Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Pročelnik u Gradu Supetru Ivica Blažević izvijestio: Na 33. sjednici Gradskoga vijeća koja se održava elektroničkim putem, od 13 gradskih vijećnika 8 se izjasnilo za predloženi dnevni red; sjednica završava danas u 12.00 sati. Oporba upozorava: “Predsjednica Gradskoga vijeća ne štiti prava gradskih vijećnika”

Pročelnik Jedinstvenoga upravnoga odjela u gradu Supetru Ivica Blažević izvijestio je medije danas, 7. travnja, da je u ponedjeljak, 6. travnja, u 12.00 sati započela 33. sjednica Gradskoga vijeća grada Supetra koja se održava elektroničkim putem, a koja će završiti danas točno u 12.00 sati.

Pet gradskih vijećnika nije se izjasnilo za predloženi dnevni red
— Od ukupno 13 gradskih vijećnika kojima je dostavljen poziv zajedno s materijalima, njih 8 izjasnilo se kako su suglasni s ovakvim načinom vođenja sjednice te su glasali “za” predloženi dnevni red. Ostalih 5 gradskih vijećnika nisu se izjasnili te se time smatra kako su protiv ovako predloženoga dnevnog reda, obavijestio je medije koji prate rad Gradskoga vijeća pročelnik Blažević.

Jučer do 12.00 sati vijećnici su se trebali izjasniti o održavanju sjednice elektroničkim putem
U obavijesti koju je gradskim vijećnicima uputio, pročelnik Blažević zamolio je da do 12.00 sati u ponedjeljak, 6. travnja, potvrde primitak poruke, izjasne se o tome jesu li suglasni s održavanjem sjednice elektroničkim putem te glasuju za predloženi dnevni red. Blažević je napomenuo kako je navedeni rok prekluzivan, a što znači da se izjašnjavanje vijećnika izvan propisanoga roka u tom slučaju neće uvažiti. — Nakon proteka naprijed navedenoga roka, a pod uvjetom da se više od polovice vijećnika izjasni da pristaju na ovaj način vođenja sjednice, vijećnici će imati pravo (i obvezu) glasovati o svakoj pojedinoj točki s dnevnoga reda, pojasnio je pročelnik Blažević.

Neće se glasovati o prijedlogu mjera pomoći koje je predložio Klub vijećnika HDZ-HSS
Pročelnik u gradu Supetru napomenuo je kako se za točke dnevnoga reda, a riječ je o analizi stanja pripremljenosti Kriznoga stožera na otoku i prijedlogu mjera za suzbijanje štete prema poduzetnicima, obrtnicima, iznajmljivačima i stanovnicima grada Supetra, a koji je klub vijećnika HDZ-HSS dostavio Gradu, neće glasovati, jer, prema riječima Blaževića, “iste nisu pripremljene u formi propisanoj člankom 30. stavak 2. Poslovnika Gradskoga vijeća Grada Supetra”. Dodao je kako se nakon zaključenja sjednice prebrojiti glasovi po svakoj pojedinoj točki te napraviti zapisnik o tijeku 33. sjednice Gradskoga vijeća.

Grgo Caglević: Za vođenje sjednice elektroničkim putem izjasnilo se 7 vijećnika
Ovakav način rada Gradskoga vijeća grada Supetra vijećnik Grgo Caglević ocijenio je “krnjim”. Poručio je da se za vođenje sjednice Gradskoga vijeća elektroničkim putem izjasnilo 7 vijećnika, a ne 8, te da ih je 7 glasovalo za predloženi dnevni red. Prema njegovom dopisu, 6 vijećnika, a ne 5, nisu bili suglasni s održavanjem elektroničke sjednice Gradskoga vijeća. — Time vi ne možete donositi vaš zaključak “da se smatra kako su protiv ovako predloženoga dnevnog reda”, poručio je vijećnik Caglević.

Oporba: Nije nam dostavljen zapisnik s prethodne sjednice
Vijećnici kluba HDZ-HSS u svome očitovanju na održavanje elektroničke sjednice Gradskoga vijeća navode da gradskim vijećnicima takvim oblikom rada sjednice nije omogućen aktualni sat, zatim uvodno izlaganje predlagatelja o pojedinim točkama dnevnoga reda te rasprava o pojedinim točkama dnevnoga reda. Napominju i kako im nije dostavljen zapisnik s prethodne sjednice koji se, kako navode, “mora usvojiti prije prelaska na dnevni red”.

Tražili smo tematsku sjednicu
— Prije više od 20 dana svi gradski vijećnici iz opozicije tražili su tematsku sjednicu u svezi za ublažavanjem gospodarskih posljedica uzrokovane koronavirusom, u dobroj vjeri, kako bi raspravili o prijedlozima na vijeću i tako pripremili novu sjednicu na kojoj će Gradsko vijeće usvojiti paket mjera pomoći poduzetnicima i građanima. Nismo tražili izvanrednu sjednicu već tematsku, poručili su oporbeni vijećnici Kluba HDZ-HSS.

Oporba optužuje vladajuće da njihov prijedlog nije usklađen s Poslovnikom
Oporbeni vijećnici neugodno su iznenađeni što se o njihovim prijedlozima, koji su uvršteni u dnevni red elektroničke sjednice, neće glasovati te ističu da je predsjednica Gradskoga vijeća bila dužna zatražiti od predlagatelja da u određenom roku postupi i uskladi prijedlog akta s odredbama Poslovnika.

Iz oporbe tvrde da predsjednica Gradskoga vijeća nije sazvala sjednicu u skladu s Poslovnikom
— Predsjednica Gradskoga vijeća Danijela Kirigin nije pozvala nikoga od potpisanih predlagatelja da u određenom roku sastavi prijedlog u skladu s Poslovnikom. Predsjednik Gradskoga vijeća dužan je brinuti se o zaštiti prava vijećnika utvrđenim Poslovnikom i Statutom Grada Supetra, dok naša predsjednica Danijela Kirigin ne štiti prava gradskih vijećnika niti organizira rad sjednica u skladu s Poslovnikom i Statutom grada Supetra, istaknuli su vijećnici, napomenuvši kako se radi o situaciji koja je “teška i bremenita”.

Vjerujemo da će građani percipirati politikanstvo
Optužili su predsjednicu Gradskoga vijeća da “na perfidan način, zloupotrebljavajući Poslovnik, a s druge strane ne štiteći prava gradskih vijećnika, saziva ovakav oblik elektroničke sjednice”. — Smatramo sramotnim ovakav oblik sjednice Gradskoga vijeća “od ponedjeljka u podne do utorka u podne” putem e-maila. Vjerujemo da će građani percipirati politikanstvo proizašlo iz ovoga čina predsjednice Gradskoga vijeća, poručili su.

— Od ukupno 13 gradskih vijećnika kojima je dostavljen poziv zajedno s materijalima, njih 8 izjasnilo se kako su suglasni s ovakvim načinom vođenja sjednice te su glasali “za” predloženi dnevni red. Ostalih 5 gradskih vijećnika nisu se izjasnili te se time smatra kako su protiv ovako predloženoga dnevnog reda, obavijestio je danas, 7. travnja, medije koji prate rad Gradskoga vijeća pročelnik u gradu Supetru Ivica Blažević (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...