Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Proračun grada Supetra za 2020. godinu doživio svoj prvi ovogodišnji rebalans. Dva kapitalna projekta, energetska obnova Dječjeg vrtića “Mrvica” i zajednički vatrogasni dom, iznose gotovo 30 milijuna kuna

Proračun grada Supetra za 2020. godinu doživio je svoj prvi ovogodišnji rebalans. Razlog za prvi rebalans Proračuna su promijenjene okolnosti oko kapitalnih projekata koje provodi grad Supetar, kao i neusklađenost naplaćenih prihoda i dospjelih obveza. Dva su središnja projekta grada Supetra u ovoj godini, energetska obnova Dječjega vrtića “Mrvica” i zajednički novi vatrogasni dom, čija vrijednost iznosi gotovo 30 milijuna kuna.

Projekt Energetske obnove vrtića naručen 2015. godine
Jedan od kapitalnih projekata, u sklopu ostalih projekata namijenjenih brizi za predškolski odgoj u Gradu, je energetska obnova Dječjega vrtića “Mrvica”, projekt koji je pokrenut još 2015. godine, a čija je investicija u početku iznosila 6,1 milijun kuna. — Projekt energetske obnove Dječjega vrtića “Mrvica” vrlo je zahtjevan projekt. On će riješiti sve probleme što se tiče zgrade za sljedeće razdoblje. Projekt je naručen još 2015. godine. Tada se Grad prijavljivao na brojne natječaje, ali sredstva nismo dobijali odmah, pojasnila je gradonačelnica Supetra Ivana Marković na sjednici Gradskoga vijeća koja je održana u petak, 14. veljače, u gradskoj vijećnici.

Energetska obnova Dječjega vrtića iznosit će 8,2 milijuna kuna
Napomenula je da se u trenutku pokretanja projekta nisu mogli predvidjeti neki dodatni radovi oko eneregetske obnove središnje zgrade dječjega vrtića. — Tek kada se krenulo s radovima utvrđeno je da je potrebno izvesti još neke druge radove koji se odnose na unutarnju rekonstrukcije, a koji se nisu mogli predvidjeti troškovinikom jer se za te radove u trenutku naručivanja projekta nije ni znalo. Radi se prije svega o hidrantskoj mreži, zatim instalacijama za vodu, kao i spremniku za ukapljeni plin, jer kod pokretanja projekta plinifikacija Dječjega vrtića nije bila ni predviđena, pojasnila je gradonačelnica Marković. Tako će se planirana investicija sa 6,1 milijun kuna povećati na 8,2 milijuna kuna, a sredstva će se za povećanje planiranih radova osigurati uzimanje dugoročnoga kredita u banci. Marković je naglasila kako se nada da će do ljeta vrtić biti gotov.

Zajednički vatrogasni dom “težak” 20,4 milijuna kuna
Gradonačelnica Marković upoznala je vijećnice i s projektom izgradnje i opremanja zajedničkoga vatrogasnog doma s pripadajućom pristupnom prometnicom u koji su, osim grada Supetra, uključene općine Nerežišća, Postira i Sutivan. Projekt iznosi 20,4 milijuna kuna, a izvori za njegovo financiranje su europska sredstva od 14,6 milijun kuna zahvaljujući Agenciji za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, dok će ostatak od 5,7 milijuna kuna sufinancirati Grad i općine uključene u projekt.

Grad će se zadužiti u banci za 13,2 milijuna kuna
Grad Supetar financirat će projekt s 2,8 milijuna kuna, a tri bračke općine uložit će isti iznos podijeljen među tim općinama. U projekt se krenulo još 2014. godine, a nakon pripreme dokumentacije, idejnoga i glavnoga projekta, građevinska dozvola ishođena je 2017. godine. Grad Supetar će se tako zbog premošćivanja dinamike dobivanja europskih sredstava preko navedene Agencije te Grada i Općina koji sufinanciraju projekt izgradnje novoga vatrogasnoga doma, zadužiti u banci za 13,2 milijuna kuna. Rok otplate kredita bit će 108 mjeseci uz fiksnu kamatnu stopu 1,28% godišnje, a prva će rata doći na naplatu 31. svibnja 2022. godine.

Krenuli radovi na izgradnji zajedničkoga vatrogasnog doma
Prema riječima gradonačelnice, krenuli su radovi na izgradnji vatrogasnoga doma, a u tijeku su iskopi. Uskoro će se, kako je rekla, raditi i na izmiještanju glavnoga magistralnog voda Brač – Šolta. Marković je napomenula da je i županija pokazala interes za uključivanje u projekt, zatim različite vatrogasce zajednice, a očekuju i potporu Uprave za otoke. Najavila je da se dovršetak radova na izgradnji i opremanju vatrogasnoga doma očekuje u svibnju sljedeće godine.

Kako podmiriti dugovanje prema izvođaču radova?
Na prvomu ovogodišnjem Gradskom vijeću bilo je riječi i o tome kako podmiriti dospjelo dugovanje prema izvođaču radova Berica d.o.o. za uređenje pješačkih površina ulice Ignjata Joba i ulice Prilaza pomoraca te kolnopješačkih površina ulice Andrije Hebranga u Supetru. Na vijeću je predloženo da se sklopi ugovor s bankom o bezregresnom faktoringu a koji bi se odnosio na podmirenje obveza prema dobavljaču prije dospijeća ili o dospijeću predmeta faktoringa, nakon čega će grad Supetar podmirivati svoje obveze prema banci sukladno ugovoru.

Oporbeni vijećnici izrazili su mišljenje da je iznos Energetske obnove Dječjega vrtića od 8,2 milijuna kuna visok te da se za taj iznos mogao izgraditi novi vrtić. Klub HDZ–HSS prihvatio je kod glasovanja rebalans proračuna samo u dijelu zaduženja koje se odnosi na izgradnju novoga vatrogasnog doma, dok su u dijelu zaduženja za vrtić i faktoring bili suzdržani.

Gradonačelnica povukla prijedlog izmjene Poslovnika Gradskoga vijeća s dnevnoga reda
Iako se na dnevnom redu 32. sjednice Gradskoga vijeća trebao naći prijedlog izmjene Poslovnika Gradskoga vijeća grada Supetra, kojom je bilo predviđeno da će se vijećnička pitanja, koja se redovito postavljaju gradonačelnici i voditeljima jedinica gradske uprave na početku sjednice, premjeste pred kraj, poslije dnevnoga reda, do toga ipak nije došlo, jer je gradonačelnica Marković na samoj sjednici vijeća povukla prijedlog s dnevnoga reda. Treba podsjetiti da je početak svake sjednice Gradskoga vijeća obilježen praksom postavljanja vijećničkih pitanja, u tzv. aktualnom satu.

Na javnom savjetovanju nije pristigla niti jedna primjedba
Vijećnici su usvojili i Odluku o privremenom korištenju površina javne namjene i nekretnina u vlasništvu Grada, a kojoj je prethodilo javno savjetovanju u trajanju od mjesec dana na koje, prema riječima iz Grada, nije pristigla niti jedna primjedba. Osim toga, Grad je zatražio i mišljenje Udruženja obrtnika koje, kako je izvijestio voditelj Odsjeka za upravljanje gradskom imovinom, društvene djelatnosti i gospodarstvo Tonči Sanader, nije bilo primjedbi. Na prijedlog odluke stigla su i dva amandmana. Sanader je vijećnicima približio i Plan lokacija za korištenje javnih površina na području grada Supetra.

Dva su središnja projekta grada Supetra u ovoj godini, energetska obnova Dječjega vrtića “Mrvica” te izgradnja i opremanje zajedničkoga vatrgasnog doma. Oba projekta zajednički vrijede gotovo 30 milijuna kuna (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...