Grad Supetar

Sjećate li se kako se glasovalo na Braču na parlamentarnim izborima 2016. godine?

Hrvatska se nalazi pred parlamentarnim izborima. Iako se još ne zna točno kada će biti raspušten Hrvatski Sabor, očekuje se da bi to moglo biti sljedeći tjedan.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je da bi se izbori mogli održati 21. ili 28. lipnja, odnosno 5. ili 12. srpnja, potvrdivši kako je epidemiološka situacija u Hrvatskoj dobra te kako bi se u nekom od navedenih termina mogli organizirati parlamentarni izbori. Konačnu odluku o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor donijet će predsjednik Zoran Milanović.

U šest bračkih jedinica lokalne samouprave tada slavila lista HDZ-HDS
Sjećate li možda kako se glasovalo na Braču na proteklim parlamentarnim izborima 2016. godine? Evo i podsjetnika kako se glasovalo u gradu Supetru i ostalih sedam bračkih općina. Prije 4 godine u šest bračkih jedinica lokalne samouprave slavila je lista HDZ – HDS, dok u dvije, u gradu Supetru i Milni lista koju je predvodio SDP.

U Bolu lista HDZ-HDS osvojila dva glasa više od liste SDP-HNS-HSS-HSU
U X. izbornoj jedinici, a kojoj pripada otok Brač, na području općine Bol lista HDZ, HDS osvojila je 324 glasa, odnosno 35,88 posto biračkih glasova. Nju je predvodio Damir Krstičević, a najveći broj osvojenih glasova pripao je Lovri Kuščeviću koji je osvojio visokih 155 glasova, a prema broju glasova drugi je bio Krstičević, osvojivši 53 glasa. Sadašnji župan Blaženko Boban u Bolu je dobio samo 2 glasa. Lista SDP, HNS, HSS i HSU osvojila je 35,65 posto glasova, odnosno tu je listu podržalo 322 birača. Listu je predvodio Boris Lalovac koji je osvojio i najveći broj glasova, njih 92, zatim Arsen Bauk s 53 glasa, a na listi je bila i sadašnja gradonačelnica Supetra Ivana Marković, osvojivši u Bolu 23 glasa. Stranka MOST koja je išla samostalno na izbore u Bolu je osvojila 11,62 posto, odnosno 105 glasova, dok je ŽIVI ZID, sa PH, AM i strankom ABECEDA osvojio 68 glasova, odnosno 7,53 posto birača.

U Milni uvjerljivo slavila lista koju je predvodio SDP
U općini Milna najveći broj glasova osvojila je lista koju je predvodio SDP, osvojivši 238 glasova, odnosno 37,48 posto biračkoga tijela. Najviše glasova osvojio je Boris Lalovac, 88, zatim Arsen Bauk 35, a Ivana Marković tek 8 glasova. Na drugom mjestu bio je HDZ s 34,01 posto osvojenih glasova, a s te liste Lovro Kuščević osvojio je 119 glasova. Župan Boban u Milni tada nije dobio niti jedan glas. Treće mjesto sa 102 glasa pripalo je stranci MOST, a 2,99 posto glasova birača osvojila je stranka PAMETNO koja je na izbore išla sa strankom ZA GRAD.

U Nerežišćima 237 birača glasovalo za Lovru Kuščevića
U općini Nerežišća slavila je lista koju je predvodio HDZ s 50,17 posto osvojenih glasova, odnosno 281 upisani birač glasovao je za HDZ, HDS. Za nekadašnjega nerežiškoga načelnika, zatim ministra graditeljstva, na kraju i ministra uprave Lovru Kuščevića glasovalo je 237 stanovnika s područja te općine. Prema broju osvojenih glasova drugo mjesto pripalo je listi koju je predvodio SDP, i to 23,92 posto. Zanimljiv je podatak kako je u toj Općini s liste SDP-a najveći broj glasova, njih 28, osvojio saborski zastupnik bračkih korijena Arsen Bauk, a Boris Lalovac kao nositelj liste 27 glasova, dok je Ivanu Marković zaokružilo 19 birača. Treće mjesto pripalo je MOST-u s osvojenih 13,75 posto glasova.

I u Postirima najveće povjerenje dobio je Lovro Kuščević
U Postirima, utvrdi HDZ-a, ta je stranka uvjerljivo slavila s 47,49 posto osvojenih glasova, odnosno za tu se stranku opredjelilo 398 birača. Tada zaštitni znak bračkoga HDZ-a Lovro Kuščević u toj je općini osvojio 227 glasova, a Damir Krstičević 62. Značajno oslabljeni SDP osvojio je tek 23,92 posto birača, u glasovima 239. Prema preferencijskim glasovima, Boris Lalovac 72, Arsen Bauk 43, a Ivana Marković 26 glasova. Stranka MOST s 14,43 posto birača i u toj je bračkoj općini bila treća politička opcija.

Lalovac više od Bauka
Na području općine Pučišća slavila je lista HDZ, HDS s 39,85 posto glasova, odnosno 444 upisana birača opredijelilo se za tu listu, na kojoj je Lovro Kuščević dobio 302 glasa, a Damir Krstičević 55. Listu koju je predvodio SDP podržalo je 312 birača ili 28 posto. Na toj listi najveći broj glasova dobio je Boris Lalovac, a Arsen Bauk 71 glas. Ivani Marković pripalo je 15 glasova. I u Pučišćima MOST je prema broju glasova bio treća politička opcija sa 16,78 posto osvojenih glasova.

Lista HDZ, HDS tek 8 glasova više od one koju je predvodio SDP
U Selcima je s vrlo tijesnim izbornim rezultatom slavila lista HDZ, HDS s 347 glasova, 8 glasova više od liste koju je predvodio SDP. S liste HDZ-a, Lovru Kuščevića je zaokružilo 159 birača, a Damira Krstičevića 75. Na listi SDP-a najveći broj preferencijskih glasova, i to 89, osvojio je Arsen Bauk, a zatim nositelj liste 80. MOST je odnio 13,96 posto glasova birača.

Listi HDZ-a 6 posto više glasova
U Sutivanu pobjedu je odnijela lista HDZ, HDS s 41,85 posto glasova, odnosno 239 glasova, dok je lista koju je predvodio SDP osvojila 35,90 posto biračkih glasova. I u toj općini Lovro Kuščević osvojio je najviše glasova, i to 109, Damir Krstičević 51, dok je Blaženko Boban dobio samo 7 glasova. S liste SDP-a Boris Lalovac je dobio 87 glasova, Arsen Bauk 19, Branko Grčić 14, a Ivana Marković 13 glasova.

Lista SDP-a slavila u Supetru, a najveći broj preferencijskih glasova osvojila sadašnja gradonačelnica
U gradu Supetru uvjerljivo je slavila lista SDP-a s 896 osvojenih glasova, odnosno s 41,96 posto izašlih birača. Lista HDZ-a izborila je 35,17 posto glasova birača, dok je MOST i u bračkom gradu osvojio treće mjesto s 9,27 posto. Prema broju preferencijskih glasova, Ivanu Marković zaokružilo je 264 birača, a Borisa Lalovca 222. Lovro Kuščević s liste HDZ-a dobio je 432 glasa, a Damir Krstičević 131 glas. Sadašnjega župana Bobana na području grada Supetra zaokružilo je svega 5 birača.

Na parlamentarnim izborima prije četiri godine u šest bračkih jedinica lokalne samouprave slavila je lista HDZ-HDS, dok je u dvije, i to u gradu Supetru i općini Milna, pobjedila lista koju je predvodio SDP (izvor: Grad Supetar)

Podjelite:

You may also like...