PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Ravnateljica knjižnice “Hrvatska čitaonica” u Bolu Jadranka Nejašmić: “Općinska knjižnica suočena je s nekoliko velikih problema koji ugrožavaju njezin rad”. Predsjednik Općinskoga vijeća Matko Baković: “Gospođa ravnateljica bi se trebala prilagoditi nalazima revizije”

Ravnateljica Općinske knjižnice “Hrvatska čitaonica” u Bolu Jadranka Nejašmić obratila se dopisom općini Bol sa zahtjevom za održavanje tematske sjednice Općinskoga vijeća, a u kojem ukazuje na probleme s kojima je suočena ustanova kojom rukovodi već godinama.

Jadranka Nejašmić: Problemi su prijetnja nesreći velikih razmjera
Ravnateljica Nejašmić ističe da probleme ne može sama riješiti. — Problemi ugrožavaju njezin kvalitetan rad i prijetnja su nesreći velikih razmjera. Molim Vas za obilazak knjižice i tematsku sjednicu s temama: nedostatak prostora, statička stabilnost i protupožarna zaštita, ističe se u dopisu ravnateljice knjižnice. Nejašmić dodaje da je istu zamolbu uputila proteklih godina tri puta, a posljednju u rujnu 2017. godine, uz napomenu kako nije dobila niti odgovor.

Matko Baković: Prostor koji je ravnateljici dodijeljen nije iskorišten
Predsjednik Općinskoga vijeća općine Bol Matko Baković rekao je da je ravnateljici općinske knjižnice ustupljeno potkrovlje “Gotičke kuće”. — Ovo nije neko novo pitanje. Poznato je da je ravnateljici Nejašmić prostor osiguran te joj je dodijeljeno ono što je godinama tražila. Prostor koji je ravnateljici dan jednostavno nije iskorišten, istaknuo je Baković. Podsjetio je da je prethodno turističkoj zajednici naloženo da isprazni prostor i da se taj prostor osigura “Hrvatskoj čitaonici”.

U knjižnici je obavljena i stručna revizija
Osvrnuvši se na zahtjev ravnateljice o statičkoj stabilnosti zgrade u kojoj djeluje knjižnica, Baković je pojasnio da zgrada knjižnice nije u općinskom vlasništvu i da općina ne može samoinicijativno poduzimati nikakve građevinske radove na tom objektu. Baković je nadalje istaknuo da je u toj knjižnici obavljena i revizija koja je naložila da je potrebno smanjiti broj knjiga. — Gospođa ravnateljica bi se trebala prilagoditi nalazima revizije, poručio je HDZ-ov vijećnik Baković.

Tihomir Marinković: Siguran sam da postoje knjižnice u kojima nedostaju knjige
Pitanje Općinske knjižnice komentirao je i načelnik Bola Tihomir Marinković (SDP). Zašto se nešto knjiga ne bi darovalo potrebnima. Siguran sam da postoje knjižnice u kojima nedostaju knjige, pa bi im darovane knjige bile vrijedna donacija, poručio je Marinković.

Načelnik obećao da će se o problemima raspravljati početkom 2019. godine
Ravnateljica Jadranka Nejašmić podsjetila je da je bolski vijećnik Tonči Kukoč još u prosincu 2018. godine postavio pitanje rješavanja problema bolske knjižnice te da je načelnik tada obećao da će se o problemima raspravljati početkom 2019. godine. Pitanje bolske knjižnice bilo je tema 8. sjednice Općinskoga vijeća, i to u lani u prosincu, ali se o tim pitanjima na vijeću raspravljalo bez ravnateljice knjižnice.

Hrvatska čitaonica osnovana 1897. godine u kući Boljanina Petra Nisetea
“Hrvatska čitaonica” osnovana je 1897. godine u kući Boljanina Petra Nisetea. Bolski načelnik Antun Radić inicirao je 1914. godine izgradnju zgrade “Hrvatska čitaonica” ali je prostor prenamijenjen u ugostiteljski, knjige su tada oduđene, a arhiva uništena. Knjižnica u Bolu smještena je u prostoru gotičkoga ljetnikovca uz more, koji je podignut krajem 15. i početkom 16. stoljeća.

Ravnateljica knjižnice u Bolu Jadranka Nejašmić upozorila je općinu Bol o problemima koji ugrožavaju kvalitetan rad općinske knjižnice. Predsjednik Općinskog vijeća Matko Baković (HDZ) pojasnio je da zgrada knjižnice nije u općinskom vlasništvu i da općina ne može samoinicijativno poduzimati nikakve građevinske radove na tom objektu. Baković je nadalje istaknuo da je u toj knjižnici obavljena i revizija koja je naložila da je potrebno smanjiti broj knjiga. — Gospođa ravnateljica bi se trebala prilagoditi nalazima revizije, poručio je Baković (izvor: hrvatska-citaonica-bol.hr)

Podjelite:

You may also like...