Bluesun Hotels Resorts
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Saslušani svjedoci Poljoprivredne zadruge Supetar, dok se svjedoci tužiteljice, odnosno gradonačelnice Marković, nisu uopće pojavili. Nikola Rendić: “Nismo znali da je gradonačelnica već potpisala dodatak ugovoru kojim se Grad obvezao preuzeti smeće otoka Brača na odlagalište Kupinovicu”

Na Općinskom sudu u Supetru danas, 10. srpnja, održano je ročište u povodu tužbe gradonačelnice Supetra Ivane Marković protiv Poljoprivredne zadruge Supetar.

Povod tužbi otvoreno pismo
Povod tužbi gradonačelnice Marković protiv predsjednika Nadzornoga odbora PZ Supetar Matka Jakšića bilo je otvoreno pismo u kojem se proziva gradonačelnicu za odgovornost zbog preuzimanja otpada s ostalih bračkih općina na gradsko odlagalište “Kupinovicu”. U otvorenom pismu tvrdi se da su postupanjem gradonačelnice Supetrani izigrani i dovedeni u zabludu. Marković je u tužbi zatražila naknadu štete zbog kleveta i povrede prava osobnosti.

Matko Jakšić: Referendum i ustavne tužbe bile su farsa
— Mislili smo da putem referenduma u lipnju prošle godine izražavamo svoje ustavno pravo, da odlučujemo o svojoj ekološkoj sudbini. Ali, referendum i ustavne tužbe koje je pokrenuo Grad za osporavanje Odluke o dinamici zatvaranja odlagališta iz prosinca 2018.; koju je donio ministar, zaključujemo danas, bile su farsa. Farsa koja je koštala Grad Supetar 50.000 kuna troškova za referendum, a ustavne tužbe možda još toliko, stoji, između ostaloga, u otvorenom pismu koje je potpisao upravo Jakšić.

Na sudu se nisu pojavili svjedoci gradonačelnice
U sudnici supetarskoga Općinskoga suda osim tuženika Jakšića, ročištu je nazočila i upraviteljica PZ Supetar Tija Mlinac te punomoćenici tužitelja i tuženika, a zbog interesa javnosti vaš reporter je na sudu pratio ročište, o čemu je, podsjećamo, BRAČ danas više puta izvještavao javnost kada je u pitanju problematika prikupljanja otpada na gradskom odlagalištu. Treba istaknuti kako su se ročištu odazvali svjedoci tuženika, odnosno Poljoprivredne zadruge Supetar, dok se svjedoci supetarske gradonačelnice nisu odazvali pozivu suda s obrazloženjem kako nisu u mogućnosti zbog neodgodivih obveza, pa sutkinji koja vodi predmet Morani Petranić nije preostalo ništa drugo nego utvrditi kako se svjedoci gradonačelnice nisu pojavili na sudu.

Upoznali ministra o situaciji koja se sprema
Među saslušanim svjedocima prva je bila vijećnica HDZ-a u Gradskom vijeću grada Supetra Danica Baričević. — Mogu iskazati da sam upoznata sa sadržajem pisma kada je izašlo na društvenim mrežama. Što se tiče same problematike odlaganja otpada, ja sam zajedno s načelnikom općine Pučišća Marinom Kaštelanom i načelnikom općine Postira Šimom Marovićem bila u županiji prilikom čega je ministar Tomislav Ćorić potpisivao jedan ugovor. Iskoristili smo priliku kako bismo upoznali ministra o situaciji koja nam se sprema na otoku Braču, tj. da Supetar mora primiti svo smeće otoka, prisjetila se Baričević u svojem iskazu na sudu. To nije bio dogovoreni sastanak nego smo se mi slučajno zatekli te smo svi zajedno sjeli u ured župana Blaženka Bobana. Tom prigodom pomoćnica ministra Ana Marija Matak rekla mi je da je gradonačelnica već dogovorila preuzimanje otpada, odnosno potpisala s Fondom za zaštitu okoliša i energetike aneks ugovora kojim se obvezuje preuzeti svo smeće Brača na “Kupinovicu”, rekla je Baričević. U iskazu je istaknula i kako je ministar Ćorić dao mogućnost gradonačelnici da se promijeni odluka, odnosno da, kako je rekla, “može slobodno pristati da ne prihvati smeće s otoka Brača”. Dodala je i kako je o toj ponudi ministra Ćorića upoznala Gradsko vijeće.

Ne mogu reći građanima Supetra da će im poskupjeti smeće
Baričević je nadalje podsjetila i na sastanak održan u Ministarstvu zaštite okoliša o toj problematici na koji su, uz Baričević, bili i gradonačelnica Marković, zatim načelnik Pučišća Kaštelan i direktorica Komunalnoga društva Grad Marijana Šemanović. — Gradonačelnica je tom prilikom izjavila samo da ona ne može reći građanima Supetra da će im sutra poskupjeti smeće. Na pitanje sutkinje zašto je Jakšić uputio otvoreno pismo, Baričević je rekla kako pretpostavlja da je to učinio iz razloga što mnogi poljoprivrednici imaju svoje kulture na području “Kupinovice” i “Babina laza”.

Obvezna sanacija pa zatvaranje “Košera”
Svjedok Kaštelan u svom je iskazu istaknuo kako je čuo za otvoreno pismo, ali da mu nije poznato što točno u njemu piše. — Na području moje Općine još od 1990. godine postoji odlagalište otpada zvano “Košer” te moja Općina ima obvezu provoditi sanaciju i na kraju zatvoriti to odlagalište, a na njemu se odlagao otpad svih općina Brača osim grada Supetra. Znam da je grad Supetar imao obvezu sanacije toga odlagališta. Navodim da su oni ranije podnijeli zahtjev za izdavanje dozvole te su, koliko mi je poznato, ishodili građevinsku dozvolu 2018. godine, rekao je sutkinji Kaštelan, naglasivši kako je ishođenje dokumentacije trajalo dugo. Istaknuo je, osim toga, i kako je rješenjem iz 2014. godine određeno da je zahvat prihvatljiv za okoliš i da će se formirati posebna kazeta za privremeno odlaganje otpada do zatvaranja, a što, pojasnio je, nije bio slučaj za “Košer”.

“Kupinovica” nije imala preduvjete za prihvaćanje otpada
I Kaštelan je potvrdio da je ministar Ćorić upoznat s problematikom otpada na Braču te da se jedno odlagalište otpada treba sanirati i zatvoriti, dok je na dogovoru koje će odlagalište otpada preuzimati otpad s cijeloga otoka. — U tom trenutku službena odluka bila je da privremeno odlagalište otpada bude “Kupinovica”, a da se “Košer” zatvori. Sastanak u Ministarstvu zaštite okoliša dogodio se 16. listopada 2019. godine. Tamo je potvrđeno u principu ono što je već dogovoreno u Splitu te da prema takvoj odluci treba postupiti, rekao je na sudu Kaštelan. Dodao je i kako se zatražila odgoda primjene odluke s obzirom da “Kupinovica” nije imala preduvjete za prihvaćanje otpada s otoka Brača uz tom trenutku te je tim povodom Ministarstvu upućen zahtjev, ali, rekao je, nikada nisu dobili službeni odgovor. Na kraju je poručio kako su bračke općine i grad Supetar zajedno s koncesionarom i Komunalnim društvom Grad dogovorili da se s odlaganjem otpada na “Kupinovicu” krene od 1. veljače.

Rendić upoznat sa sadržajem otvorenoga pisma
Posljednji svjedok na održanom ročištu bio je gradski vijećnik HDZ-a Nikola Rendić. Potvrdio je kako je upoznat sa zaključkom Skupštine PZ Supetar prema kojem je, iznio je, potrebno poduzeli sve pravne korake i spriječiti skupljanje otpada s Brača na “Kupinovicu”. — Upoznat sam sa sadržajem otvorenoga pisma. Nakon toga pisma organiziran je prosvjed na supetarskoj rivi. On je održan nakon referenduma u lipnju 2019. godine, a prosvjed je organizirala PZ Supetar, rekao je sutkinji Rendić.

Rendić: Nismo znali da je gradonačelnica potpisala dodatak ugovoru
— Na Gradskom vijeću nismo upoznati da je gradonačelnica u ožujku 2019. godine potpisala dodatak ugovoru kojim se grad Supetar obvezao preuzeti svo smeće otoka Brača na odlagalište “Kupinovicu”, istaknuo je Rendić koji je kao gradski vijećnik pozvan u svojstvu svjedoka. Pojasnio je sutkinji da su referendum inicirali oporbeni vijećnici, a kako bi građani odlučili o svojoj sudbini. — Svi su vijećnici jednoglasno prihvatili održavanje referenduma. Navodim da je na toj sjednici gradskoga vijeća, koliko se sjećam, bila prisutna i gradonačelnica, a da je zaposlenik grada Nikša Paviškov rekao: Što radimo? Zašto idemo na referendum? Nećemo dobiti 40 milijuna kuna za sanaciju od Fonda za zaštitu okoliša. Referendum nije uspio zbog toga što je njegova izlaznost bila ispod 50 posto, a koliko je zakonski propisano kako bi referendum uspio, prisjetio se Rendić.

Nije razgovarao s gradonačelnicom osim na Gradskom vijeću
Naglasio je kako su za potpisivanje aneksa ugovora saznali nakon što je jedna gradska vijećnica podnijela zahtjev za pristup informacijama. Na pitanje sutkinje je li o tom problemu razgovorao s gradonačelnicom Marković, Rendić je odgovorio: — Navodim da nisam osim ako se pod time ne predmnijeva rasprava na Gradskom vijeću. Upitan je i ima li saznanja koji su bili razlozi otvorenoga pisma. — PZ Supetar uputila je predmetno pismo iz razloga što žele očuvati poljoprivredne kulture i turizam, posebno na području “Kupinovice” i “Babina laza”. Smatram da će biti ugroženi mnogi OPG-ovi jer neće moći dobiti ekološki certifikat, poručio je u svom iskazu Rendić.

Marković tužila i Rendića zbog navoda o cijeni uređenja parkinga
Zanimljiv je i podatak kako će se mladi gradski vijećnik HDZ-a osim u vijećnici s gradonačelnicom susretati i na sudu s obzirom da je protiv njega podnijela tužbu zbog klevete, a nakon objave na Facebooku u kojoj je prozvao gradonačelnicu za cijenu uređenja parkinga na prostoru bivše benzinske stanice. — Danas sam podigla tužbu protiv navedenoga, budući je isti namjerno iznio krive i netočne informacije (i to radi stalno) a vezano za trošak uređenja dijela na kojem se nalazila benzinska stanica, tada je objavila gradonačelnica Marković.

Na sljedećem ročištu trebaju se pojaviti svjedokinje tužiteljice
U završnoj riječi odvjetnik supetarske gradonačelnice iznio je sutkinji prigovor o iskazima svjedoka Danice Baričević i Nikole Rendića. Posebno je prigovorio iskazu Rendića tvrdeći da je “on pristran svjedok i to s privatne i poslovne strane”. Na sljedećem ročištu, najavljenom 24. kolovoza, iskaze bi trebali dati gradonačelnica Marković i Jakšić iz PZ Supetar. Prethodno bi to isto sudu trebale dati Danijela Kirigin i Marijana Šemanović kao svjedokinje tužiteljice za koje je sutkinja utvrdila da su uputile podnesak sudu 9. srpnja kojim su ispričale svoj nedolazak, s obrazloženjem kako nisu u mogućnosti odazvati se sudu zbog neodgodivih obveza.

Svjedokinja Poljoprivredne zadruge Supetar koja je danas, 10. srpnja, svjedočlila na Općinskom sudu u Supetru Danica Baričević podsjetila je u svom iskazu na sastanak koji je održan u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike o problematici zatvaranja odlagališta otpada na koji su, osim Baričević, bili i gradonačelnica Ivana Marković, zatim načelnik Pučišća Marino Kaštelan i direktorica Komunalnoga društva Grad Marijana Šemanović. — Gradonačelnica je tom prilikom izjavila samo da ona ne može reći građanima Supetra da će im sutra poskupjeti smeće. Na pitanje sutkinje zašto je Matko Jakšić uputio otvoreno pismo, Baričević je rekla kako pretpostavlja da je to učinio iz razloga što mnogi poljoprivrednici imaju svoje kulture na području “Kupinovice” i “Babina laza” (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...