Grad Supetar

Policija zatekla muškarca u prostorijama državne ustanove, a koji se trebao nalaziti u samoizolaciji

U više navrata, izvještavajući o epidemiji koronavirusa na otoku Braču, portal BRAČ danas pisao je o važnosti poštivanja mjere samoizolacije koja se određuje osobama sa sumnjom u zarazu koronavirusom ili zbog bliskoga kontakta sa zaraženim. Osobe kojima je određena samoizolacija potencijalni su nositelji i širitelji virusa ili, kako epidemiolozi vole reći, “bazen” potencijalno zaraznih osoba.

U izolaciju se preventivno šalju i osobe koje su upućene na testiranje, i to od trenutka testiranja do dobivanja nalaza. U slučaju pozitivnoga nalaza dužni su se izolirati u kućanstvu u trajanju od 10 do 14 dana, ovisno o soju koronavirusa kojim su zaraženi. U principu, izolacija traje 10 dana, a u slučaju zaraze britanskim sojem, radi se dodatna analiza testa, a izolacija produžuje na 14 dana.

Samoizolaciju propisuju epidemiolozi i obiteljski liječnici
Na Braču, kao i u Splitsko-dalmatinskoj županiji, iz dana u dan raste broj zaraženih koronavirusom, a epidemiološka služba pod posebnim je opterećenjem. Samo danas na Braču je potvrđeno 23 novih slučajeva zaraze, a jučer kod 15 osoba. Dr. Nađan Šerić, brački epidemiolog, u razgovoru s vašim izvjestiteljem potvrdio je za BRAČ danas kako epidemiološka ispostava na Braču ima pune ruke posla. Prema riječima dr. Šerića, samoizolaciju, odnosno kućnu izolaciju osim epidemiologa ovlašteni su odrediti i obiteljski liječnici koji su upoznati s protokolom o postupanju, i to iz razloga što epidemiolozi jednostavno ne stignu obraditi sve zaražene osobe. Problem je i što zaražene osobe, naveo je dr. Šerić, skrivaju kontakte pa je epidemiolozima otežano ući u trag svima koji su potencijalni širitelji virusa.

S izrečenom mjerom posjetio službene prostorije
O provedbi samoizolacije brine se, između ostaloga, i policija. Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske doznajemo da je jedna osoba na Braču koja se nalazila u samoizolaciji, zatečena u kršenju mjere koja joj je bila određena. — U razdoblju od 1. do 13. travnja ove godine na području Policijske postaje Brač zabilježeno kršenje mjere samoizolacije te kršenje mjere zabrane odnosno ograničenja održavanja privatnih okupljanja. U prvomu slučaju zatečen je 61-godišnji muškarac u službenim prostorijama državne institucije za kojega je provjerom utvrđeno da ima izrečenu mjeru samoizolacije, izvijestili su iz splitske policije.

Policija osobi uručila prekršajni nalog, kazna za kršenje od 8.000 do 15.000 kuna
Naglasili su kako je osobi zatečenoj u kršenju samoizolacije uručen prekršajni nalog. Iz policije su pojasnili da je osoba učinila prekršaj iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Kazna propisana navedenim Zakonom nije ni malo ugodna. Ako se osoba ne pridržava sigurnosne mjere za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti, izolacije u vlastitomu domu ili drugom odgovarajućem prostoru kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 8.000 do 15.000 kuna. Ista kazna propisana je i za osobe kojima je određena karantena, ako se ne pridržavaju mjere.

Provedbu mjere samoizolacije koju određuju epidemiolozi i obiteljski liječnici nadzire policija. Prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, propisana kazna za kršenje samoizolacije iznosi od 8.000 do 15.000 kuna (foto: iz arhive)

Podjelite:

You may also like...