Grad Supetar

Selački HDZ optužio vijećnika Trutanića za osvetnički napad prema načelniku: “HDZ neće biti marioneta listašima Jure Trutanića i rušiti načelnika kada to istima padne na pamet. HDZ je dosljedan svom stavu”

Nakon burne i povijesne sjednice Općinskoga vijeća u Selcima na kojoj su nezavisni vijećnici Jure Trutanića zatražili ostavku Ivana Marijančevića s dužnosti općinskoga načelnika, a šestero preostalih vijećnika ostavku predsjednika Karmena Jakšića, ne prestaju reakcije na političku krizu koja je pogodila tu bračku općinu.

Priopćenjem javnosti oglasio se i selački HDZ. Ta je stranka u Selcima osporavala način na koji su nezavisni vijećnici sazvali izvanrednu sjednicu Općinskoga vijeća koja je bila zatvorena za javnost, a na kojoj su upravo Trutanićevi vijećnici upoznali ostale vijećnike sa zaključcima do kojih su došli analizom financijskoga poslovanja Općine Selca. Osim toga, nezavisni vijećnici optužili su načelnika da je neodgovornim ponašanjem ugrozio projekt vatrogasnoga doma, nenamjenski potrošivši 1,1 milijuna kuna.

Evo što je HDZ u Selcima naveo u priopćenju:

Koalicija nezavisnih lista nije doprinijela rješavanju bitnih i hitnih problema
— U okviru turbulentne političke krize uzrokovane raspadom koalicije nezavisnih lista Jure Trutanića i Ivana Marijančevića koja suradnja u svoja tri mjeseca postojanja nakon lokalnih izbora nije doprinijela rješavanju bitnih i hitnih problema u Općini Selca na zadnjoj sjednici ostavku na mjestu predsjednika vijeća je po zahtjevu većine vijećnika (među njima i dvojice vijećnika HDZ-a) dao Karmen Jakšić s liste Jure Trutanića. HDZ nije pristao na zahtjev liste Jure Trutanića zahtijevati ostavku načelnika Ivana Marijančevića. HDZ nije bio složan za objavljivanje zapisnika s izvanredne sjednice koja je bila zatvorena za javnost jer nema logike da se objavljuje javnosti nešto za što je prethodno ocijenjeno da nije za javnost. HDZ je pristao s ostalim vijećnicima činiti većinu u vijeću s ciljem oporavka i pomoći Općini i na tome ustrajno radi.

HDZ: Želimo sanirati trenutne štete uzrokovane politikanstvom
Svoje stavove HDZ je temeljio na logici da se nova većina u vijeću mora formirati kako bi se osiguralo normalno funkcioniranje Općine nakon tri mjeseca političkih igara i ometanja normalnoga funkcioniranja općinskih službi, a koje i po samom priznanju Jure Trutanića nisu donijele nikakav rezultat. Rezultat je bio nula! Najveći motiv za navedene odluke bio je sanacija trenutne štete uzrokovane politikanstvima i spašavanje EU projekta vatrogasnoga doma koji je uza sve porođajne probleme doživio još i politički šok radi kojega je sve bilo dovedeno u pitanje. Nadalje, motiv je i pokretanje pravih i potrebnih projekata za Općinu, a ne stavljanje u prvi plan sitnih komunalnih zahvata radi potreba dnevne politike.

Novi izbori nose višemilijunsku štetu za EU projekt
HDZ u okolnostima teške financijske situacije neće podržati rušenje načelnika kada je svjestan da novi izbori i priprema istih znače višemilijunske štete u okviru EU projekta i drugih bitnih projekata te financijski i funkcionalni kaos. HDZ traži odgovornost načelnika ukoliko je isti počinio bilo kakva kaznena djela za koje ga tereti lista Jure Trutanića, ali za ista HDZ ne želi presumirati da je načelnik kriv dok mu to nadležna tijela pravomoćno ne dokažu. HDZ će uvijek gledati u globalu korist i interese svih građana Općine Selca, a nipošto politikanske ciljeve za potrebe dnevnih obračuna na političkoj sceni i skupljanja jeftinih političkih poena.

HDZ tvrdi da se radi o osvetničkim motivima Trutanića prema načelniku
HDZ još u priopćenju za javnost od 20. svibnja zauzeo je stav da neće biti marioneta listašima Jure Trutanića i rušiti načelnika kada to istima padne na pamet i HDZ je dosljedan svom stavu. Osvetnički motivi Jure Trutanića i družine prema načelniku, ne zanimaju HDZ niti će zanimati. HDZ zanima jedino dobrobit svih građana Općine. To što je Jure Trutanić valjda konačno pronašao kandidata za načelnika pa želi istoga ceremonijalno voditi ka tronu nas isto ne zanima.

Vijećnik Jakšić nije dorastao vođenju sjednica vijeća
Karmen Jakšić, bivši predsjednik vijeća s liste Jure Trutanića, za čiju smjenu je HDZ bio jest zbilja jedan divan čovjek, ali u ovomu trenutku nedovoljno dorastao vođenju sjednica vijeća i poznavanju Pravilnika o radu vijeća, a pogotovo se nije snašao u situacijama kada je bio dužan opominjati i obuzdavati svoga kolegu Juru Trutanića u beskrajnim retoričkim ofenzivama i ostalim nepoštivanjma Pravilnika. Ukoliko je Jure Trutanić mislio da će retoričkim manevrima i piskaranjima po društvenim mrežama natjerati HDZ da se prikloni suludom potezu rušenja načelnika i novim izborima onda je zbilja naivan ko “francuska sobarica”. Možda i nije toliko naivan, ali je možda uvjeren u savjete savjetnika iz građevinsko-uredskih kontejnera na rubu sela.

HDZ koristi sav svoj utjecaj koji ima
Sve u svemu, HDZ je odlučio raditi na korist Općine s bitnim projektima, koristeći sav svoj utjecaj koji ima i predano na tome radi, a o čemu će javnost biti redovito izvještavana, stoji u priopćenju općinske organizacije HDZ-a.

Treba podsjetiti da je lokalni HDZ odmah po objavi službenih rezultata izbora obavijestio javnost da neće ulaziti u nikakve koalicije te da će sa svoja dva vijećnika u Općinskomu vijeću raditi kao oporba.

Novi predsjednik Općinskoga vijeća u Selcima Marčelo Štambuk (lijevo) – načelnik Općine Selca Ivan Marijančević – pročelnica JUO Karmela Šegvić – nositelj Nezavisne liste Jure Trutanić (foto: BRAČ danas)

Podjelite:

You may also like...