Podignuta optužnica protiv bivšega nastavnika s krivotvorenom diplomom: sumnjiči ga se za počinjenje produljenoga kaznenog djela krivotvorenja isprave

U nešto više od godinu dana otkako je pokrenut proces provjere diploma u odgojno-obrazovnim ustanovama, pronađeno je 50 nevjerodostojnih isprava, odnosno 22 diplome, 27 svjedodžbi srednjih škola i 1 svjedodžba osnovne škole. Potvrdilo nam je to Ministarstvo znanosti i obrazovanja čija je ministrica Blaženka Divjak na “velika zvona” odlučila uvesti red u odgojno-obrazovni sustav.

Lažna diploma u Ministarstvu pokrenula istragu
— Od 22 osobe s krivotvorenim diplomama, njih 12 radilo je u osnovnim školama, 10 u srednjim školama, dok je jedna lažna diploma pronađena u Ministarstvu, što je i pokrenulo cijeli proces provjere. Važno je da smo uspostavili proceduru da se pri svakom novom zapošljavanju obvezno provjeravaju diplome, čime se uspostavlja red i štiti sustav, pojasnili su iz Ministarstva znanosti i obrazovnja.

Lažnom profesoru izvanredno otkazan ugovor o radu
Jedna od lažnih diploma za zvanje magistra edukacije informatike, treba podsjetiti, otkrivena je i u Bolu, i to u Srednjoj školi, u kojoj je s takvom diplomom radio 30-godišnjak na poslovima nastavnika informatike, a bio je zaposlen na određeno radno vrijeme. Iako je taj nastavnik s Brača u početku medijima tvrdio da nema saznanja o tome, i da vjerojatno u tom slučaju ne bi nastavio s obavljanjem poslova nastavnika u školi, nije trebalo dugo čekati da Srednja škola Bol, čim je stigla i službena potvrda, raskine s takozvanim profesorom radni odnos izvanrednim otkazom ugovora o radu i da se protiv bivšega zaposlenika bolske ustanove podnese kaznena prijava nadležnom Državnom odvjetništvu.

Ministarstvo obrazovanja: Zaposleni temeljem krivotvorenih diploma taj posao ne mogu zadržati
Takav postupak školama kroz smjernice je uputilo i Ministarstvo. — Ukoliko je u natječajnom postupku priložena lažna dokumentacija, osobi prestaje služba izvanrednim otkazom ugovora o radu, dakle, kao što je ministrica istaknula u svojim javnim nastupima sve varalice će se identificirati te da će dobiti izvanredni otkaz, a onda i prijavu Državnom odvjetništvu. Svi koji su se zaposlili temeljem krivotvorenih diploma sigurno taj posao ne mogu zadržati i bit će upućeni u daljnji postupak, istaknuli su za BRAČ danas iz Ministarstva obrazovanja. Napomenuli su da je za postupak provjere nadležan ravnatelj škole koji je, sukladno Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj skoli, “poslovni i stručni rukovoditelj školske ustanove odgovoran za zakonitost rada i stručni rad ustanove”.

Što očekuje osobe s krivotvorenim ispravama?
No, je li tu kraj i što očekuje osobe koje su s krivotvorenim ispravama obavljali odgojno-obrazovni rad u hrvatskih školama? Što se tiče škola, za njih je izvanrednim otkazom ugovora o radu “priča gotova” i tu prestaju školske ovlasti, a škole su radna mjesta popunile sukladno zakonskim odredbama. Na potezu su sada nadležne institucije, bolje reći pravosudna tijela, koja bi u sudskom postupku trebala dokazati počinjenje kaznenoga djela koje se prevarantima stavlja na teret.

Kriminalističko istraživanje provela Služba organiziranoga kriminaliteta
Nakon što je Služba organiziranoga kriminaliteta dovršila kriminalističko istraživanje nad lažnim profesorom, o svemu je obaviješteno Državno odvjetništvo u Splitu. — Sumnja se kako je pribavio krivotvorenu diplomu za zvanje magistra edukacije informatike, potvrdu fakulteta te uvjerenje suda, s ciljem nezakonitoga stjecanja prava prijave za natječaj, kasnije i samoga zaposlenja u srednjoj školi na području Splitsko-dalmatinske županije, izvijestili su tada iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske, napomenuvši da su podnijeli i kaznenu prijavu. Iz Općinskoga državnoga odvjetništva u Splitu potvrdili su za BRAČ danas da je protiv navedene osobe podignuta optužnica.

Postoje sumnje u počinjenje produljenoga kaznenoga djela krivotvorenja isprave
— Općinsko državno odvjetništvo u Splitu dana 19. lipnja 2019. godine podiglo je optužnicu protiv hrvatskoga državljanina (1989.) zbog postojanja osnovane sumnje da je u stjecaju počinio produljeno kazneno djelo krivotvorenja isprave iz članka 278. stavak 1. i 3. u svezi članka 52. Kaznenoga zakona/11 i kazneno djelo krivotvorenja isprave iz članka 278. stavak 1. i 3. Kaznenoga zakona, sve na štetu škole na otoku Braču, odgovorili su nam iz splitskoga Općinskoga državnog odvjetništva. Navedena optužnica potvrđena je, kako su nam javili, rješenjem Općinskoga suda u Splitu, i to 15. srpnja te se, prema odgovoru iz ODO-a u Splitu, očekuje određivanje rasprave. Kazneni predmet protiv bračkoga nastavnika s krivotvorenom diplomom vodit će se na Općinskom sudu u Splitu.

DORH može zatražiti oduzimanje imovinske koristi
Zanimalo nas je i hoće li osobe koje su radile u školama s lažnim diplomama morati vratiti sredstva stečena kaznenim djelom, a otvara se i pitanje radnoga staža koji je ostvaren na radnom mjestu na temelju krivotvorene svjedodžbe ili diplome. Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja poručili su nam da nadležno Državno odvjetništvo može zatražiti i oduzimanje imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom, uz napomenu kako je to u nadležnosti DORH-a. Što se tiče poništenja ocjena ili svjedodžbe koju je izdao profesor s krivotvorenom diplomom, za učenike definitivno neće biti nikakvih štetnih posljedica, s obzirom da ne postoji mogućnost poništenja ocjene ili svjedodžbe u tom slučaju.

Zabrana zapošljavanja osobama osuđenima za krivotvorenje
Izgleda da se prevarantima ono najgore što se očekuje ustvari već i dogodilo, a to je izvanredni otkaz ugovora o radu, dok bi im presuda, ako budu osuđeni za kazneno djelo krivotvorenja, zauvijek zatvorila vrata školskih ustanova. Treba podsjetiti da prema Zakonu o odgoju i obrazovanju, radni odnos u školi ne može zasnovati osoba koja je pravomoćno osuđena za neko od kaznenih djela protiv krivotvorenja. Isto tako, radni je odnos onemogućen i onim osobama protiv kojih se vodi kazneni postupak za kazneno djelo krivotvorenja.

Kazneni postupak protiv bivšega nastavnika s Brača koji je radio u srednjoj školi s lažnom diplomom, a protiv kojega je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podignulo optužnicu, vodit će se na kaznenom odjelu Općinskoga suda u Splitu, a ne u Supetru gdje se više ne vode kazneni postupci (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...