Bretanide - posao i karijera
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Pokret otoka uputio apel: “Na vrijeme zaustavite ugrozu otoka i otočnoga stanovništva”. Pozvao na uvođenje strožih mjera te ograničavanje i kontroliranje migracije prema otocima

Pokret otoka uputio je apel Nacionalnom stožeru civilne zaštite i Vladi Republike Hrvatske da uvede strože mjere te ograniči i kontrolira migracije prema otocima i na vrijeme zaustavi ugrozu otoka i otočnoga stanovništva.

Promislite dvaput prije nego krenete na put
— Apeliramo na sve građane i ljubitelje otoka da promisle dvaput prije nego krenu na put, u vikendice i posjete obiteljima. Zatečeni smo ovom nadnaravnom situacijom svi. Svjesni smo da je najvažnije da ostanemo prisebni, da ne popuštamo pod naletima panike, a istovremeno shvatimo ozbiljnost situacije. Od životne je važnosti pridržavanje naputaka stručnjaka, kriznih stožera, jedinica lokalne samouprave i turističkih zajednica u čijoj smo nadležnosti. Od životne važnosti je da shvatimo da smo u ovoj situaciji odgovorni svi, stoji u apelu Pokreta otoka.

O našim odlukama ovise životi nas i naših bližnjih
— O našim odlukama ovise životi, naši, nama bližnjih i onih članova naših zajednica – krivim odabirom možemo ljude iz svoje okoline ugroziti. Posebno je to izraženo na otocima čiji su stalni stanovnici uglavnom osobe starije dobi, upravo i najugroženije skupine u slučaju širenja pandemije. Posebno je to izraženo na otocima koji su osjetljivi na primarne ljudske potrebe – nemaju adekvatnu zdravstvenu skrb, neopremljeni su za bilo kakve ozbiljnije situacije, a o pandemiji da ne govorimo, nemaju pripremljene karantene niti su otočani obučeni za postupanje u kriznim situacijama. Jeste li računali na sezonsku nabavu hrane na otocima? Sigurni smo da nitko nije računao na nagle migracije i povećanje broja stanovnika na otoku. Svakako nije računao na pandemiju, istaknuo je u apelu.

Prijavite se u eVisitor ako nemate prebivalište ili boravište na otoku
Iz Pokreta otoka preporučaju otočanima da se strogo drže pravila Nacionalnoga stožera civilne zaštite, ali i lokalnih stožera civilne zaštite te Ministarstva zdravstva. Podsjećaju one koji nemaju prebivalište ili boravište na otoku da se prijave u eVisitor jer je to, kako ističu, “jedini način da u ovom trenutku znamo koliko nas je na otoku, kolike su nam zalihe potrebne i kako ćemo reagirati u hitnim slučajevima”.

Solidarnost je nužna
Nadalje, ističu da se na otok ne dolazi bez svih prehrambenih i higijenskih potrepština koje bi vam mogle biti potrebne kroz period od idućih 30 dana. — Već smo spomenuli sezonsku opskrbu otoka i trgovina. Dio naseljenih otoka ima tek jednu trgovinu, koja niti u sezoni nije naročito dobro opskrbljena – u ovom trenutku još manje. Solidarnost je nužna, solidarnost volimo, ali jedan oblik te solidarnosti je i da se pobrinete za svoje potrebe pa tako osigurate stabilnu opskrbu ljudima koji na otoku žive i kojima je lokalna trgovina jedini način opskrbe.

Ostanite u samoizolaciji 14 dana
Ističu u apelu da se po dolasku na otok ostane 14 dana u samoizolaciji. – Virus uvijek pronađe put do srca neke zajednica, grada ili sela. Kako? Preko pojedinaca nesvjesnih vlastite odgovornosti, poručili su iz Pokreta otoka, pozivajući sve da slijede upute kriznih stožera te izbjegavaju okupljanja, vode računa o svojim zalihama i ponude pomoć

Pokret otoka uputio je 20. ožujka apel Nacionalnom stožeru civilne zaštite RH i lokalnim stožerima civilne zaštite da zaštite otoke i otočane, uvodeći strože mjere i kontrolirajući migracije prema otocima (foto: J. Bašić)

starijim i potrebitima.

 

Podjelite:

You may also like...