PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Potonuli “brački titanik” u Povljima: uvali prijeti prava ekološka katastrofa?

Vijećnik Općinskoga vijeća u Selcima Tonči Zlatar iz Povalja danas, 18. rujna, ukazao je preko facebooka na sve opasnosti broda Marko Polo, koji je još 2015. godine potonuo u Povljima. Javio se uredništvu i zamolio nas da objavimo “priču” o brodu koji bi mogao stvoriti ozbiljne probleme. No, nije problem u tome što je potonuo, nego što se dijelovi toga bračkoga titanika odlamaju, a zbog kolektora postoji i opasnost za, kako kaže naš izvijestitelj, pravu ekološku katastrofu.

izvor: Facebook Tonči Zlatar

Postoji mogućnost da se dijelovi broda odlome i porazbijaju brodove u uvali

Još 2015. godine potonuo je brod Marko Polo u Povljima na Braču. Dvije godine prije toga propuštao je more koje su cijelo to vrijeme ispumpavale pumpe za vodu. Na koncu spasa nije bilo, brod je potonuo. Sva nastojanja lokalne vlasti da se riješi problem broda nisu urodila plodom. Brod je sada na dnu, pred raspadom i prevrtanjem. Po lošemu vremenu postoji mogućnost da se dijelovi potonula broda odlome i porazbijaju brodove u uvali, upozorio je Zlatar.

Povaljskoj uvali prijeti prava ekološka katastrofa, upozorava Zlatar

Napomenuo je kako brod trenutno pritišće rezervnu cijev kolektora, koju je već svojom težinom oštetio. Ukoliko bi glavna cijev kolektora zakazala, pa se aktivirala rezervna, u povaljskoj uvali dogodila bi se prava ekološka katastrofa, što bi za mjesto koje živi od turizma imalo nesagledive posljedice, upozorio je vijećnik iz Povalja. Dodao je kako su ronioci prije dvije godine utvrdili kako je brački titanik oslonjen samo provom i krmom te da je trul po boku u dužini nekoliko metara.

Stanje broda znatno je lošije u udnosu na prošlu godinu

Osim toga, ima dosta razbijenih prozora, a krajevi stakla su oštri. Nije to atrakcija, nego opasnost, poručio je Tonči Zlatar, najavivši kako će uskoro ronioci ponovno do potonuloga broda kako bi utvrdili njegovo sadašnje stanje. Ono je, prema Zlatarovim riječima, 30 % lošije u odnosu na prošlu godinu.

izvor: facebook Tonči Zlatar

izvor: facebook Tonči Zlatar

Podjelite:

You may also like...