SASTANAK BRAČKIH DUŽNOSNIKA Tema je samo jedna, a ona je problematika zdravstvene zaštite na otoku

Nakon što je eskalirala situacija sa specijalističkim ordinacijama na otoku, prvo odlaskom medicinske sestre Radmile Lukšić nakon šest godina rada iz ginekološke ordinacije u Supetru, a i sve glasnijim najavama da bi to isto mogao učiniti i jedini brački ginekolog umirovljeni dr. Branko Jašić, koji u toj ordinaciji radi na pola radnoga vremena, danas, 7. rujna, održat će se sastanak dužnosnika otoka Braču na temu problematike zdravstvene zaštite na Braču.

Sastanak inicirala supetarska gradonačelnica
Sastanak koji bi se mogao nazvati gotovo i kriznim, inicirala je supetarska gradonačelnica Ivana Marković koja je u nekoliko navrata otvoreno ukazivala na problematiku zdravstva na otoku, prozivajući Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije i nadležno Ministarstvo zdravstva.

Ivana Marković: Županijski Dom zdravlja probleme posprema pod tepih
— Probleme koje institucija Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije posprema pod tepih eksplodirale su na Braču. Nažalost, rezultat toga je da medicinska sestra Radmila Lukšić odlazi iz ambulante 15. rujna. Hvala joj na dosadašnjemu radu u ordinaciji. Žalosno je da ovakav kadar, koji bi se trebao čuvati i paziti, odlazi radi nerazumijevanja i nebrige odgovornih, istaknula je na Facebooku gradonačelnica Marković, najavljujući koordinaciju čelnika bračkih jedinica lokalne samouprave.

Marković istaknula da su joj se počeli javljati liječnici zainteresirani za rad na otoku
— Sazvala sam za 13.00 sati koordinaciju gradonačelnice i načelnika otoka Brača sa stručnim medicinskim kadrom otoka Brača, županijskim vijećnicima na temu donošenja zajedničkoga stava i konkretnih prijedloga prema Domu zdravlja Splitsko-dalmatinske županije i samomu županu. Ovim putem apeliram na sve kolege dužnosnike s otoka Brača da se odazovu jer ovo nije problem Ivane ni Supetra, ovo je problem svih nas i svi mi kao najodgovorniji ljudi s otoka moramo imati zajednički stav i riješenje za zdravstvo na našem otoku, poručila je Marković. Istaknula da su joj se u međuvremenu počeli javljati liječnici zainteresirani za rad na otoku. — Ponude ću dostaviti ravnatelju Doma zdravlja te molim za reakciju, kratko je poručila gradonačelnica. Na sastanak bračkih čelnika pozvan je i ravnatelj županijskoga Doma zdravlja dr. Marko Rađa koji je upoznat s poteškoćama zdravstvene zaštite otočana.

Sljedeće godine u mirovinu bi trebala i radiologinja dr. Marija Matulić
Osim dr. Jašića, na pola radnoga vremena nastavila je raditi i umirovljena bračka pedijatrica dr. Suada Purić nakon što je prethodno pedijatrica dr. Ivana Marić napustila otok i otišla na novo radno mjesto u Zagreb. Sljedeće godine u mirovinu bi trebala i dr. Marija Matulić, radiologinja Doma zdravlja. Prvi čovjek županijskoga Doma zdravlja dr. Rađa potvrdio je nedavno za naš portal da su već krenuli pregovori županijskoga Doma zdravlja s dr. Matulić o njezinu nastavku rada na pola radnoga vremena, a kako bi se nastavio kontinuitet dijagnostičkih pretraga za otočane. U mirovinu bi trebao i specijalist medicine rada. U ovom trenutku nitko ne zna kako će se riješiti problematika pronaska zamjena za te liječnike.

dr. Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije (foto: BRAČ danas)

Podjelite:

You may also like...