Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Predsjednica obećala pomoć “Bračkim pupoljcima” oko uvođenja besplatnoga trajekta za otočku djecu s teškoćama u razvoju

Izgleda da se nazire rješenje na već upornu i ustrajnu molbu Udruge roditelja za djecu s teškoćama u razvoju “Brački pupoljci” i njihov višegodišnji zahtjev da se korisnicima te bračke Udruge omogući besplatni prijevoz trajektom do kopna. Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar–Kitarović obećala je potporu Udruzi na kratkome sastanku održanom s predstavnicima Udruge u prigodi predsjedničina posjeta Bolu u srijedu, 22. svibnja.

— Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar–Kitarović prilikom sastanka s članovima Udruge roditelja djece s teškoćama u razvoju “Brački pupoljci” poručila je kako će od Vlade Republike Hrvatske i ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Olega Butkovića osobno zatražiti stavljanje u hitnu proceduru izmjenu članka zakona 47. Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu. Ovim bi se nakon desetogodišnjega čekanja i molbi “Bračkih pupoljaka” konačno omogućio besplatan trajektni prijevoz za djecu s teškoćama u razvoju sa svih hrvatskih otoka, poručili su nam iz Udruge, radosni zbog susreta s predsjednicom i mogućnosti da joj ponovno iznesu svoje zahtjeve.

Predsjednica Udruge Maja Bonačić–Proti izrazila je zadovoljstvo obećanjem predsjednice i poručila: — Izdaci su jako veliki, puno djece odlazi na kopno na terapije, a izmjena članka zakona roditeljima djece s teškoćama u razvoju sa svih hrvatskih otoka uvelike bi olakšala mukotrpnu financijsku situaciju i dugotrajna putovanja. Nadam se da će naša borba konačno uroditi plodom. Predsjednica Udruge i sama je majka djeteta s teškoćama u razvoju, čiji je sin Mihovil uručio predsjednici krunicu od bračkoga kamena.

Treba podsjetiti da su “Brački pupoljci” svoj dopis Uredu predsjednice uputili još 18. travnja u kojem su je upoznali s informacijama o inicijativi za izmjenu članka 47. Zakona o linijskim i povremenom obalnom linijskom prometu kojim bi se u budućnosti reguliralo ostvarivanje prava na besplatni prijevoz u javnom prijevozu za djecu s teškoćama u razvoju s prebivalištem na otocima. Potvrdili su nam to i iz Ureda predsjednice, napomenuvši kako su predstavnici Udruge zatražili i susret s predsjednicom. — Predsjednica Republike Hrvatske zalaže se za zaštitu prava i interesa djece s poteškoćama u razvoju kao i svih osoba s posebnim potrebama te se zalaže da se što prije nađe primjereno rješenje za prijevoz otočke djece s teškoćama u razvoju te će u skladu sa svojim ovlastima poduzeti i konkretne korake, odgovorili su nam na našu upit iz Ureda.

Zanimljivo, s istim zahtjevom predstavnici Udruge sastali su se 26. travnja i s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem za njegova posjeta otoku i otvaranja radova na izgradnji zaobilaznice u blizini Ložišća. — Iz susreta s ministrom Olegom Butkovićem, izdvojili bismo njegovu spremnost da naš zahtjev uputi u hitnu proceduru za izmjenu Zakona, odnosno njegova 47. članka, rekli su nam iz Udruge, napomenuvši kako njihova borba za ostvarivanje prava korisnika te Udruge traje već 10 godina.

U objavi na službenoj facebook stranici 16. svibnja Udruga je izrazila žalost što ministar Butković, koji je obećao da će predložiti mijenjanje čl. 47. po hitnoj proceduri, a to onda znači i osiguranje besplatnoga prijevoza za djecu s teškoćama u razvoju, nije ništa učinio po tom pitanju. — Djeca više ne mogu čekati, poručili su iz Udruge. Iz Udruge napominju kako su u proteklom razdoblju u svojim prostorijama primili, kao i na različitim sastancima predstavnike nekoliko ministarstava i više predstavnika Splitsko–dalmatinske županije te kako su svi obećali pomoć.

Vrijednoj inicijativi te Udruge pomaže i Crveni križ Brač brojnim akcijama i donacijama. Jedna od donacija bit će i danas organizirani humanitarni turnir u balotama u Boćarskom klubu u Postirima s kojega će se prikupljena sredstva od prodaje kolača tamošnjih učenika Osnovne škole Vladimira Nazora donirati upravo “Bračkim pupoljcima”. Inicijativu zakonskih izmjena podržale su i lokalne uprave na Braču, a poruke podrške i ohrabrenja stižu i sa Šolte, Visa i Hvara.

Udruga “Brački pupoljci” ima 53 člana i većina ih je zbog svojih problema primorana putovati na kopno, poručili su nam iz Udruge.

hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović s predstavnicima udruge "Brački pupoljci" u Bolu (izvor: facebook Udruga Brački pupoljci)

hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović s predstavnicima udruge “Brački pupoljci” u Bolu (izvor: facebook Udruga Brački pupoljci)

Podjelite:

You may also like...