PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Povjerenik za informiranje upozorio Općinu u Milni

Nakon što je Općina Milna prijavljena za netransparentan način rada i neobjavljivanje informacija na službenim stranicama Općine Milna, reagirao je Povjerenik za informiranje.

Stigla prijava u Ured Povjerenika za informiranje
Njegova je nadležnost briga za provedbu ostvarivanja prava iz Zakona o pravu na pristup informacijama kao i poduzimanje mjera kako bi rad i djelovanje, između ostalih, jedinica lokalne samouprave bio što transparentniji. — U Uredu povjerenika za informiranje 10. kolovoza 2020. zaprimljena je predstavka zbog povrede odredbi Zakona o pravu na pristup informacijama koje se odnose na netransparentan način rada i neobjavljivanje informacija na mrežnim stranicama Općine Milna, potvrđeno je za BRAČ danas iz Ureda Povjerenika za informiranje.

Poslano upozorenje nakon što je pregledana mrežna stranice Općine
Kako su pojasnili iz Ureda, navodi se kako nije objavljen sastav općinskoga vijeća Općine Milna te da se ne objavljuju ažurno zapisnici i zaključci sa sjednica općinskoga vijeća, niti se javnost obavještava o mogućnosti sudjelovanja na sjednicama. — Postupajući po predstavci, Ured povjerenika je nakon pregleda mrežne stranice, uputio 18. kolovoza 2020. općini Milna akt upozorenja kojim je zatraženo da uskladi svoje postupanje s odredbama Zakona i ukazao na obvezu ažurne i proaktivne objave informacija, kao i obvezu informiranja javnosti s dnevnim redom zasjedanja i održavanja sjednica službenih tijela, načinom njihova rada te osiguravanja uvjeta za nazočnost javnosti na sjednicama, istaknuto je iz Ureda Povjerenika za informiranje.

Naloženo da otkloni nepravilnosti u roku od 15 dana
Općini Milna naloženo je da uočene nedostatke ukloni u roku od 15 dana te o poduzetomu dostavi izvješće Povjereniku za informiranje. O svemu smo upit poslali i Općini Milna, točnije pročelniku u toj Općini te zatražili da nam pojasni zašto se na službenoj internetskoj stranici Općine Milna ne objavljuju ni pozivi ni zapisnici sa sjednica Općinskoga vijeća, a kako je utvrdio Povjerenik za informiranje. Isto tako, zanimalo nas je i je li ta Općina postupila prema aktu upozorenja Povjerenika za informiranje. Iako smo upit poslali 7. rujna na službeni e-mail pročelnika Općine procelnica@opcinamilna.hr, do danas nam nije stigao odgovor. Poslali smo ga baš na tu adresu jer je pročelnica tamošnje Općine ujedno i službenica za informiranje, a što znači ovlaštena pružati odgovore na upit medija.

Portal BRAČ danas niti jednom nije obaviješten o sjednici Općinskoga vijeća
Treba dodati kako do danas medijski portal BRAČ danas niti jednom nije dobio poziv ni materijale za praćenje rada Općinskoga vijeća u Milni. Iako je uredništvo portala uputilo dopis Općini Milna još 30. rujna prošle godine na ruke predsjednika Općinskoga vijeća i u zamolbi zatražilo da se novinaru Informativnoga servisnog portala BRAČ danas omogući praćenje rada sjednica Općinskoga vijeća, nismo dobili niti potvrdan odgovor, niti negativan; ustvari nikakav odgovor. I premda je, prema odredbi Statuta te Općine, rad Općinskoga vijeća javan i “predstavnici medija mogu pratiti rad Općinskoga vijeća u skladu s odredbama Poslovnika Općinskog vijeća”, to se do sada nije dogodilo. Što to onda znači da su sjednice Općinskoga vijeća javne? Procjenite sami.

— Postupajući po predstavci, Ured povjerenika je nakon pregleda mrežne stranice, uputio 18. kolovoza 2020. općini Milna akt upozorenja kojim je zatraženo da uskladi svoje postupanje s odredbama Zakona i ukazao na obvezu ažurne i proaktivne objave informacija, kao i obvezu informiranja javnosti s dnevnim redom zasjedanja i održavanja sjednica službenih tijela, načinom njihova rada te osiguravanja uvjeta za nazočnost javnosti na sjednicama, istaknuto je iz Ureda Povjerenika za informiranje (foto: iz arhive)

Podjelite:

You may also like...