PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

S planom cijepljenja ne ide kako je bilo i planirano

Ravnatelj Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo dr. Krunoslav Capak rekao je u utorak, 26. siječnja, kako teško da ćemo dobiti obećane doze cjepiva i naglasio kako je EU napravila sve da raspodjela bude pravedna prema broju stanovnika.

No, čini se “da do te pravedne raspodjele neće doći”, istaknuo je dr. Capak.

Otežana provedba plana cijepljenja
— Pfizer nam je smanjio broj doza za sljedeće tri isporuke. Ono što nam dolazi u sljedeća dva tjedna je smanjeno za 14 kutija, ukupno 975 doza. Mi smo dobili 11 kutija cjepiva manje, to nas razočarava i otežava nam provedbu plana cijepljenja. Sve količine koje imamo čuvamo za docjepljivanje, rekao je dr. Capak za središnji Dnevnik HTV-a, a prenijela je Hina.hr.

Nije poznata distribucijska lista za ožujak
Ne zna se, kaže, kakva će biti distribucijska lista u ožujku. Nada se da će to biti značajno više, no “ne može znati unaprijed”. — I Moderna je odgodila isporuku za tjedan dana, tih 4.800 doza koje smo već trebali dobiti, dobit ćemo u nedjelju, rekao je ravnatelj HZJZ-a. AstraZeneca je, podsjetio je, prva pregovarala sa svim zemljama EU, obećavali su da će već u prosincu biti isporučene velike količine cjepiva.

Teško ćemo dobiti obećane doze
— U njihov razvoj cjepiva EU je uložila velik novac i od njih smo najviše očekivali. Oni će se registrirati tek 29. siječnja. EU traži od njih da isporuka počne ranije i da se ispoštuju potpisani ugovori. Mi se nadamo da će se situacija popraviti, ali teško da ćemo dobiti obećane doze, ustvrdio je. Dr. Capak rekao je i kako ne zna koliko su cjepiva kupile bogate zemlje.

Sve se nade polažu u AstraZenecu
— Dolazi do sloma sustava u koji smo vjerovali. EU je napravila sve da to bude pravedna raspodjela prema broju stanovnika, ali čini nam se da do te pravedne raspodjele neće doći. Zemlje koje su individualno pregovarale i dale više novca očito su dobile više nego što smo mi, rekao je. Tvrdi i kako će svi dobiti drugu dozu Pfizerova cjepiva na vrijeme. Što se tiče Moderne, kaže, nema nade da će se u veljači povećati količine cjepiva, a sve nade polažu u AstraZenecu. — Ako to bude tako, mi do kraja veljače možemo procijepiti starije osobe i kronične bolesnike, poručio je dr. Capak.

izvor: Ministarstvo zdravstva

Podjelite:

You may also like...