Bluesun Hotels Resorts
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Projekt “Zeleni Brač” jedan je od najboljih edukativnih projekata u Hrvatskoj; predstavljen u Supetru na završnoj konferenciji projekta o selekciji komunalnoga otpada, a koji je proveden na sedam otoka

Poduzetnički centar “Aktiva” pokrenuo je još 2014. godine osmišljavanje i izradu, a kasnije i provedbu, prvoga projekta koji je povezao baš sve bračke općine oko jedne teme, i to gospodarenja otpadom na otoku.

Već je ta prva verzija projekta “Zeleni Brač” istaknuta kao jedan od najboljih edukativnih projekata na nivou Republike Hrvatske od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Projekt predstavljen kao primjer dobre prakse
Danas je njegov nastavak, projekt “Zeleni Brač – edukacijom do održivoga gospodarenja otpadom na Braču” kojemu je nositelj Grad Supetar, a partneri sve bračke općine, dobio još jedno priznanje – predstavljen je kao primjer dobre prakse na završnoj konferenciji projekta “Obračun i selekcija komunalnoga otpada na srednje-dalmatinskim otocima” koji provodi udruga za zaštitu potrošača Dalmatinski potrošač, a financira Ministarstvo gospodarstva i održivoga razvoja.

Brački projekt s 85 posto sredstava financirala Europska unija
Na završnoj konferenciji predstavljeni su detalji bračkoga projekta, koji je financiran sredstvima Europske unije, putem Kohezijskoga fonda i Programa OP Konkurentnost i kohezija 2014.-2020, u ukupnomu iznosu od 299.490,00 kuna (85 posto sufinancira EU). U tijeku projekta održano je ukupno 8 tribina, 8 predstava za djecu, 8 radionica za djecu, po jedna u svakoj bračkoj općini. Izrađeno je i distribuirano preko 30.000 informativnih brošura s informacijama o načinima gospodarenja otpadom u svakoj od bračkih općina, potom je izrađeno i bračkoj djeci distribuirano ukupno 600 bojanki sa savjetima i ključnim, ali pojednostavljenim informacijama o otpadu i načinima smanjenja otpada u vlastitom kućanstvu.

Izrađeni brojni informativni i edukativni letci
Provedeno je, osim toga, i kontinuirano digitalno oglašavanje s preko 200 oglasa i elektronskih objava, kreirana i uspješno plasirana zero waste kampanja, izrađeni su brojni informativni i edukativni letci i plakati na hrvatskom i engleskom jeziku, a važnost smislenoga gospodarenja otpadom na otoku prenosit će ubuduće i maskota Zelenčica koja zajedno s maskotom izrađenom tijekom prošloga projekta, Ekom Zelenkom, čini ključni duo u procesu prijenosa znanja i pozitivnih navika mlađim otočanima. Kako bi se ključne informacije prenijele i starijemu stanovništvu, snimljeno je pet radijskih emisija u kojima su gostovali direktori komunalnih poduzeća, gradonačelnica Ivana Marković i predstavnica voditelja projekta.

Projekt došao do svih ciljanih skupina
Kroz navedene aktivnosti, projekt je dosegnuo do svih ciljanih skupina, informirajući ih i educirajući o poželjnim životnim navikama u kontekstu produkcije i zbrinjavanja otpada, dugoročno mijenjajući način na koji se otpad percipira što vodi ka smanjenoj proizvodnji, a povećanoj količini recikliranoga otpada. Otočani se i dalje mogu informirati o svim temama, pravima, ali i obavezama povezanim uz gospodarenje otpadom na otoku putem internet stranice projekta, na adresi www.zelenibrac.eu, gdje postoji već značajna baza savjeta i preporuka, kao i primjera dobre prakse s otoka i šire.

Projekt “Zeleni Brač” na završnoj konferenciji koja je pod nazivom “Obračun i selekcija otpada na srednjodalmatinskom otocima” održana protekloga tjedna u sportskoj dvorani u Supetru, predstavila je direktorica Poduzetničkoga centra “Aktiva” Dijana Žderić. Projekt je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ocjenio kao jedan od najboljih edukativnih projekata u Hrvatskoj (foto: J, Bašić)

Podjelite:

You may also like...