Bretanide - posao i karijera
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Potpisan ugovor između Grada Supetra i tvrtke Lavčević o gradnji vatrogasnoga doma. Novi vatrogasni dom trebao bi biti dovršen 2021. godine. “Povijesna je to želja svih nas”, poručio predsjednik Skupštine Dobrovoljnoga vatrogasnoga društva Supetar Nikica Maričić

Grad Supetar i tvrtka Lavčević iz Splita svečano su potpisali danas, 14. listopada, u gradskoj vijećnici grada Supetra ugovor o izgradnji vatrogasnog doma koji će biti podignut na području gospodarske zone Žedno–Drage. Ugovor o izvođenju radova potpisali su gradonačelnica Ivana Marković i predsjednik Uprave tvrtke Lavčević d.d. Mate Šakić.

ugovor o izgradnji vatrogasnoga doma potpisali su danas, 14. listopada, u gradskoj vijećnici gradonačelnica grada Supetra Ivana Marković i predsjednik Uprave tvrtke Lavčević d.d. Mate Šakić (foto: J. Bašić)

Dobrovoljno vatrogasno društvo Supetar postat će zajedničko Dobrovoljno vatrogasno društvo četiri općine
Vrijedan je to projekt Grada Supetra u koji su uključene tri bračke općine, i to Postira, Sutivan i Nerežišća, a koje su, uz međusobni dogovor, aplicirale za dobivanje financijskih sredstava oko izgradnje zajedničkoga vatrogasnoga doma.
— Ovaj projekt može biti na ponos svima na otoku Braču, a posebno načelnicima koji su se uključili i zajednički povezali te je tako Dobrovoljno vatrogasno društvo Supetar postalo naše zajedničko Dobrovoljno vatrogasno društvo. Ovo je za nas veliki trenutak, rekla je gradonačelnica Ivana Marković, pozdravivši goste i uzvanike pristigle na čin potpisivanja ugovora.

ugovor o izgradnji vatrogasnoga doma na području gospodarske zone Žedno-Drage potpisan je danas, 14. listopada, u vijećnici grada Supetra (foto: J. Bašić)

Uz djelatnike Grada Supetra, činu potpisivanja ugovora nazočili su načelnici, Sutivana Ranko Blažević, Postira Siniša Marović i Nerežišća Svemir Obilinović, zatim zapovjednik Vatrogasnoga društva Supetar Nikola Martinić Dragan, predsjednik Skupštine Dobrovoljnoga vatrogasnoga društva Supetar Nikica Maričić, tajnik Društva Jakov Zlatar, privremeni pročelnik Upravnoga odjela za zajedničke poslove Splitsko–dalmatinske županije Damir Gabrić, savjetnik iz županije Mate Franetović i ostali.

supetarska gradonačelnica Ivana Marković i predsjednik Uprave “Lavčevića” Mate Šakić u vijećnici Grada Supetra uoči potpisivanja ugovora (foto: J. Bašić)

U projekt se krenulo još 2014. godine, a građevinska dozvola ishođena je 2017. godine
Uvodeći u čin svečanoga potpisivanja ugovora, gradonačelnica Marković podsjetila je kako se u projekt izgradnje novoga vatrogasnoga doma krenulo još 2014. godine, a zatim se radilo na pripremi dokumentacije, idejnoga i glavnoga projekta te je, kako je rekla, 2017. godine ishođena građevinska dozvola. — Zajedničkom procjenom zaštite od požara došli smo do zajedničkog plana, a to je izgradnja vatrogasnoga doma i nabava potrebne opreme, istaknula je Marković, podsjetivši i da je nedavno u županiji potpisala ugovor za novo vatrogasno vozilo.

– Zajedničkom procjenom zaštite od požara došli smo do zajedničkoga plana, a to je izgradnja vatrogasnoga doma i nabava potrebne opreme, poručila je Ivana Marković na današnjem potpisivanju ugovora o izgradnji vatrogasnoga doma (foto: J. Bašić)

Projekt je vrijedan 20,4 milijuna kuna, a što uključuje izgradnju i opremu vatrogasnoga doma
— Međusobna suradnja Grada Supetra i triju općina omogućila nam je da povučemo mjere iz Europske unije. Projekt smo predstavili nadležnom Ministarstvu, otvorila se mjera te smo se prijavili, pojasnila je Marković. Istaknula je da je ukupna vrijednost investicije gotovo 20,4 milijuna kuna, a ona uključuje izgradnju i opremu vatrogasnoga doma. Od Europskih fonova za projekt je nadležno Ministarstvo odobrilo 14,6 milijuna kuna iz fondova Europske unije, Grad Supetar će financirati 10 %, a isti postotak bit će podijeljen na tri općine, koje su uključene u projekt.

činu potpisivanja ugovora o izgradnji vatrogasnoga doma u gradskoj vijećnici nazočili su načelnici, Sutivana Ranko Blažević, Postira Siniša Marović i Nerežišća Svemir Obilinović, zatim zapovjednik Vatrogasnoga društva Supetar Nikola Martinić, predsjednik Skupštine Dobrovoljnoga vatrogasnoga društva Supetar Nikica Maričić, tajnik Društva Jakov Zlatar, privremeni pročelnik Upravnoga odjela za zajedničke poslove Splitsko–dalmatinske županije Damir Gabrić, savjetnik iz županije Mate Franetović i ostali (foto: J. Bašić)

Projekt bi trebao biti dovršen do 2021. godine
Ivana Marković potaknula je županiju da pomogne kako bi projekt bio dovršen do 2021. godine kada je i krajnji rok završetka radova. — Ova je investicija velika stvar za našu zajednicu, ne samo za Grad Supetar i jedinice lokalne samouprave koje su uključene, nego i za cijeli otok, zaključila je gradonačelnica.
Predsjednik Uprave tvrtke Lavčević d.d. Mate Šakić u svom je obraćanju rekao da je cilj tvrtke završiti objekt u roku koji je određen ugovorom. — Naš je interes što prije staviti objekt u funkciju, rekao je Šakić, napomenuvši kako će na gradilištu glavni i odgovorni voditelj projekta biti Darko Poth.

načelnici, Nerežišća Svemir Obilinović, Postira Siniša Marović i Sutivana Ranko Blažević sudjelovali su u činu potpisivanja ugovora kao zajednički nositelji projekta, uz Grad Supetar (foto: J. Bašić)

Apeliramo na županiju i njezinu pomoć u sufinanciranju projekta
U prigodi potpisivanja ugovora nazočnima se obratio i načelnik jedne od općina, uključene u projekt vatrogasnoga doma, Siniša Marović iz Postira, rekavši kako Općina Postira ima odlična iskustva s Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Supetar. Izrazio je nadu da će postupak gradnje proteći u najboljem redu. Apelirao je pri tom na županiju i njezinu pomoć u sufinanciranju projekta, ustvrdivši kako je ostatak iznosa značajan u odnosu na općinske proračune.

Možemo funkcionirati neovisno o stranačkim pripadnostima
— Zadovoljstvo mi je što smo pokazali da možemo funkcionirati zajedno, neovisno o stranačkim pripadnostima. To je Braču nužno. Nadam se da ćemo i dalje imati podršku Vlade Republike Hrvatske i županije te da će projekt biti dovršen u roku, rekao je načelnik Nerežišća Svemir Obilinović. Ranko Blažević iz općine Sutivan zahvalio je vatrogascima na njihovu entuzijazmu i poticaju za izgradnju vatrogasnoga doma.

– Splitsko-dalmatinska županija u posljednje dvije godine investirala je preko 17 milijuna kuna za potrebe vatrogasaca, od čega je samo 7 milijuna kuna investirano u nabavu vatrogasnih vozila, poručio je Damir Gabrić, privremeni pročelnik Upravnoga odjela za zajedničke poslove (foto: J. Bašić)

Županija je u posljednje dvije godine investirala u vatrogasce preko 17 milijuna kuna
Damir Gabrić iz Splitsko-dalmatinske županije čestitao je gradonačelnici i načelnicima općina na projektu koji su pokrenuli i zajednički ostvaruju. — Splitsko-dalmatinska županija u posljednje dvije godine investirala je preko 17 milijuna kuna za potrebe vatrogasaca, od čega je samo 7 milijuna kuna investirano u nabavu vatrogasnih vozila. Novac ćete sigurno dobiti, jer su naši vatrogasci odlični, poručio je Gabrić, zaželjevši da projekt bude uspješno dovršen.

– Novi vatrogasni dom povijesna je želja svih nas, poručio je danas predsjednik Skupštine Dobrovoljnoga vatrogasnoga društva Supetar Nikica Maričić (foto: J. Bašić)

Uvijek smo imali potporu Grada Supetra
Okupljenima se na kraju obratio predsjednik Skupštine Dobrovoljnoga vatrogasnoga društva Supetar Nikica Maričić, ukazavši na važnost podizanja vatrogasnoga doma. — Od prvoga dana vatrogascima je glavni problem bio upravo smještaj. Sadašnji uvjeti nisu ono što zaslužuju vatrogasci. Više od ljudi to zaslužuje tehnika koju imamo, a koju možemo sačuvati samo u novim prostorima. Novi vatrogasni dom povijesna je želja svih naš, poručio je predsjednik Skupštine, zahvalivši na potpori Gradu Supetru i ostalim bračkim općinama.

gradonačelnica Supetra Ivana Marković s načelnicima triju bračkih općina i supetarskim vatrogascima u gradskoj vijećnici poslije potpisivanja ugovora o izgradnji vatrogasnoga doma (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...