Grad Supetar

Šef bračke policije Mirko Beović: Petarde su od ove godine zabranjene svima i u svakome slučaju, a roditelji mogu biti kažnjeni za djecu do 14 godina ako koriste pirotehnička sredstva

Načelnik Policijske postaje Brač Mirko Beović za portal BRAČ danas pojasnio je uoči božićnih i novogodišnjih blagdana primjenu pirotehničkih sredstava.

Za sve one koji su “uživali” u takvoj vrsti “zabave” pravila su se ipak promijenila, pa će trebati dobro voditi računa je li dosadašnje ponašanje više dozvoljeno ili nije. Bolje reći, hoće li biti sankcionirani ili ne za takvu vrstu “zabave”.

Sredstva iz kategorije F1 samo za starije od 14 godina
Načelnik Beović tako ističe da se sredstva iz kategorije F1 mogu koristiti i kupovati čitave godine i to mogu, kako nam je rekao, sve osobe starije od 14 godina. Beović je pojasnio da se radi o najslabijim pirotehničkim sredstvima, žabicama i prskalicama i ostalim sredstvima koja su u upotrebi.

Beović: Klasične petarde zabranjene su svima
No, velika novost odnosi se na pirotehnička sredstva iz kategorije F. — Petarde i redenici iz kategorije F2 ne smiju se nabavljati, posjedovati ili koristiti za osobne potrebe. Do sada je čitava F2 kategorija bila dozvoljena pod zakonskim uvjetima, dok je ove godine promjena da su klasične petarde zabranjene svima i u svakome slučaju, istaknuo je za BRAČ danas načelnik bračke Policijske postaje.

Vatrometi samo od 27. prosinca do 1. siječnja
Ipak je napomenuo da se ostala sredstva iz F2 razreda, i to prvenstveno vatrometi, mogu prodavati, i to u razdoblju od 15. do 31. prosinca, dok se koristiti, kako je naglasio, smiju isključivo od 27. prosinca do 1. siječnja. — Navedena sredstva sve osobe starije od 18 godina mogu koristiti pod zakonski odobrenim uvjetima, dodao je Beović, napomenuvši da nova pravila regulira Zakon o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja.

I roditeljima sankcije ako im djeca koriste pirotehniku
Da novosti u primjeni pirotehničkih sredstava treba ozbiljno prihvatiti najbolje govore i propisane sankcije. — Kazne za kršenje zakonskih odredbi gore navedenih pravila iznose od 5.000 – 15.000 kuna, nije zaboravio spomenuti prvi čovjek bračke policije. Skrenuo je pri tom pozornost i na roditelje, naglasivši kako su zakonski odgovorni za ponašanje djece te da mogu biti i kažnjeni ukoliko njihova djeca, i to mlađa od 14 godina, koriste pirotehnička sredstva. Kazne su za takve roditelje od 1.000 do 3.000 kuna.

načelnik Policijske postaje Brač Mirko Beović (foto: BRAČ danas)

Podjelite:

You may also like...