Grad Supetar

SKANDAL TRESE OPĆINU Pitanje ostavke načelnika Marijančevića nalazi se na dnevnom redu sjednice sazvane za subotu. Nezavisni vijećnici predvođeni Jurom Trutanićem traže od načelnika neopozivu ostavku: “Načelnik falsificira podatke vijećnicima kako bi prikrio svoje nesavjesno i nezakonito poslovanje”

Novo hitno sazivanje sjednice Općinskoga vijeća u Selcima, i to za subotu 21. kolovoza, nakon što je prije samo desetak dana održana žurna i izvanredna sjednica na traženje vijećnika Nezavisne liste koju predvodi Jure Trutanić, ozbiljan je znak da se Općina Selca nalazi pred skandalom.

Koliko je situacija ozbiljna najbolje potvrđuje činjenica da se na dnevnomu redu nalazi i pitanje ostavke općinskoga načelnika Ivana Marijančevića koji je novi mandat osvojio na proteklim lokalnim izborima.

Na sjednicu pozvana i viša savjetnica za financije
Pitanju ostavke načelnika, hoće li je biti ili ne, prethodit će kao prva točka dnevnoga reda izvještaj i rasprava o upravljanju načelnika javnim novcem na temelju dostupne financijske dokumentacije. Na sjednicu je pozvana i viša savjetnica za financije i računovodstvo Jedinstvenoga upravnoga odjela Općine Selca Romana Štambuk, a od pročelnika općinske uprave Petra Bezmalinovića zatraženo je da isti dan kada je poziv protokoliran, a to je bilo 13. kolovoza, pozivi s radnim materijalima budu dostavljeni vijećnicima e-poštom, ali da se dostave i zemaljskim putem.

Načelnik je potrošio 1,1 milijun kuna od prodaje nekretnine, ali ne za vatrogasni dom
U obrazloženju o razlozima sazivanja nove sjednica Općinskoga vijeća, i to u tako kratkomu vremenu s obzirom na prethodno održanu sjednicu, istaknuto je da je općinski načelnik Marijančević potrošio 1,1 milijun kuna od prodaje prodaje nekretnine na Puntinku kojom je Općina, kako je navedeno u pozivu, trebala financirati najveći dio vlastitih sredstava u izgradnji vatrogasnoga doma. Osim toga, u obrazloženju poziva navedeno je i da je selački načelnik nenamjenski potrošio još oko 200.000 do 300.000 kuna sredstava koje je Agencija za plaćanja u obliku predujma za izgradnju vatrogasnoga doma uplatila na općinski glavni račun, a Općina ga je, navedeno je u obrazloženju, dužna prema situacijama proslijediti izvođačima radova.

Vijećnici optužili načelnika da se nalazi u očiglednom sukobu interesa
— Općinski načelnik ustrajno ugovara poslove koji predstavljaju očigledan sukob interesa te isplaćuje predujmove jednomu te istomu izvođaču, dok je drugim izvođačima građevinskih radova, isporučiteljima građevinskoga materijala Općina dužna pozamašne iznose, ističe se u obrazloženju poziva koji je potpisao predsjednik selačkoga parlamenta Karmen Jakšić.

Ističu da nije popunio ni mjesto komunalnoga redara
Ukazuje se, između ostaloga, i na nedovoljnu štednju, kao i interes za povećanjem prihoda. — Unatoč teškomu stanju na svim razinama u koje je svojim neodgovornim i nezakonitim poslovanjem doveo Općinu, načelnik ne vodi politiku štednje niti je iskazao bilo kakvu sposobnost i interes za povećanjem prihodovne strane proračuna, pa tako u četiri mjeseca nije bio sposoban niti rješenjem o rasporedu popuniti prazno mjesto komunalnoga redara, napisano je.

Vijećnici se izjasnili da im treba vremena za analizu bankovnih izvoda
— Još uvijek nisu poznati svi sumnjivi aspekti poslovanja Općine, kao ni potraživanja prema Općini i moguće zapljene sredstava u velikim iznosima. Načelnik sustavno laže, manipulira i falsificira podatke vijećnicima, kako bi prikrio svoje nesavjesno i nezakonito poslovanje, istaknuto je u obrazloženju poziva. Napomenuto je i da se većina vijećnika na izvanrednoj zatvorenoj sjednici održanoj 12. kolovoza izjasnila da treba vremena za analizu bankovnih izvoda kako bi zauzela stav. Pod napomenom na kraju poziva pročelnik i načelnik zamoljeni su da osiguraju tehničke uvjete za snimanje sjednice Općinskoga vijeća.

Načelnik odbijao dostaviti bankovne izvode
Već nekoliko dana nezavisni vijećnici selačkoga parlamenta upozoravaju na financijske nepravilnosti u poslovanju načelnika Općine. Ukazuju kako su u više navrata od načelnika tražili da im dostavi bankovne izvode po općinskim računima, a što je načelnik, tvrde, odbijao pod različitim izgovorima te ih – kako su naveli – onemogućao u ostvarivanju njihovih vijećnićkih prava. — Nakon usmenoga razgovora s nama, načelnik nam je 19. srpnja e-poštom u privitku poslao dokument u kojemu je preinačio podatke OTP banke, a možda i čitavu ispravu. Nedvojbeno je da je mijenjao opis plaćanja te izbrisao po njega neugodnu transakciju zamijenivši je tada nepostojećom transakcijom. Prepoznali smo mijenjanje podataka nakon što nam je načelnik na naše uporno inzistiranje 30. srpnja 2021. e-mailom dostavio vjerodostojne bankovne izvode, priopćili su javnosti.

Načelnik je, objavili su, htio dovesti vijećnike u zabludu
Kroz objave na službenoj Facebook stranici nezavisni vijećnici izvijestili su tu istu javnost da je 29. ožujka ove godine provedena transakcija kojom je Općina Selca s glavnoga računa na pomoćni općinski račun prebacila 604.812 kuna, a riječ je o sredstvima Agencije za plaćanja za izgradnju vatrogasnoga doma. To je učinila uz opis “interni prijenos”. Međutim, vijećnici ističu da je u preinačenomu dokumentu načelnik pridodao opis plaćanja “prodaja” kako bi, navode vijećnici, “doveo vijećnike u zabludu da se radi o sredstvima od prodaje čestice koja je bio potrošio, a želio je pred vijećnicima prikriti nenamjensko trošenje velike svote novca”.

Sva sredstva ispražnjena s računa zbog prisilne zapljene
Ukazali su i da su 13. srpnja s glavnoga računa Općine sva sredstva ispražnjena zbog prisilne zapljene sredstava na zahtjev vjerovnika. — S obzirom da je na glavnom računu bilo manje sredstava nego je trebalo zaplijeniti, ostatak od 193.995,66 kuna zaplijenjen je s općinskoga pomoćnog računa. Budući da se na taj pomoćni račun polažu sredstva Agencije za plaćanje koja je Općina dužna namjenski utrošiti na izgradnju vatrogasnoga doma, načelnik je pokušao prikriti činjenicu da mu je zapljena sredstva ispraznila s računa dio tih sredstava. Stoga je preinačio promet po računu OTP banke na način da je izmislio tada nepostojeću isplatu M.P. Betonu u iznosu od 202.667 kuna uz opis “IV. privremena situacija vatr. dom”. Taj račun u iznosu od 202.667 kuna u stvarnosti je uplatio M.P. Betonu tek 21. 7. 2021. uz opis “Plaćanje IV. privr. situacije Vatrogasni dom Selca“; dakle dva dana nakon što je nama dostavio preinačeni promet po računu, pojasnili su vijećnici stanje s općinskim financijama nakon što su detaljno analizirali izvode koje im je dostavio načelnik.

Načelnik je navodno obećao dati ostavku
Hoće li načelnik Marijančević na početku trećega mandata, svega tri mjeseca nakon što je na lokalnim izborima dobio povjerenje birača, ponuditi ostavku ili ne, za sada nije poznato, a što su u nekoliko navrata nezavisni vijećnici otvoreno zazivali. Kako su objavili, u razgovoru održanomu 10. kolovoza načelnik im je obećao da će dati ostavku, i to navodno kad potpiše Ugovor o sufinanciranju izgradnje vatrogasnoga doma s Ministarstvom te aneks Ugovora s tvrtkom M.P. Beton iz Solina koja podiže novi dom selačkim vatrogascima. Nalazi li se Općina Selca pred krizom lokalne vlasti i jesu li pred žiteljima te općine novi lokalni izbori znat će se više nakon najavljene sjednice Općinskoga vijeća.

Aktualni načelnik Marijančević na lokalnim izborima osvojio je 496 glasova, pobjedivši sredinom svibnja ove godine HDZ-ova Bezmalinovića kojemu su nedostajala 59 glasa za izbornu pobjedu. Marijančevićeva nezavisna lista osvojila je dva mandata u Općinskom vijeću, dok je najveći broj vijećnika osvojila Nezavisna lista Jure Trutanića koja sada otvoreno traži ostavku selačkoga načelnika.

Načelnik Općine Selca Ivan Marijančević (foto: BRAČ danas)

Podjelite:

You may also like...