Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Pokrenut postupak protiv saborskoga zastupnika Lovre Kuščevića zbog sumnje da je kod izmjena prostornoga plana općine Nerežišća imao privatni interes; prethodno ostao bez zastupničkoga imuniteta na zahtjev Državnoga odvjetništva

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je danas, 16. siječnja, da će se protiv saborskoga zastupnika HDZ-a Lovre Kuščevića iz Nerežišća pokrenuti postupak zbog sumnje da je kod izmjena prostornoga plana općine Nerežišća imao privatni interes, javila je Hrvatska izvještajna novinska agencija, a prenose i ostali mediji.

Kuščević se nije izuzeo kod donošenja izmjena prostornoga plana
Odluka je donesena na 75. sjednici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje je pokrenulo postupak zbog moguće povrede Zakona o sprječavanju sukoba interesa. — Povjerenstvo je na današnjoj sjednici donijelo odluku o pokretanju postupka protiv dužnosnika Lovre Kuščevića, zastupnika u Hrvatskom saboru, počinjene za vrijeme obnašanja dužnosti općinskoga načelnika Općine Nerežišća, potvrdili su nam iz Ureda Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Omogućeno da se gospodarska građevina prenamijeni u stambenu ili poslovnu zgradu
U očitovanju Povjerenstva koje je danas zasijedalo navedeno je sljedeće: — Radi se o mogućoj povredi Zakona o sprječavanju sukoba interesa koja proizlazi iz sudjelovanja u postupku donošenja Izmjena i dopuna Prostornoga plana uređenja Općine Nerežišće usvojenih 10. kolovoza 2011. godine odlukom Općinskoga vijeća Općine Nerežišće, a u sklopu kojeg se odlučivalo i o zahtjevu dužnosnikove supruge za promjenom namjene zemljišta te sudjelovanja u postupku donošenja II. Izmjena i dopuna Prostornoga plana uređenja Općine Nerežišće usvojenih na sjednici Općinskoga vijeća Općine Nerežišća dana 30. srpnja 2015. godine te u postupku donošenja rješenja o ispravci greške u II. Izmjenama i dopunama Prostornoga plana uređenja Općine Nerežišće, a kojima je minimalna udaljenost gradnje gospodarskih građevina za uzgoj životinja (štale) povećana sa 50 m na 200 m udaljenosti od građevinskoga područja naselja te je omogućeno da se gospodarske građevine – štale na tom području, a među kojim je bila i takva gospodarska građevina u vlasništvu dužnosnika, prenamijene u stambene, poslovne ili zgrade mješovite namjene, pojasnili su iz Povjerenstva.

Utvrđeni nedostaci u ispunjavanju imovinske kartice
No, to nije jedini razlog zbog kojega se nekadašnji ministar uprave i glavni tajnik HDZ-a našao na udaru Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Postupak protiv njega pokrenut je i zbog nedostataka u ispunjavanju imovinske kartice. — U istom predmetu, protiv dužnosnika Lovre Kuščevića postupak je pokrenut i zbog utvrđenoga nesklada između podataka o imovini koje je dužnosnik naveo u podnesenim izvješćima o imovinskom stanju i podataka o imovini koje je Povjerenstvo pribavilo od nadležnih državnih tijela, istaknuli su za BRAČ danas iz Povjerenstva, dodavši da su prijave zaprimili 21. lipnja i 3. srpnja prošle godine, dok je 6. kolovoza zaprimljen i zahtjev koji je za davanjem mišljenja podnio sam zastupnik Kuščević.

Kuščević ima rok od 15 dana za očitovanje na odluku
Iz Povjerenstva su pojasnili da će današnja odluka biti dostavljena dužnosniku Kuščeviću koji će imati rok od 15 dana za očitovanje na donesenu odluku. — Povjerenstvo će razmotriti dužnosnikovo očitovanje te će u daljnjem tijeku postupka eventualno dodatno utvrditi relevantne činjenice ukoliko ocijeni da je to potrebno. Nakon što predmet bude spreman za donošenje meritorne odluke, bit će uvršten na dnevni red jedne od sjednica Povjerenstva, poručili su nam.

Kao ministar uprave primao je brutto plaću u iznosu od 26.971,70 kuna
Prema dostupnoj imovinskoj kartici saborskoga zastupnika bračkih korijena, a koji je prethodno od 9. lipnja 2017. do 9. srpnja 2019. godine obnašao funkciju ministra uprave, nekada i ministra graditeljstva i prostornoga uređenja, HDZ-ov zastupnik Kuščević prima plaću u brutto iznosu od 22.345,33 kuna, dok ona iznosi netto 15.517,96 kuna. Podaci su to od 14. kolovoza prošle godine. Prema podacima od 31. listopada iz 2017. godine, dok je bio na dužnosti ministra uprave, Kuščević je primao plaću u brutto iznosu od 26.971,70 kuna, a netto 18.330,80 kuna. Službu vijećnika u Županijskoj skupštini Splitsko-dalmatinskoj obnaša volonterski.

Plenković: Čini se velika šteta njemu, Vladi i HDZ-u
Nakon brojnih medijskih napisa, a kada su otkrivene moguće afere u kojima se našao tadašnji ministar, Kuščević je lani, 8. srpnja, premijeru Andreju Plenkoviću podnio mandat na raspolaganje, a Plenković je njegovu ostavku prihvatio. — Ministar Kuščević i ja smo razgovarali, on je dao na raspolaganje svoj mandat na mjestu ministra uprave i političkoga tajnika HDZ-a. Kao predsjednik Vlade i stranke prihvatio sam njegovu ostavku. On će napustiti obje dužnosti. Vratit će se u Sabor. Procijenili smo da se čini velika šteta njemu osobno, Vladi i HDZ-u te da to nema nikakvoga daljnjega smisla, poručio je tada medijima premijer Plenković nakon sjednice u središnjici HDZ-a.

Kuščević: Ja sam odgovoran političar
— Ja sam svoj mandat dao na raspolaganje, ja sam odgovoran političar. Dugo sam u politici. Imam iza sebe tri mandata općinskoga načelnika, dva mandata županijskoga vijećnika i tri puta sam imenovan za ministra. Jasno mi je da ova negativna medijska percepcija predstavlja velik teret i na stranku i Vladu Republike Hrvatske, rekao je tada novinarima Kuščević, tvrdeći da se radi o neosnovanim napadima na njega. Optužio je ljevicu i medije za napade.

USKOK pretresao Kuščevićeve nekretnine, a DORH zatražio skidanje imuniteta
Nije trebalo dugo čekati da Državno odvjetništvo uputi Hrvatskom saboru zahtjev za skidanje imuniteta zastupniku HDZ–a i bivšem ministru uprave, a što je DORH učinio 29. kolovoza prošle godine. Očekivani je to bio potez Državnoga odvjetništva nakon što je Ured za suzbijanje korupcije i organiziranoga kriminaliteta (USKOK) nekoliko dana ranije, i to na zahtjev suda, izvršio pretres nekretnina na Braču u vlasništvu bivšega ministra, o čemu su izvještavali brojni mediji.

Mandatno-imunitetno povjerenstvo odlučilo je tada da zastupnik HDZ-a u parlamentu Kuščević ostaje bez imuniteta koji je stekao ulaskom u Sabor nakon podnesene ostavke na mjestu ministra. Kuščević je i dalje saborski zastupnik HDZ-a. Razlika je jedino u tome što ga više ne štiti zastupnički imunitet, a to znači da se protiv njega može pokrenuti i voditi kazneni postupak za ono za što ga terete Državno odvjetništvo i USKOK.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na sjednici koja je održana danas, 16. siječnja, donijelo je odluku o pokretanju postupka protiv dužnosnika Lovre Kuščevića, zastupnika u Hrvatskom saboru, počinjene za vrijeme obnašanja dužnosti općinskog načelnika Općine Nerežišće, i to zbog moguće povrede Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Protiv dužnosnika Kuščevića postupak je pokrenut i zbog utvrđenoga nesklada između podataka o imovini koje je naveo u izvješćima o imovinskom stanju i podataka o imovini koje je Povjerenstvo pribavilo od nadležnih državnih tijela (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...