Bol ostvarila je prihode u iznosu od 24,9 milijuna kuna, a rashode od 24,2 milijuna kuna. Prema podacima Katarine Martinić iz općinskoga računovodstva, u prvih 5 mjeseci ove godine ostvareno je 5,5 milijuna kuna. Načelnik Marinković poručio je kako je ostvarenje Proračuna u prvih 5 mjeseci ove godine na razini prošlogodišnjega.

predsjednik Općinskoga vijeća u Bolu Matko Baković (HDZ) i načelnik Bola Tihomir Marinković (SDP) na 4. sjednici Općinskoga vijeća na kojoj je donosen rebalans Proračuna općine Bol. Umjesto planiranih 26,3 milijuna kuna prihodi i rashodi smanjit će se za 9,5 milijuna kuna, pa će Proračun iznositi 16,7 milijuna kuna (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...