Bluesun Hotels Resorts
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Rebalansom Proračun Grada Supetra smanjen sa 69,1 milijuna kuna na 54,3 milijuna kuna. Gradonačelnica Marković: Namjerno se puštaju u javnost pogrešne informacije o ogromnom zaduženju Grada

Većinom glasova vijećnici Gradskoga vijeća u Supetru na svojoj 38. sjednici koja je održana u srijedu, 11. studenoga, usvojili su rebalans Proračuna grada Supetra i izvješće o izvršenju proračuna Grada za prvih šest mjeseci ove godine.

Rebalans je bilo nužno donijeti zbog smanjenih prihoda u gradsku blagajnu, a što je uzrokovano epidemijom koronavirusa, pa će i projekti koji su bili planirani u ovoj godini, a nisu bitni, prema riječima ljudi iz gradske uprave pričekati neka sretnija vremena.

Prihodi smanjeni sa 69,1 milijun kuna na 54,3 milijuna kuna
Voditeljica Odsjeka za financije i proračun Marica Jokanović istaknula je da se prema izmjenama i dopunama Proračuna prihodi planiraju smanjiti za 26,28 posto, i to s prvotnih 69,1 milijuna kuna na 54,3 milijuna kuna, a rashodi i izdaci sa 68 milijuna kuna na 50,3 milijuna kuna. — Manjak prihoda pokriva se uštedama na rashodovnoj strani i dijelom iz beskamatnoga zajma Ministarstva financija za poreze za koje su poduzetnici dobili odgodu plaćanja te za iznos povrata poreza i prireza na dohodak po godišnjemu obračunu za 2019. godinu. Razlika između prihoda i rashoda je 3,7 milijuna kuna, a čime se planira pokriti dio manjka iz prethodne godine, istaknula je Jokanović. Pojasnila je da se rebalansom proračuna planira porast prihoda kod tekućih i kapitalnih pomoći, dok je smanjenje prihoda najvećim dijelom iskazano kod poreza na promet, poreza i prireza na dohodak, poreza na promet nekretnina i komunalnoga doprinosa te prihoda od imovine.

Grad uprihodio u pola godine 17,2 milijuna kuna
Vijećnike je Jokanović upoznala i s izvršenjem proračuna Grada Supetra u prvih šest mjeseci ove godine. — Prihodi i primici izvršeni su u iznosu od 17,2 milijuna kuna, a što je za 18,6 posto više u odnosu na prošlu godinu, odnosno 24,9 posto planiranih za 2020. godinu. Rashodi i izdaci ostvareni su u iznosu od 16,6 milijuna kuna, a što je za 19,5 više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, odnosno 24,4 posto godišnje planirani. Viškom prihoda i primitaka od 543.000 kuna planira se pokriti dio prenesenoga manjka iz prethodnih godina, pojasnila je. Govoreći o potraživanjima Grada Supetra na dan 30. lipnja ove godine, rekla je da ona iznose 8,7 milijuna kuna, a otprilike isto toliko iznose i dospjele obveze Grada. Navela je kako od ukupnih obveza Grada u iznosu od 27,7 milijuna kuna, njih 18,9 milijuna kuna su ustvari nedospjele obveze, odnosno najveći dio se, kako je rekla, odnosi na dugoročne obveze, a gotovo 7 milijuna kuna, koje se knjiže kao obveze, primici su EU sredstava za projekte čiji troškovi još nisu realizirani, istaknula je voditeljica Odsjeka za financije i proračun.

Ivana Marković: Dolaskom koronavirusa sve su aktivnosti prestale
Gradonačelnica Marković osvrnula se na izvršenje gradskoga proračuna, pojasnivši kako nitko nije mogao predvidjeti situaciju u kojoj su se svi našli, pa tako i Grad Supetar. — U siječnju, veljači i ožujku započeli smo s redovnim aktivnostima i projektima koje smo planirali u proračunu. Većina radova, kao što vam je poznato, obavlja se do travnja i svibnja. Bili smo otvorili najveći dio radova, posebno na komunalnoj infrastrukturi, kao i radove na projektima koji su financirani iz EU sredstava i dijelom iz sredstava HABOR-a. Dolaskom koronavirusa sa svim aktivnostima smo prestali, a odustalo se i od otvaranja novih nabavki i projekata s obzirom da nismo znali što nas čeka. Obustavile su se sve aktivnosti, pojasnila je gradonačelnica Marković.

Ni bolja turistička sezona ne bi nadoknadila gubitke zbog potpunog zatvaranja
Govoreći o prihodima proračuna, gradonačelnica je naglasila da je krajem rujna ove godine evidentan pad prihoda od 38 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. — Porez na dohodak ostao je na razini prošle godine, jer je Grad dobio sredstva od države po osnovi što su obrtnici i poduzetnici bili oslobođeni plaćanja. Bez tih sredstava Grad se ne bi mogao financirati. Najveći pad zabilježen je kod poreza na promet nekretnina i komunalnoga doprinosa. To je neizravan efekt zatvaranja. Ni bolja turistička sezona ne bi nadoknadila ono što se dogodilo kod potpunoga zatvaranja, poručila je Marković, dodavši i kako su ostali prihodi, poput onih od javnih površina i boravišne pristojbe, umanjeni za 40 posto. Naglasila je kako su prihodi proračuna ipak veći nego prošle godine i to zbog povlačenja EU sredstava i projekata koji se realiziraju u Gradu Supetru.

Grad je donio cijeli paket odluka pomoći poduzetnicima i ugostiteljima
— U prvih šest mjeseci ove godine nastojali smo olakšati onima kojima normalan život ovisi o njihovu poslu i prihodima koje su ostvarivali od gospodarstvene djelatnosti. U tomu razdoblju Grad je donio odluke da se poduzetnicima i ugostiteljima pomogne kroz cijeli paket odluka pomoći, istaknula je gradonačelnica, navevši tako oslobađanje od plaćanja komunalne naknade, zatim zaduživanje korisnika s javnim površinama tek od 15. srpnja te umanjenje njihovih plaćanja za 30 posto, a što je, kako je istaknula, još uvijek na snazi. Napomenula je da je donesena i odluka o smanjenju plaća zaposlenih u gradskoj upravi, zatim u Dječjemu vrtiću i Narodnoj knjižnici, a, dodala je, ukinuta je i naknada koju primaju gradski vijećnici.

Nastavlja se gradnja vatrogasnoga doma
Marković je podsjetila vijećnike i da je projekt Dječjega vrtića “Mrvica” završen, dok se pred Gradom Supetrom nalaze troškovi za gradnju vatrogasnoga doma, zatim vezani uz održavanje javnih površina na području Grada te za održavanje potreba Dječjega vrtića i Narodne knjižnice. Poručila je kako nikakvi drugi radovi do kraja godine nisu planirani, dodavši da je u tijeku izrada Proračuna za 2021. godinu.

Marković: Namjerno se puštaju pogrešne informacije o ogromnom zaduženju Grada
Marković je u obraćanju vijećnicima komentirala i informacije koje kruže o tome kako Grad Supetar ima ogromna zaduženja. — Što se tiču obveza Grada, mislim da se namjerno puštaju pogrešne informacije te se namjerno ide s krivim informacijama i spominju ogromna zaduženja. To nije istina. U ukupna zaduženja Grada spominje se 12 milijuna kuna. Radi se o sredstvima HABOR-a koja Grad još nije niti kunu potrošio, a planirana su za novi vatrogasni dom. Iznos od 12 milijuna kuna je planiran u slučaju da Gradu u ugovornom roku ne budu uplaćena sredstva agencije, kako bi se izvođaču radova mogla uplatiti sredstva, pojasnila je Marković. Napomenula je da je Gradu unaprijed uplaćeno 7 milijuna kuna koji se troše za plaćanje izvođača, a Grad na raspolaganju ima još 7,5 milijuna kuna.

Dijana Ivelić: Održali smo glavu iznad vode
U osvrtu na rebalans gradskoga proračuna, predsjednica Kluba SDP-HSU Dijana Ivelić pohvalila je nastojanja i ponašanje Grada u situaciji koja je obilježena epidemijom koronavirusa. — Održali smo glavu iznad vode, poručila je Ivelić, dodavši kako su problemi s kojima se Grad susreće problemi čitavoga svijeta.

Ivana Marković: Grad Supetar nije tijelo koje će istraživati živi li netko na području Grada
Prije donošenja odluka vijećnici su u aktualnom satu sudjelovali tek s nekoliko pitanja upućenih predstavnicima gradske vlasti. HDZ-ov vijećnik Nikola Rendić pitao je što je s odlukom o stipendiranju učenika i studenata te hoće li se ona mijenjati s obzirom da neki koji primaju stipendiju ne žive na području Grada Supetra. — U odluci jasno stoji da stipendiju ne mogu dobiti oni koji nemaju prebivalište na području Grada Supetra. Za dobivanje stipendije treba dostaviti odluku o prebivalištu. Grad Supetar traži tu potvrdu i svi je kandidati na natječaju trebaju dostaviti. Grad Supetar nije tijelo koje će istraživati živi li osoba na području Grada, odgovorila je gradonačelnica Marković HDZ-ovu vijećniku.

Marijeta Arnerić: Nisam dobila traženu informaciju
Nezavisna vijećnica Marijeta Arnerić zapitala je predsjednicu Gradskoga vijeća Danijelu Kirigin (SDP) zašto vijećnicima nisu iznesena izvješća o financijskomu poslovanju gradskih tvrtki u protekloj godini. — Sve što smo po zakonu dužni imati na Gradskom vijeću, imat ćemo, kratko je odgovorila Kirigin nezavisnoj gradskoj vijećnici. Arnerić je nadalje pitala pročelnika Grada Ivicu Blaževića je li Povjerenik za informiranje odgovorio Gradu na njezinu žalbu, a nakon što joj je službenik za informiranje Blažević rješenjem odbio njezin zahtjev za pristup traženoj informaciji. Pročelnik Blažević istaknuo je da je postupio prema traženju Povjerenika za informiranje. — Nama je naloženo da vam moramo dostaviti traženu informaciju s time da se pri tom zaštite osobni podaci navedeni u traženoj informaciji. Mi smo vam to poslali, istaknuo je Blažević. — Nisam dobila informaciju, odgovorila je vijećnica Arnerić. — Provjerit ću gdje je to zapelo, najavio je Blažević. U radu 38. sjednice Gradskoga vijeća koja je održana u supetarskoj sportskoj dvorani sudjelovao je i zamjenik gradonačelnice Šimica Dragičević.

Osvrnuvši se na izvršenje proračuna Grada Supetra u prvih šest mjeseci ove godine, gradonačelnica Ivana Marković na 38. sjednici Gradskoga vijeća poručila je vijećnicima sljedeće: — U prvih šest mjeseci ove godine nastojali smo olakšati onima kojima normalan život ovisi o njihovu poslu i prihodima koje su ostvarivali od gospodarstvene djelatnosti. U tomu razdoblju Grad je donio odluke da se poduzetnicima i ugostiteljima pomogne kroz cijeli paket odluka pomoći. Tu su oslobađanje od plaćanja komunalne naknade, zatim zaduživanje korisnika s javnim površinama tek od 15. srpnja te umanjenje njihovih plaćanja za 30 posto, a što je odluka koja je još uvijek na snazi. Donesena je i odluka o smanjenju plaća zaposlenih u gradskoj upravi, zatim u Dječjemu vrtiću i Narodnoj knjižnici, a ukinuta je i naknada koju primaju gradski vijećnici (gradonačelnica Ivana Marković u sportskoj dvorani u Supetru / foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...