Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa tek danas riješilo prijavu protiv načelnika Postira Siniše Marovića (HDZ) koju je primilo još početkom godine

Na dnevnomu redu sjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koja je održana danas, 10. studenoga, našao se, između ostalih, i načelnik Općine Postira Siniša Marović (HDZ).

Prema priopćenju glasnogovornice Povjerenstva Martine Jurišić, početkom ove godine, odnosno 7. siječnja, Povjerenstvo je zaprimilo prijavu u kojoj se spominje prodaja nekretnine u blizini crkve Sv. Nikole.

Zakon o otocima propisuje pravo prvokupa
— U prijavi se u bitnome navodi da je Općina Postira suvlasnik 7/10 nekretnine koja se nalazi u staroj povijesnoj jezgri u blizini crkve Sv. Nikole te se ističe kako Općina Postira najavljuje da će raspisati javni natječaj za prodaju ove nekretnine u okviru kojega će Općina nekretninu prodati osobi koja dostavi najvišu ponudu, iako je u skladu sa Zakonom o otocima propisano pravo prvokupa, stoji u priopćenju.

Općina je tražila 280.381 kunu za dio nekretnine
U natječaju za prikupljanje ponuda za prodaju nekretnine u vlasništvu Općine, koji je bio objavljen 26. siječnja, navedenih 7/10 idealnoga dijela nekretnine prodavao se po početnoj cijeni od 6.450 kuna za kvadratni metar, odnosno po početnoj cijeni od ukupno 280.381 kunu. U natječaju načelnik se pozivao na Zakon o vlasništvu i i drugim stvarnim pravima te prethodnu odluku Općinskoga vijeća s 28. sednice koja je održana krajem 2020. godine. Isti navedeni dio nekretnine, kako je objavljeno u zapisniku s te sjednice predstavničkoga tijela, prodavao se i prije nekoliko godina, ali se, navedeno je, nitko nije javio na natječaj. Iz zapisnika je vidljivo da je načelnik prodajom dijela te nekretnine očekivao financijsku potporu Općini, tvrdeći da je ona “itekako bitna”.

U prijavi i o namjerama načelnika
Iz Povjerenstva su, nadalje, istaknuli i sljedeće: — U prijavi se također navodi da postoje saznanja o namjerama dužnosnika Siniše Marovića da predmetnu nekretninu proda osobi čiji je sin suprug članice Općinskoga vijeća Općine Postira, radi obavljanja ugostiteljske djelatnosti, čime može doći do narušavanja kulturnoga dobra najviše spomeničke vrijednosti.

Raspisan natječaj, ali do prodaje nije došlo
Povodom navedene prijave Povjerenstvo je, kako su izvijestili, prikupilo potrebne podatke i dokumentaciju te je na današnjoj sjednici donesena odluka da se postupak protiv dužnosnika Siniše Marovića ipak neće pokrenuti s obzirom da je utvrđeno da je bio raspisan javni natječaj za prodaju predmetne nekretnine, ali da do same prodaje nije došlo. — Eventualno postupanje protivno Zakonu o otocima u dijelu u kojemu se propisuje pravo prvokupa samo po sebi ne upućuje na moguću povredu odredbi Zakona o sprječavanju sukoba interesa, već na postupanje suprotno zakonskoj odredbi kojom je propisano pravo prvokupa, pojasnili su iz Povjerenstva.

Do sada se protiv načelnika nije vodio postupak
Iz toga državnoga tijela, koje uz predsjednicu Natašu Novaković ima i četiri člana, potvrdili su da se protiv dužnosnika Marovića do sada nije vodio postupak, ali da se Povjerenstvo jednom očitovalo o načelniku, i to na njegov zahtjev 2017. godine.

Načelnik Marović u svibnju ove godine dobio je drugi mandat na čelu Općine Postira. Treba dodati da na lokalnim izborima Marović nije imao protukandidata, pa je to jedina Općina na Braču u kojoj se pred biračima našao samo jedan kandidat za nositelja izvršne vlasti. U predstavničkoj vlasti samo u Postirima većinu ima HDZ, a novost na političkoj sceni u Općini dva su prestavnika s Nezavisne liste mladih.

Načelnik Općine Postira Siniša Marović (desno) u društvu ravnatelja Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije Domagoja Maroevića (foto: BRAČ danas/iz arhive)

Podjelite:

You may also like...