Sjećate li se što je HDZ u Selcima pisao o općinskom načelniku i lokalnim financijama? Samo tri mjeseca poslije izbora ta je stranka odlučila čvrsto braniti toga istoga načelnika

Vjerodostojno. To je riječ koja bi najbolje mogla opisati politički prevrat, odnosno obrat koji je općinska organizacija HDZ-a u Selcima izvela na posljednjoj sjednici Općinskoga vijeća na kojoj se raspravljalo o ozbiljnosti lokalnih financija i o pitanju ostavke općinskoga načelnika Ivana Marijančevića.

Na povijesnoj sjednici vijeća zatražena ostavka načelnika
Podsjećamo, na definitivno povijesnoj, 4. u nizu sjednici selačkoga parlamenta, koja je održana 21. kolovoza, nezavisni vijećnici liste koju predvodi Jure Trutanić, a koji su na izborima osvojii najviše mandata u vijeću, otvoreno su inzistirali da Marijančević podnese neopozivu ostavku. Prozvali su ga za nezakonito raspolaganje proračunskim sredstvima te poručili kako je neodgovornim poslovanjem doveo u pitanje realizaciju projekta novoga vatrogasnog doma. Smatraju da načelnik mora preuzeti političku i moralnu odgovornost te odstupiti s dužnosti.

HDZ je poražen i u borbi za načelnika, i u broju osvojenih mandata
HDZ u Selcima odlučio je ipak od izbornoga gubitnika, kako u borbi za izvršnu vlast, tako i u borbi za predstavnički dom, prikloniti se vladajućima te zajedno s ostalim vijećnicima sudjelovati u formiranju vlasti. Treba podsjetiti da je HDZ u Selcima osvojio samo dva mandata u Općinskom vijeću, dok njegov kandidat Petar Bezmalinović, također i nositelj HDZ-ove liste za vijeće, nije uspio u drugoj uzastopnoj borbi za općinskoga načelnika. Taj isti Bezmalinović morao je napustiti Općinsko vijeće nakon što je odlučio aplicirati na natječaj koji je raspisala Općina Selca, i to kandidiravši se za pročelnika općinske uprave. Kako smo već pisali, kandidatura mu je uspjela, na prethodnoj provjeri znanja i sposobnosti postigao je najbolji rezultat, a odluku o njegovu prijemu za pročelnika potpisao je upravo načelnik Marijančević, njegov protukandidat.

Općinski odbor HDZa odlučio: S dva vijećnika djelovat ćemo kao oporba
Selački HDZ, netom poslije lokalnih izbora, objavio je na službenoj Facebook stranici da će u Općinskom vijeću biti oporba. Evo što su tada, točnije 19. svibnja, objavili: — Općinski odbor HDZ-a Općine Selca na svojoj sjednici od 18. svibnja donio je jednoglasnu odluku kako nećemo ulaziti u moguće predkoalicijske ili koalicijske pregovore već će HDZ sa svoja dva vijećnika djelovati kao oporba i podržat će u općinskom vijeću svačije konstruktivne i pametne prijedloge koji su od interesa za Općinu i naše stanovnike. Kao i dosada nastavit ćemo i sami predlagati ona rješenja koje smatramo korisnim.

HDZ pod ruku s nezavisnim listima
No, selački HDZ nije smatrao korisnim uvažiti ozbiljne i argumentirane navode koje su o poslovanju načelnika i stanju proračuna iznijeli i iznose nezavisni vijećnici, pobjednici lokalnih izbora. HDZ je iskoristio grupiranje vijećnika triju nezavisnih lista, od kojih je jedna aktualnoga načelnika, drugu predvodi Tonči Zlatar, a treću Pavle Ordić, nekadašnji zamjenik općinskoga načelnika. Priključivši se nezavisnim listama HDZ je ustvari stao u obranu prozvanoga načelnika, i ono još važnije na stranu posrnulih financija.

Pitao se: Što ste radili zadnjih osam godina načelniče?
Zanimljivo je prisjetiti se što je sve lokalni HDZ pisao, bolje reći objavljivao o općinskomu načelniku Marijančeviću i ozbiljnosti stanja lokalnih financija u toj bračkoj općini. Komentiravši na Facebooku 10. svibnja cestu Pučišća – Povlja, HDZ otvoreno je zapitao načelnika: — Što ste radili zadnjih osam godina gospodine Načelniče pa je naša dionica te ceste tek u fazi izmjere zemljišta, a Pučišćani će se sa svojom dionicom dogodine voziti autima? Koliko još godina Vama i vašoj kumpaniji treba da to realizirate? Možda još osam jer papirologija oko rješavanja pitanja zemljišta s vlasnicima će sigurno trajati toliko jer je i u Pučišćima trajala toliko. Znači kasnite šestnaest godina. Vrag odni prišu, napisao je HDZ.

HDZ načelniku: Vama se ne izlizuju potplati nego samo fotelja
Komentiravši brošuru s kojom je aktualni načelnik tražio treći mandat među biračima, HDZ je primijetio: — U brošuri se hvalite tim projektom (cesta Pučišća – Povlja, op. a.), a da za njega niste prstom mrdnuli i po Vama od te ceste ne bi bilo ništa da se Marino Kaštelan, HDZ-ov načelnik u Pučišća, zajedno s Petrom Škorićem, direktorom županijskih cesta, nije uhvatio posla i trčao zadnjih osam godina okolo izlizujući potplate dok ste Vi sidili u Vašoj kancelariji. Vama se ne izlizuju potplati nego samo fotelja!

HDZ optužio Marijančevića da je u osam godina potrošio 1,4 milijuna kuna na reprezentaciju
Selaki HDZ istoga dana javno je prozvao načelnika i zbog dječjih igrališta na područu Općine: — A što ste radili osam zadnjih godina gospodine Načelniče da niste mogli napraviti dječja igrališta? I NE gospodine Načelniče, niste Vi podigli naknade za novorođene nego MI! U spomenutoj predizbornoj brošuri pod nazivom “Selca, jučer, danas, sutra” vješto zamaskiranom pod krinkom ostvarenja Općine Selca, iako se zapravo radi o predizbornom programu Načelnika jer na kraju brošure piše da je On njen izdavač a ne Općina, možete pročitati kako je u sljedećem razdoblju planirana izgradnja dječjega igrališta u Novom Selu (nije jasno zašto ostala mjesta ne trebaju dječja igrališta), jer je to naravno potrebno za naše najmlađe na kojima općina ostaje i tko to ne bi pohvalio! ALI! Što ste radili zadnih osam godina gospodine Ivane Marijančeviću da niste mogli odvojiti par stotina tisuća kuna da se u svim našim mistima napravi toliko potreba igrališta za malu dicu, a milijune kuna ste potrošili u beton i asfalt prije izbora, a u osam godina ste još potrošili milijun i 400 tisuća kuna na reprezentaciju (hrana i piće za odabrane drobe u odabranim restoranima), otvoreno je pisao HDZ, ne štedeći načelnika Marijančevića.

HDZ je tada izjavio: Općina Selca nalazi se pred stečajem
No, objedama HDZ-a tu nije bio kraj. Ista stranka, osvrnuvši se na općinsku blagajnu, izjavila je, i to nakon sučeljavanja uoči izbora, kako je “sam načelnik potvrdio da je općinska blagajna opterećena sa skoro 6 milijuna kuna obveza”. — Nema jasne strategije Općine Selca u kojoj bi se vidjela perspektiva razvoja, a osam dugih godina poigravanja općinskim financijama, prodajom općinskoga zemljišta za trošenje novca na nepotrebne projekte dovode našu Općinu pred stečaj i to se mora otvoreno kazati. I vatreni zagovaratelji aktualnoga načelnika morali su ostati sinoć bez teksta jer su vidjeli da je situacija kritična, poručila je stranka.

HDZ-ov Puratić: Vas samo zanima kako se riješiti načelnika
No, unatoč svemu navedenomu HDZ je odlučio “spasiti” Marijančevića koji se nalazio pred ostavkom nakon što su u javnost izašle ozbiljne optužbe, podastrijete argumentima i detaljnim analizama nezavisnih vijećnika. Najbolja potvrda je činjenica da su HDZ-ovi vijećnici odbili potpisati poziv za ostavku koji je uručen načelniku na sjednici vijeća o kojoj će se dugo raspravljati. HDZ-ov Radovan Puratić na tomu istom vijeću niti jednom ozbiljnom rečenicom nije iznio razlog zbog čega je HDZ odlučio biti na strani načelnika, nakon svih objeda koje su upućene protiv njega. Niti je HDZ izašao pred birače i javnost nekakvim priopćenjem. Vijećnik Puratić tek je nemušto izjavio kako nezavisni vijećnici nisu dali svoj doprinos razvoju i napretku Općine te da ih samo zanima kako se riješiti načelnika, a da pri tom nije iznio ni jedan argument zbog kojega je njegova stranka stala u zaštitu načelnika, a samo tri mjeseca prije ozbiljno su ga otpuživali za stanje u općinskoj blagajni, javno pišući da se Općina Selca nalazi pred stečajem.

Kako nazvati ovakvo ponašanje selačkoga HDZ-a? Neka zaključi javnost i birači HDZ-a.

Detalj s prve konstituirajuće sjednice Općinskoga vijeća Općine Selca na kojoj su sudjelovali HDZ-ovi vijećnici Petar Bezmalinović (drugi s lijeva) i Radovan Puratić (treći s lijeva) (foto: BRAČ danas)

Podjelite:

You may also like...