Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Reprezentacija Crne Gore slavila na 3. Svjetskom prvenstvu u branju maslina; Hrvatima pripalo šesto mjesto. Načelnik Postira poručio sudionicima: Ponesite divno iskustvo s ove manifestacije u vaše zemlje

Svečanim proglašenjem pobjednika i dodjelom medalja s darom organizatora, u subotu 12. listopada, u hotelu “Pastura” u Postirima završeno je 3. Svjetsko prvenstvo u branju maslina na otoku Braču. Ovogodišnja manifestacija okupila je natjecatelje iz 12 zemalja, a održana je u organizaciji Turističke zajednice općine Postira i tamošnje Poljoprivredne zadruge te uz potporu Općine Postira.

Brač je jedno magično mjesto, poručili ovogodišnji pobjednici
Prvo mjesto pripalo je natjecateljskoj ekipi iz Crne Gore koja je s 77,6 kilograma maslina slavila i ponijela ove godine titulu najboljih berača maslina. Ekipu je predvodio Ivan Mirković, a bila je sastavljena još od Marine Marić, Željke Mizrak i Boška Mizraka. Njima je pobjedničku medalju uručila izaslanica splitsko-dalmatinskoga župana Danica Baričević. Upitani za dojmove pobjednici su nam poručili: — Ove smo godine pod posebnim dojmovima kao pobjednici. Svake nam je godine prelijepo ovdje na otoku. Organizacija je odlična i svi se tolike trude da se osjećamo kao kod kuće. Nadamo se da će ova manifestacija potrajati dugi niz godina, kako bi se i drugi uključili i osjetili kako je Brač jedno magično mjesto, rekao nam je voditelj pobjedničkoga tima iz Crne Gore, koji je već 3. godinu u nizu sudionik smotre na Braču.

prvo mjesto na 3. Svjetskom prvenstvu u branju maslina na otoku Braču pripalo je natjecateljskoj ekipi iz Crne Gore koja je s 77,6 kilograma maslina slavila i ponijela ove godine titulu najboljih berača maslina. Njima je pobjedničku medalju uručila županova izaslanica Danica Baričević (foto: J. Bašić)

Hrvatska reprezentacija osvojila je šesto mjesto s voditeljicom Danijelom Dvornik
Drugo mjesto osvojila je ekipa iz Bosne i Hercegovine, ubravši 57,6 kilograma maslina, dok je treće mjesto s 56 kilograma maslina pripalo natjecateljskoj ekipi iz Južnoafričke Republike. Hrvatska reprezentacija, koju su činili blogerica Danijela Dvornik, župan Blaženko Boban, proslavljeni rukometaš Petar Metličić i novinarka HRT–a Franka Jović, osvojili su ove godine šesto mjesto s ubranih 50,4 kilograma maslina. Priznanje je preuzela voditeljica hrvatskoga tima Dvornik koja nije krila zadovoljstvo s ekipom s kojom je u masliniku Sv. Josipa na Glavici ove godine branila hrvatske boje.

Danijela Dvornik predstavljala je hrvatsku reprezentaciju na večeri proglašenja pobjednika u subotu, 12. listopada, u hotelu “Pastura” (foto: J. Bašić)

Osim Hrvatske na ovogodišnjemu 3. Svjetskom prvenstvu u branju maslina sudjelovale su reprezentacije iz Poljske, Njemačke, Bosne i Hercegovine, Engleske, Slovenije, Crne Gore, Francuske, Belgije, Južnoafričke Republike, SAD–a i Slovačke.

ovogodišnju pobjedničku ekipu iz Crne Gore činili su Ivan Mirković, Marina Marić, Željka Mizrak i Boško Mizrak (foto: J. Bašić)

Sve bolji i bolji ste, poručila direktorica Turističke zajednice
U ime organizatora prigodnu riječ uputila je direktorica Turističke zajednice Ivana Jelinčić. Pozdravila je natjecatelje, zatim načelnika Općine Sinišu Marovića, Danicu Baričević, izaslanicu splitsko-dalmatinskoga župana Blaženka Bobana, predsjednika Općinskoga vijeća općine Postira Marka Radića i sponzore. — Sve bolji i bolji ste. Vidimo da uživate i vi. Hvala vam od srca, poručila je ovogodišnjim sudionicima prva osoba postirske Turističke zajednice.

načelnik Postira Siniša Marović (desno), izaslanica župana Danica Baričević i predsjednik Općinskoga vijeća općine Postira Marko Radić na večeri proglašanja pobjednika u hotelu “Pastura” (foto: J. Bašić)

I ovogodišnje 3. Svjetsko prvenstvo u branju maslina na otoku Braču organizirali su Turistička zajednica općine Postira i Poljoprivredna zadruga (foto: J. Bašić)

Natjecatelji su ubrali 800 kilograma maslina i dobili 120 litara maslinova ulja
Direktorica Poljoprivredne zadruge Ljerka Vlahović u pozdravnoj riječi zahvalila je sponzorima, zatim Osnovnoj školi Vladimira Nazora te Muzeju uja u Škripu. — Ubrali smo ukupno 800 kilograma maslina i dobili 120 litara ekstra djevičanskoga maslinova ulja, ponosno je istaknula direktorica Vlahović, nakon što su masline prerađene u Poljoprivrednoj zadruzi u Postirima.

Ljerka Vlahović iz Poljoprivredne zadruge Postira istaknula je da su maslinari na 3. Svjetskom prvenstvu u branju maslina ubrali 800 kilograma toga vrijednoga ploda iz kojega je prerađeno 120 litara maslinova ulja (foto: J. Bašić)

Divno iskustvo ponesite u zemlje odakle ste došli, poručio mladi postirski načelnik
— Zahvaljujem svim sudionicima ove manifestacije, rekao je na početku svoga obraćanja mladi postirski načelnik Siniša Marović, zaželjevši da divno iskustvo ovogodišnje manifestacije ponesu u zemlju odakle su došli te na taj način promoviraju otok Brač i Hrvatsku. — Posebnu zahvalnost želim uputiti članovima hrvatske reprezentacije koju su činile osobe iz javnoga života, a kako bi ova manifestacija dobila veliku marketinšku vrijednost. Hvala vam kapetanice, prenesite zahvalu i ostalim članovima, poručio je Marović, čestitavši pobjednicima.

– Promovirajte otok Brač i Hrvatsku u zemlje odakle ste došli, poručio sudionicima načelnik Postira Siniša Marović na završnom programu 3. Svjetskoga prvenstva u branju maslina na otoku Braču (foto: J. Bašić)

Imate potporu županije i župana u promociji Postira i otoka Brača
Izaslanica župana Danica Baričević pozdravila je sudionike u ime Splitsko-dalmatinske županije i župana Bobana. — Maslina i maslinovo ulje predstavljaju Postira i Brač u svoj njenoj ljepoti i izvornosti. Iza toga proizvoda stoji veliki trud postirskoga težaka, bračkog težaka, rekla je Baričević, prenijevši potporu županije i župana u svemu što organizatori rade na promociji Postira i otoka Brača.

u ime Splitsko-dalmatinske županije i župana Blaženka Bobana sudionike je pozdravila izaslanica Danica Baričević (foto: J. Bašić)

Večer proglašenja pobjednika pjesmom “Evo mene moji ljudi” otvorila je klapa Pastura, a slavlje okupljenih nastavljeno je zajedničkim druženjem uz pjesmu i ples. Time je ujedno zaključena trodnevna manifestacija u mjestu maslinarstva i ljubavi prema toj gospodarskoj djelatnosti koja se njeguje iz godine u godinu, iz naraštaja u naraštaj.

večer proglašenja pobjednika na kraju 3. Svjetskoga prvenstva u branju maslina u Postirima pjesmom je otvorila postirska klapa “Pastura” (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...