Ante Pranić, kandidat za župana Splitsko-damatinske županije, u kratkom video prikazuje svoju najveću snagu na predstojećim izborima - tim za promjene.
"Naša snaga su ljudi! Dokazani pojedinci spremni pokrenuti promjene u našoj županiji. Pojedinac može puno, tim može sve. Pogledajte naš zajednički spot i izađite na izbore u nedjelju. Pokrenimo promjenu u Splitsko-dalmatinskoj županiji zajedno."

Dosta je
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Potpisan sporazum o suradnji na provedbi energetske tranzicije otoka Brača. Vizija strategije je da Brač do 2040. godine postane potpuno energetski neovisan

U suradnji Pokreta otoka, Obnovljivih izvora energije Hrvatske i Grada Supetra u petak, 19. prosinca, u sportskoj dvorani u Supetru predstavljena je strategija prelaska otoka Brača na čistu energiju.

Na izradi strategije radio je stručni tim tvrtke Porzana d.o.o. u suradnji s Tajništvom za prelazak na čistu energiju EU otoka i drugim relevantnim dionicima.

Osim predstavnika otočkih jedinica lokalne samouprave i organizatora sudjelovali su i predstavnici Splitsko-Dalmatinske županije, Regionalne razvojne agencije, Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Srednje škole Brač, Turističke zajednice grada Supetra, FLAG Brač, tvrtke Arriva d.o.o. i Poljoprivredne zadruge Supetar.

Strateški dokument je preduvjet za povlačenje EU sredstava
Na početku programa sudionicima su se uvodnim govorima obratili gradonačelnica Supetra Ivana Marković i načelnik općine Pučišća Marino Kaštelan. Gradonačelnica Marković istaknula je posebno zadovoljstvo što strategija, njezini ciljevi i daljnje aktivnosti podrazumijevaju aktivno sudjelovanje svih otočkih jedinica lokalne samouprave. — Otok Brač je jedan od 26 EU otoka koji su izabrani za pripremu strategije prelaska na čistu energiju u suradnji s brojnim stručnjacima koje je angažiralo Tajništvo za EU otoke. Upravo ovaj strateški dokument predstavlja preduvjet za povlačenje najavljenih sredstava iz EU fondova i plana oporavka, poručila je Marković. Naglasila je kako je u cijeli proces pripreme, planiranja i provedbe važno uključiti poduzetnike i građane jer će financijska sredstva, dodala je, biti dostupna svima. — Tranzicija kakvu želimo može se ostvariti jedino zajedničkim djelovanjem i angažiranjem svih relevantnih dionika. Vjerujemo da ćemo u sljedećemu razdoblju uspjeti realizirati niz planiranih projekata te na taj način aktivno doprinijeti ostvarenju strategije, poručila je supetarska gradonačelnica.

Izraženo nezadovoljstvo administrativnim procedurama
Načelnik Kaštelan prisjetio se događanja koji je ovo ljeto u kolovozu organiziralo udruženje Obnovljivih izvora energije Hrvatska u Pučišćima. — Radilo se o radnoj konferenciji koje je okupila brojne uzvanike, predstavnike vlasti, relevantne stručnjake i investitore koji su živom i konstruktivnom raspravom doprinijeli mapiranju prepreka za razvoj investicija, kao i ponudili konkretna rješenja. Naime, investitori su otvoreno izrazili nezadovoljstvo administrativnim procedurama i sporom razvoju infrastrukture koja je neophodna da bi se projekti i realizirali te postigli klimatski ciljevi na koje smo se kao država članica obvezali, poručio je Kaštelan.

Vizija je da Brač do 2040. godine postane potpuno energetski neovisan
Izrađenu strategiju predstavila je Ana Ivković iz tvrtke izrađivača plana Porzana d.o.o. Fokusirajući se na tijek izrade i njezine posebnosti u kontekstu otoka Brača, Ivković je zahvalila svima koji su im pomogli u prikupljanju podataka i izradi strategije, osobito predstavnicima lokalne zajednice bez kojih, kako je rekla, ne bi bilo moguće kreirati dokument. Vizija strategije je da otok Brač do 2040. godine postane potpuno energetski neovisan. Ivković se također osvrnula na energetsku potrošnju, cilj razvoja, definirane stupove tranzicije i potencijale otoka Brača, ističući da cestovni i pomorski promet imaju najveći udio u proizvedenomu CO2 na otoku.

Brač ima odličnu startnu poziciju
Osim strategije za prelazak na čistu energiju, otok Brač, odnosno Splitsko-dalmatinska županija u procesu je izrade tzv. JOINT SECAP za cijeli otok, a riječ je o akcijskomu planu energetskoga i klimatskoga održivoga razvoja, prvoga takvoga u županiji. Sinergijom ova dva dokumenta otok Brač ima odličnu startnu poziciju za povlačenje sredstava i realizaciju projekata u narednom periodu.

Hrvatska je pokazala snažne potencijale
Maja Pokrovac iz Obnovljivih izvora energije Hrvatske izlaganje je započela citatom “Nikad ne propusti veliku krizu”, aludirajući pri tom upravo na krizno razdoblje koje je pogodilo i potencijale. — Sinergija svih dionika na razini države neophodna je i nužna te smatram da zajedno moramo biti proaktivni i poticati da promjena dođe upravo iz lokalne zajednice. Hrvatska je pokazala snažne potencijale, prilično je ambiciozno postavila svoje ciljeve prema EU te svi trebamo biti dio ovoga plana kako bismo realizirali zadane rezultate, poručila je Pokrovac, naglasivši da cijela Dalmacija sa svojim potencijalima može biti potpuno energetski neovisna za deset godina. — Hoće li to uistinu i postati ovisi o svakomu pojedincu, instituciji, organizaciji, poduzetniku i njihovoj međusobnoj suradnji. Otoci su ključni i trebaju biti predvodnici energetske tranzicije. Zelena i digitalna tranzicija fokus je Nacionalne strategije za razvoj Hrvatske i otoci moraju pronaći svoj put u ovomu razvojnom pravcu kako bismo osigurali dobrobiti za svoje zajednice kroz uštede, poticanje zapošljavanja i ulaganja, turističkoga brendiranja i repozicioniranja, poručila je.

Potpisom iskazali sspremnost na aktivno sudjelovanje
Maja Jurišić iz Pokreta otoka naglasak je stavila na edukaciju i podizanje svijesti otočana te njihovo aktivno uključivanje u daljnje procese. Na kraju programa svečano je potpisan sporazum o doprinosu energetskoj tranziciji kojim su dionici, prihvaćajući učinak klimatskih promjena i povezanih rizika, suglasni oko provođenja koordinirane, praktične akcije s ciljem izgradnje održivih i učinkovitih otočnih zajednica dekarbonizacijom lokalnih energetskih sustava i gospodarstava. Ovim sporazumom svi potpisnici iskazali su svoj interes oko aktivnoga sudjelovanja u nadolazećemu razdoblju. Tada bi, prema najavama, na raspolaganju trebala biti dostupna znatna financijska sredstva za provedbu strategija energetskih tranzicija i borbu protiv klimatskih promjena.

gradonačelnica Supetra Ivana Marković potpisala je, uz ostale, sporazum o suradnji na provedbi mjera i ciljeva utvrđenih Planom otoka Brača, u sklopu predstavljanja Plana energetske tranzicije prema čistoj energiji otoka Brača, a koje je održano u petak, 18. prosinca, u sportskoj dvorani u Supetru

Podjelite:

You may also like...