Bluesun Hotels Resorts
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Poljoprivredna zadruga Supetar u otvorenom pismu upućenom medijima poručuje: “Bavljenje turizmom i maslinarstvom, stupovima našega gospodarstva i egzistencije, bit će ugroženo”

Poljoprivredna zadruga Supetar uputila je, nakon sjednice Skupštine koja je održana 27. siječnja, otvoreno pismo javnosti koje potpisuje predsjednik Nadzornoga odbora PZ Supetar Mate Jakšić. U priopćenju upućenom medijima izražava se nezadovoljstvo odlukom o preuzimanju otpada s cijeloga Brača na odlagalište otpada “Kupinovica” koje se nalazi iznad Supetra.

Već smo pisali da je odluka o zatvaranju odlagališta otpada “Košer” kod Gornjega Humca stupila na snagu 1. veljače, a što znači da će se zatvaranjem toga deponija brački otpad odvoziti na gradsko odlagalište. Takvu odluku Poljoprivredna zadruga Supetar ocijenila je štetnom za građane grada Supetra, istaknuvši da se radi o “neispunjavanju ustavne obveze skrbi građana za zaštitu okoliša”.

Tim povodom Poljoprivredna zadruga Supetar uputila je uredništvu portala BRAČ danas priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

Mislili smo da referendumom izražavamo svoje ustavno pravo
— Razočarani smo i ogorčeni postupanjem gradonačelnice u vezi s problemom odlaganja otpada cijeloga Brača na “Kupinovicu”, izuzetno značajnim za nas građane i poljoprivrednike. Došli smo u posjed Dodatka Ugovora iz ožujka 2019. između Grada Supetra i Fonda za zaštitu okoliša, a u kojem je Grad Supetar, tj. gradonačelnica preuzela obvezu prihvata otpada ostalih lokalnih jedinica otoka Brača na “Kupinovicu”. Smatram da smo svi mi Supetrani izigrani i dovedeni u zabludu jer smo mislili da putem referenduma u lipnju prošle godine izražavamo svoje ustavno pravo, da odlučujemo o svojoj ekološkoj sudbini. Ali, referendum i ustavne tužbe koje je pokrenuo Grad (za osporavanje Odluke o dinamici zatvaranja odlagališta iz prosinca 2018.; koju je donio ministar), zaključujemo danas, bila su farsa. Farsa koja je koštala Grad Supetar 50.000 kuna troškova za referendum, a ustavne tužbe možda još toliko. Gradonačelnica je trebala reći vijećnicima koju su tražili referendum: “Ja sam već potpisala ugovor s Fondom, preuzela obveze i referendum je nepotreban”!

“Kupinovica” je već sada ekološka bomba
— Općepoznato je da je odlagalište otpada “Kupinovica” već sada svojevrsna ekološka bomba te da nema prostora ni kapaciteta za prihvat dodatnoga otpada. K tomu, Komunalno društvo “Grad” Supetar nema dozvolu za gospodarenje (odlaganje) otpadom, o čemu je upoznato vijeće Grada Supetra, dakle nezakonito odlaže svoj otpad, a kamoli da bi imao dozvolu za primanje dodatno duplo ili troduplo većih količina. Npr. mjerenja emisije štetnih plinova u zrak nikada nisu izmjerene, o tome nemamo podatke. No, onome tko gradi bez dozvole, Državni inspektorat stavlja žutu traku, obrtniku koji nema minimalno-tehničke uvjete za rad, također. Ovdje je riječ o flagrantnom kršenju Zakona Republike Hrvatske.

Drugo odlagalište otpada ima kapacitete i dozvolo za prihvat velike količine otpada
— Čujem od nekih iz gradskih vlasti kako je gradonačelnica morala potpisati ugovor iz ožujka 2019. godine. Ništa se nije moralo. Postoji drugo odlagalište koje ima kapacitete i dozvolu za prihvat velike količina otpada, sortirnicu, reciklažu i sl. No, gradonačelnica neće da čuje za varijantu “Košer” (iako joj je ministar okoliša gospodin Ćorić ponudio opciju, dogovorite se vi JLS na Braču, ako gradonačelnica Ivana Marković pristane na “Košer”, ja ću preinačiti odluku, no, dva odlagališta na Braču ne mogu biti, direktiva EU). No, gradonačelnica Marković nije prihvatila opciju u korist zdravlja građana Supetra, to joj ne odgovara, a brani svoj stav nekom svojom računicom kojom je izračunala, da bi u tom slučaju, naknade za otpad poskupjele građanima Supetra.

Jesmo li se pretvorili u Grad koji će živjeti od smeća?
— Najprije su takvi obračuni paušalni, a možda bi građani plaćali veće naknade za zdraviji okoliš? Tko ih je pitao? A da je paušalno procjenjeno govori činjenica da se u obračun cijene računalo kao cijeli mještoviti otpad (nerazvrstan) otpad. Da se otpad u Supetru uistinu razvrstava, kako se hvalospjevima u medijima priča (prvi u Dalmaciji implementirali Zakon o održivom gospodarenju otpadom), da imamo reciklažno dvorište, količine mještovitoga otpada bile bi male, a time i cijene otpada prema kućanstvima. Zar smo se pretvorili od Grada koji je mogao biti popločan zlatom u Grad koji će živjeti od smeća? A sve zbog samo milijun kuna? Zar je tako jeftino naše zdravlje? Trebao bi novi referendum: “Želite li da supetarski otpad odlažemo na ‘Košer’ do otvaranja ‘Lećevice?'” Ponavljam, ministar je naknadno htio preinačiti svoju odluku na način da je rekao: “Može i ‘Košer’, ako se tako dogovorite, na potezu je Ivana Marković, ali dva odlagališta ne mogu”. Taj potez zorno je obrazložio na sjednici Gradskoga vijeća Mate Martinić, županijski vijećnik, koji je rekao: “U izboru ‘Kupinovica’ ili ‘Košer’, dakle ili ili, predlažem ‘Kupinovicu'”. I klub SDP/HSU glasa za takvo stajalište.

Na djelu je neispunjavanje ustavne obveze skrbi građana za zaštitu okoliša
— Uvala “Babin laz” je već onečišćena, sa “Kupinovice” do nje, štetne tekućine, ispiranjem kiša prolaze kroz mnoge maslinike i obradive površine te naposljetku ulaze u more. Bavljenje turizmom i maslinarstvom, stupovima našega gospodarstva i egzistencije, bit će ugroženo. Na djelu je neispunjavanje ustavne obveze skrbi građana za zaštitu okoliša! Dignimo svoj glas za zakonitost, glas za zaštitu naših ustavnih vrednota: za naše zdravlje, zaštitu prirode i okoliša, danas radi nas, a sutra radi budućih naraštaja, stoji u priopćenju Poljoprivredne zadruge Supetar.

– Dignimo svoj glas za zakonitost, glas za zaštitu naših ustavnih vrednota: za naše zdravlje, zaštitu prirode i okoliša, danas radi nas, a sutra radi budućih naraštaja, stoji u priopćenju Poljoprivredne zadruge Supetar koje potpisuje Mate Jakšić, predsjednik Nadzornoga odbora PZ Supetar

Podjelite:

You may also like...