Sjećate li se kako je brački Vodovod neplatiše ostavio bez vode u jednoj supetarskoj ulici? Protiv Vodovoda tada je podignuta tužba, sudski spor još uvijek nije riješen, a ročište je najavljeno za srpanj

Brački “Vodovod” doslovno se “proslavio” nekim svojim poslovnim odlukama. Nije naodmet podsjetiti kako je jedna od njih bila isključivanje vode stanarima u ulici Put Pašike u gradu Supetru. Dogodilo se to 2018. godine, ali još uvijek bez epiloga. Voda se izgleda nije plaćala redovito, a “Vodovod” je to odlučio riješiti po kratkom postupku.

Može se iz opravdanih razloga obustaviti isporuka vodnih usluga
Tonči Trutanić, direktor toga komunalnoga poduzeća, pojasnio je tada članovima Skupštine situaciju oko isključenja stambene zgrade u Supetru zbog dugovanja po osnovu neplaćenih računa za vodu. — Pozivajući se na Zakon o vodama, zatim na Odluku o načinu plaćanja i visini cijena vodnih usluga te Pravilnik o općim i tehničkim uvjetima isporuke vodnih usluga naglasio je kako Vodovod Brač može iz opravdanih razloga ograničiti, odnosno obustaviti korisnicima isporuku vodnih usluga, navedeno je u zapisniku sa sjednice Skupštine koja je održana 28. lipnja 2018. godine.

Općinski sud u Splitu izdao privremenu mjeru
Nije trebalo dugo čekati odgovor. Jedna od stanarki u toj ulici odlučila se preko odvjetničkoga ureda suprotstaviti “Vodovodu” i “pokazati zube” tom komunalnom poduzeću. Nakon što je Općinski sud u Splitu – Stalna služba u Supetru naložio “Vodovodu Brač” da u roku od 24 sata vrate skinuti vodomjer i ponovno spoje vodu, stanari zgrade na toj supetarskoj adresi ponovno su bili spojeni na gradsku vodoopskrbnu mrežu. U rješenju Suda naloženo je “Vodovodu Brač” da se osigura nesmetana opskrba vodom s napomenom kako će privremena mjera Suda trajati do okončanja parničnoga postupka.

Ročište zakazano za 7. srpnja
Općinski sud u Splitu potvrdio je za BRAČ danas kako presuda još uvijek nije donesena. — U pravnoj stvari R. R., protiv tuženika Vodovod Brač d.o.o., rad činjenja, ročište je zakazano za 7. srpnja 2020. godine, odgovorila nam je danas, 1. lipnja, glasnogovornica toga suda mr. sc. Ivana Erceg Ćurić. Naglasila je kako se tužbeni zahtjev sastoji u nalogu tuženiku, odnosno Vodovodu Brač, da se uključi i otvori ventil za vodu na adresi jedne od supetarskih ulica.

Grad Supetar oštro se protivi zatvaranju vode bilo kojem stanovniku
O tom slučaju tada su se priopćenjem očitovali gradonačelnica Ivana Marković i gradski vijećnik Branko Jakovljević: — Grad Supetar, kao vlasnik osmine djela Vodovoda Brač d.o.o., preko svoga predstavnika u Skupštini društva u više navrata oštro se protivio zatvaranju vode bilo kojem stanovniku, ne samo na području Grada Supetra već i cijelog otoka Brača što je i dokumentirano u zapisnicima, očitovao se grad Supetar, naglasivši kako se ovršnim postupkom mogu potraživati dugovanja prema bračkom Vodovodu te da je neprihvatljivo ostaviti bilo koga bez vode. U svakom slučaju, bit će zanimljivo vidjeti kako će završiti taj sudski postupak i kome će sud dati za pravo.

Ozbiljne poteškoće u poslovanju
Komunalno poduzeće “Vodovod Brač” posljednjih godina suočava se s ozbiljnim poteškoćama u poslovanju. Rezultati poslovne 2018. godine ukazuju na minus i gubitke od gotovo milijun kuna, a prvih šest mjeseci 2019. godine također su bili negativni, dok za sada nemamo rezultate završetka poslovne 2019. godine. Iako smo od Vodovoda zatražili podatke, uputili su nas na Finu, rekavši kako će toj agenciji biti dostupno financijsko izvješće. Zato su neki članovi skupštine otvoreno najavljivali kako će i protekla poslovna godina po svemu sudeći završiti u minusu, davši do znanja kako poslovanje u Vodovodu nije na zavidnoj razini.

Ročište na Trgovačkom sudu zakazano 3. lipnja
Osim toga, Vodovodu Brač za leđima se nalazi i građevinska tvrtka “M. P. Beton” iz Solina koja sudskim putem traži 4 milijuna kuna od Vodovoda zbog raskida ugovora o nastavku izgradnje nove poslovne zgrade bračkoga Vodovoda u poduzetničkoj zoni Žedno-Drage u Supetru. Od Trgovačkoga suda u Splitu dobili smo potvrdu kako je ročište u tom sudskom potupku zakazano 3. lipnja. Za poteškoće u funkcioniranju i poslovne rezultate bračke komunalne tvrtke, treba istaknuti, do sada nitko nije odgovarao, iako je uprava bila javno prozivana za neuspjehe i loše poslovanje, čak i od nekih čelnika bračkih općina i grada Supetra koji su optuživali upravu kako nema viziju za riješenje nagomilanih problema u poduzeću. Baš suprotno, dosadašnji direktor Trutanić, na toj dužnosti već 27 godina, lani je “nagrađen” novim mandatom zahvaljujući Skupštini u kojoj sjede predstavnici svih bračkih jedinica lokalne samouprave. I vjerojatno će s te dužnosti u mirovinu.

Općinski sud u Splitu potvrdio je za BRAČ danas kako presuda u tužbi protiv Vodovoda Brač još uvijek nije donesena. — U pravnoj stvari R. R., protiv tuženika Vodovod Brač d.o.o., rad činjenja, ročište je zakazano za 7. srpnja 2020. godine, odgovorila nam je danas, 1. lipnja, glasnogovornica toga suda mr. sc. Ivana Erceg Ćurić. Naglasila je kako se tužbeni zahtjev sastoji u nalogu tuženiku, odnosno Vodovodu Brač, da se uključi i otvori ventil za vodu na adresi jedne od supetarskih ulica (foto: iz arhive)

Podjelite:

You may also like...