Bretanide - posao i karijera
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Projektom “Zaželi” osigurana potrebna pomoć osobama treće životne dobi na području grada Supetra; cilj projekta je povećati kvalitetu života starijim osobama

Projekt “Zaželi” koji je grad Supetar započeo još 2017. godine, pokazao se punim pogotkom kada su u pitanju osobe treće životne dobi, i to s područja grada Supetra.

Projekt osigurao zapošljavanje 6 educiranih ženskih osoba
Upravo je tim projektom, za koji je ugovoreno 1.069.916,66 kuna, omogućeno da se zaposli 6 ženskih osoba kojima je, nakon završene edukacije za gerontodomaćice na Suvremenom učilištu u Splitu, povjerena briga za 28 korisnika s područja grada Supetra. U taj je gradski projekt, u koji osim Grada kao partneri sudjeluju Područni ured Split Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje i Centar za socijalnu skrb Brač, do sada utrošeno 666.704,21 kuna.

Na području grada Supetra pomoć trebaju 28 osoba treće životne dobi
Prema podacima Centra za socijalnu skrb Brač iz 2017. godine, kada je grad Supetar krenuo u projekt, na području grada Supetra postojalo je 28 osoba treće životne dobi kojima je potrebna pomoć ili ispomoć u domaćinstvu, a Hrvatski zavod za zapošljavanje poslao je poziv svim nezaposlenim ženskim osobama koje udovoljavaju kriterijima natječaja. Prema riječima voditelja projekta Tonča Sanadera, voditelja Odsjeka za upravljanje gradskom imovinom, društvene djelatnosti i gospodarstvo u gradu Supetru, uvjeti natječaja su bili da ženske osobe trebaju imati minimalno 50 godina, biti nezaposlene i brinuti se za 4 korisnika.

U ovom trenutku pomoć se pruža 25 osoba treće životne dobi
— Nakon što su osobe koje su aplicirale na natječaj završile edukaciju za gerontodomaćice, s njima je sklopljen ugovor o radu u rujnu 2018, godine te tako sudjeluju u projektu do njegova završetka, pojasnio nam je voditelj projekta, dodavši kako projekt završava u rujnu 2020. godine. Prema Sanaderovim riječima, u ovom trenutku zaposlene gerontodomaćice brinu se u gradu Supetru za devetero osoba treće životne dobi, u naselju Mirca za osmero, u Splitskoj za petero, a u Škripu su troje osoba korisnici pomoći educiranih žena. U međuvremenu, od početka projekta do danas, neki su korisnici preminuli, neki su smješteni u dom. Projekt, kako nam je rekao Tonči Sanader, završava u rujnu 2020. godine, napomenuvši kako će grad Supetar aplicirati ponovno na projekt “Zaželi” ako bude otvoren natječaj.

Cilj projekta je povećati kvalitetu života
Projektom je, poručili su iz grada Supetra, osigurana briga za krajnje korisnike kroz osiguranje osnovnih potrepština u visini 200,00 kuna mjesečno po korisniku. Iz Grada su pojasnili da pomoć u kući koju pružaju zaposlene osobe uključuje pomoć pri hranjenju i odijevanju, razgovor, održavanje životnoga prostora korisnika. — Cilj je projekta povećanje kvalitete života i prevencija prerane institucionalizacije krajnjih korisnika projekta, naglasili su iz Grada, zadovoljni što je projektom omogućeno osposobljavanje, a zatim i zapošljavanje žena kroz rad s osobama treće životne dobi.

Projekt usklađen s europskim i nacionalnim preporukama
Važno je istaknuti da se projekt “Zaželi” provodi u skladu s europskim i nacionalnim preporukama o unaprjeđenju položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena. On je usklađen i sa smjernicama politika zapošljavanja država članica EU s naglaskom na promicanje socijalne uključenosti i suzbijanja siromaštva, s obzirom da su sudionice aktivnosti žene koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada.

Prema riječima voditelja projekta “Zaželi” u gradu Supetru Tonča Sanadera, u ovom trenutku educirane gerontodomaćice brinu se za devetero korisnika u gradu Supetru, u Mircima im je osmero, dok ih je u Splitskoj petero, a u Škripu troje. Projekt, za koji je osigurano nešto više od milijun kuna, započeo je još 2017. godine u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i Centrom za socijalnu skrb Brač, a završava u rujnu 2020. godine (izvor: mdomsp.gov.hr)

Podjelite:

You may also like...