Bluesun Hotels Resorts
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Skupština Vodovoda Brač odgodila donošenje odluke o dizanju kredita za nastavak gradnje nove zgrade Vodovoda. Poslije raskida s izvođačem podignuta tužba protiv Vodovoda s odštetnim zahtjevom od 4 milijuna kuna zbog raskida ugovora. Društvo posluje u minusu, zgrada stoji nedovršena, podignuta cijena vode, a direktor Tonči Trutanić poručuje: “Postoji višak prostora koji nije predviđen za uređenje nego za prodaju u gruboj gradnji”. Fani Bojanić: “Željela bih da mediji objave kako smo se svi dogovorili da ćemo imati i školu i Vodovod te da smo spremni u potpunosti ispuniti ono što smo obvezni prema zakonu”

Nova zgrada Vodovoda Brač i nadalje izaziva prijepore u javnosti. Na gradilištu dvije godine ništa se ne radi, nedovršena građevina propada, a po svemu sudeći ne nazire se ni nastavak izvođenja radova. O toj osjetljivoj temi raspravljala je i Skupština bračkoga Vodovoda na sjednici održanoj 18. prosinca u zgradi toga trgovačkoga društva.

Trutaniću se zamjera što nisu nastavljeni radovi na novoj zgradi Vodovoda
Direktor Tonči Trutanić, kojemu se upravo najviše zamjera stanje oko nove zgrade i pitanje ima li megalomanska nedovršena zgrada bračkoga Vodovoda na području Žedno–Drage svoje opravdanje, rekao je da se radi o osjetljivoj temi. — U početku je bilo pritisaka da se nova zgrada podigne u nekom drugom mjestu. Lokacija na području grada Supetra bila nam je ipak prihvatljivija nego na području Nerežišća. Otkupili smo teren od Hrvatskih šuma, krenuli u izgradnju nove zgrade. Godine 2016. raspisali smo natječaj na koji je najpovoljnija tvrtka bila ona s ponudom od 17 milijuna kuna, krenulo se s izvođenjem radova, ali jednostavno nije išlo, istaknuo je Trutanić.

Tonči Trutanić: U 97 posto ugovorenoga roka izvođač izgradio 39 posto vrijednosti
Dodao je da izvođač radova s ponuđenom cijenom nije mogao izvoditi te radove. — Odustao je i zatvorio gradilište. Napominjem da je u 97 posto ugovorenoga roka izgradio svega 39 posto vrijednosti građevine. Poslije raskida ugovora sa solinskim M.P. Betonom išli smo na natječaj na koji se nije javio kvalificirani izvođač, a zatim su se javila tri izvođača. Činjenica je da smo od 17 milijuna kuna realizirali 7 milijuna kuna, a u međuvremenu vrijednost gradnje otišla je u nebesa, rekao je na Skupštini Trutanić.

Skupština društva u travnju nije prihvatila prijedlog o podizanju kredita
Podsjetio je da je skupština prethodno predlagala način zatvaranja financijske kontrukcije za dovršetak nove zgrade. — Zaključili smo dJa bi uz 10 milijuna kuna od sredstava iz poslovanja prethodnih godina trebalo dodati još 14 milijuna kuna koja bi se osigurala dizanjem kredita u poslovnoj banci. Skupština društva nije prihvatila takav prijedlog Uprave dok se ne napravi financijska analiza društva, istaknuo je Trutanić, poručivši kako je procjena da bi za dovršetak nove zgrade Vodovoda trebalo ukupno osigurati 24 milijuna kuna.

Direktor Vodovoda Tonči Trutanić uvjeren je da nema alternative za nastavak nove zgrade. — Činjenica je da zgrada propada, da je moramo nastaviti, jer je postojeći prostor neadekvatan. Prostor trebamo osloboditi kako bi se na mjestu sadašnje zgrade mogla početi graditi nova zgrada Osnovne škole. Moguće je da bi u slučaju reorganizacije društva nova zgrada Vodovoda bila i središnja te bismo je tako i ponudili kao središte novoga Vodovoda, poručio je skupštinarima (foto: J. Bašić)

Izvođač radova tužio Vodovod zbog prekida ugovora sa zahtjevom od 4 milijuna kuna
Zanimljiva je i činjenica da je u međuvremenu izvođač radova s kojim je prekinut nastavak suradnje podignuo tužbu protiv Vodovoda s odštetnim zahtjevom od 4 milijuna radova zbog štete uzrokovane prekidom ugovora. Što će biti s time, još nitko ne zna. Što ako brački Vodovod izgubi spor, od čega će namiriti odštetni zahtjev, neka su od otvorenih pitanja.

Na prostoru postejeće zgrade treba se graditi nova Osnovna škola
Direktor Trutanić uvjeren je da nema alternative za nastavak nove zgrade. — Činjenica je da zgrada propada, da je moramo nastaviti, jer je postojeći prostor neadekvatan. Prostor trebamo osloboditi kako bi se na mjestu sadašnje zgrade mogla početi graditi nova zgrada Osnovne škole. Moguće je da bi u slučaju reorganizacije društva nova zgrada Vodovoda bila i središnja te bismo je tako i ponudili kao središte novog Vodovoda, poručio je skupštinarima Trutanić. Dodao je kako bi nastavak gradnje dao pravu ocjenu stanja do sada izvedenih radova i trošak popravljanja, a što bi, istaknuo je, “poslužilo Vodovodu u sudskom sporu s bivšim izvođačem radova koji se vodi na Trgovačkom sudu u Splitu”.
Ponovno je pred skupštinare stavio prijedlog o podizanju kredita kako bi se nastavila gradnja započete zgrade na području Žedno–Drage. — Svaka druga odluka koja bi se donijela manje je kvalitetna od nastavka gradnje. Vodovodu Brač potrebni su novi prostori, a gradu Supetru treba prostor zbog gradnje školske zgrade, ponovio je Trutanić.

Kreditno zaduženje nije razlog za dizanje cijene vode
Tehnički direktor Vodovoda Joško Pocrnjić također je ukazao na potrebu nastavka izgradnje nove zgrade. Podsjetio je da je pred društvom reorganizacija pa je pitanje što će tada biti s mogućnošću kreditnoga zaduživanja. — Naše kreditno zaduženje nije razlog za dizanje cijene vode. Uštedili bismo sredstva kao i do sada, iz sredstava amortizacije. Jedini put je dizanje kredita, poručio je Pocrnjić.

Branko Jakovljević: Dizanje kredita samo je gašenje požara
U raspravi je iznesen i stav općine Postira koja, prema riječima njihova novoga predstavnika, ne vidi ništa spornoga u podizanju kredita kako bi se financirao završetak izgradnje nove zgrade Vodovoda. Iz općine Milne stigao je također sličan stav. I općina Sutivan je mišljenja, a njezin je stav artikulirao predsjednik Skupštine Zdenko Tonšić, da zgradu treba završiti i preseliti Vodovod u nove prostore. Predstavnik grada Supetra u Skupštini Branko Jakovljević bio je znatno oštriji i kritičniji prema prijedlogu uprave Vodovoda. Smatra da Uprava pred Skupštinu nije istaknula bitan detalj u planiranju podizanja kredita. — Svi govorimo o završetku zgrade sa 14 milijuna kuna kredita. S 14 milijuna kredita ne završava se zgrada, nego jedan dio koji će dovesti u funkciju uredske prostore i eventualno statični dio zgrade. Imate oko 700 kvadratnih metara koji su vam neuređeni. Ne završavamo zgradu gospodo. Za dovršetak zgrade trebao bi još jedan kredit. Dizanje kredita o kojem govorite samo je gašenje požara, poručio je Jakovljević.

Ako postoje amortizacijska sredstva, čemu povećanje cijena vodnih usluga?
Osvrnuvši se na izjavu tehničkoga direktora o tome kako podizanje cijene vode nema nikakve veze s dizanjem kredita, Jakovljević je izrazio sumnju u takve navode: — Ako već imamo mogućnost da možemo servisirati troškove od amortizacijskih sredstava, čemu onda povećanje cijena vodnih usluga? Ovo je tek djelomično rješavanje prometa. Kako ćemo se zadužiti ukoliko dođe do novih investicija? Upitno je i da li ćemo moći iznajmiti nove prostore, istaknuo je Jakovljević, najavivši da neće podržati podizanje kredita za završetak nove zgrade. Predložio je model javno-privatnoga partnerstva.

Trutanić ipak potvrdio da postoji višak prostora na gradilištu
Trutanić je ipak potvrdio da u nedovršenim prostorima postoji višak prostora koji, kako je rekao, “nije predviđen za uređenje, već za prodaju u gruboj gradnji”. — Zašto bi Vodovod Brač to sada uređivao kada ne zna za koga će to uređivati i što će budućem kupcu ili najmoprimcu trebati. Onaj tko će dobiti taj prostor, kupiti ili unajmiti, uredit će ga sam za sebe, rekao je Trutanić. — Upravo ste potvrdili kako se diže kredit i kako je upitno daljnje korištenje prostora koji je neizgrađen, replicirao je Jakovljević višegodišnjem direktoru Vodovoda.

Boris Škrbić: Trenutno stanje je najgore
Skupštinar Boris Škrbić iz Bola naglasio je važnost donošenja odluke konsenzusom. — Riječ je o vrlo važnoj odluci. Trenutno stanje je najgore. Imamo 10 milijuna kuna ušteđenih od amortizacije. Ne vidim razlog da se po ovom pitanju dijelimo. Svi trebamo biti za odluku o dizanju kredita, poručio je Škrbić.
Predstavnica općine Selca u Skupštini Fani Bojanić pojasnila je da će prostori koje će koristiti Vodovod biti kompletno dovršeni, a prostori koji će ostati za tržište uređeni fasadom i potrebnim instalacijama. — Vrijednost prodaje ili najma sadašnjih prostora investitota kao jedna od mogućnosti financijskoga zatvaranja kredita po sudskom vještaku iz 2016. godine iznosima 4,1 milijuna kuna. Ukoliko budemo glasali za dizanje kredita, predložila bih da u prijedlogu odluke naznači i mogućnost prodaje postojeće zgrade, istaknula je Bojanić.

Ivana Marković: Vodovod Brač je firma za pružanje usluga voda, a ne za usluge najma
Ivana Marković, gradonačelnica grada Supetra, zatražila je pojašnjenje oko točnih iznosa gradnje nove zgrade Vodovoda, rekavši da je prema svim izračunima vrijednost gradnje porasla na 32 milijuna kuna. — Nema smisla vraćati se više na pitanje kolika nam zgrada Vodovoda treba. Najveći problem je upravo u tome što ćemo jedan dio prostora dati u najam. Vodovod Brač je firma osnovana za pružanje usluga voda, a ne za pružanje usluga najma. Upravo je to povećalo vrijednost investicije, poručila je supetarska gradonačelnica.

Grad Supetar nema sredstava za kupnju toga prostora
Govoreći o reviziji koja je obavljena u Vodovodu, Marković je izrazila nejasnoće oko njezinih zaključaka. — Revizija je pokazala da mi cijenu vodnih usluga moramo dignuti kako bismo mogli realno poslovati. Ona nije ispitivala mogućnosti dizanja samoga kredita. Zaključak je revizije da bi se realno moglo poslovati s postojećim troškovima, treba podignuti cijenu vode, pa nije jasno iz kojih bi se onda iznosa vraćao kredit, zapitala je gradonačelnica Marković. Osvrnula se i na kupnju prostora sadašnje zgrade Vodovoda, rekavši da grad Supetar nema sredstva za kupnju toga prostora. — Ta se kupnja sigurno neće brzo dogoditi. Nemojte uopće računati da će se to riješiti u skoro vrijeme, ako Županija ne pomogne. Grad Supetar nema sredstava za to otkupiti. Stav župana je da jedinica lokalne samouprave mora osigurati samo to zemljište, istaknula je Marković.

Koje su posljedice prekida suradnje sa solinskim “M.P. Betonom”?
Izrazila je bojazan oko zaduženja 14 milijuna kuna po kreditu, zapitavši što će biti s mogućim europskim investicijama. Poručila je da je Vodovod Brač pogriješio kada je prekinuo suradnju s solinskim “M.P. Betonom” jer je, prema njezinim riječima, “Vodovod samo dobio spor od 4 milijuna kuna i povećanje investicije za 15 milijuna kuna”.

Nemojte računati da je to samo problem grada Supetra, poručila Ivana Marković
— Što grad Supetar misli vezano za obeštećenje ako želi ući u ovaj prostor, zapitao je Tihomir Marinković. — Nama je potrebna nova škola. No, ona nije potrebna samo gradu Supetru. Nju pohađaju djeca iz Nerežišća i Sutivana. Prema tome, nova škola nije samo interes i problem grada Supetra, već i ostalih jedinica lokalne samouprave i osnivača, a to je županija. Očekivati da će grad Supetar platiti 4 ili 5 milijuna kuna – zaboravite. Nemojte računati da je to samo problem grada Supetra. Niti u jednom trenutku nisam mislila da Vodovod treba darovati zemljište Gradu, odgovorila je Marković.

Fani Bojanić: Ispada da i nismo dobri gospodarstvenici
Riječ je ponovno tražila predstavnica općine Selca Bojanić, istaknuvši mišljenje kako je zgradu potrebno nastaviti graditi. — Oko ovoga bi trebalo imati konsenzus. Ukupna investicija uključuje imovinsko–pravne odnose, sve naknade i samu investiciju, a sve što je Vodovod do sada platio bilo je ili s jednoga ili s drugoga ili trećega razloga, bez ikakvih umanjenja. Postavlja se pitanje upravi, odnosno skupštini, radi li sukladno zakonu, a s obzirom da je Vodovod Brač trgovačko društvo, dužno je poštivati odredbe Zakona o trgovačkim društvima. Kao trgovačko društvo postupili smo ispravno, poručila je Bojanić, dodavši kako je raspravu o tome je li Vodovodu trebala zgrada kolika je sada ili ne, pitanje trenutka kada se o tome raspravljalo.
— Objekt kao zgrada neminovno propada i gubi svoju vrijednost. On će svakim danom sve manje vrijediti, i ono što smo u njega uložili pada vrijednost, pa bi ispalo da i nismo dobri gospodarstvenici. Naša odgovornost je u tome veća što bismo trebali osloboditi postojeći prostor kako bi na njegovu mjestu mogla doći škola, istaknula je Bojanić. Poručila je da mogućnost zaduženja nije protivna prema zakonskim odredbama. Osvrnula se i na brojne napise o Vodovodu u posljednje vrijeme, rekavši: — Željela bih da mediji objave kako su smo se svi dogovorili da ćemo imati i školu i Vodovod te da smo spremni u potpunosti ispunili ono što smo obvezni prema zakonu.
Supetarska gradonačelnica zatražila je odgodu donošenja odluke o podizanju kredita za nastavak gradnje nove zgrade, a kako bi prethodno obavila konzultacije. Skupština na održanoj sjednici nije dala upravi Vodovoda odobrenje za podizanje kredita, ali je zaključeno da će se o prijedlogu uprave nastaviti razgovarati na sljedećoj sjednici Skupštine koja se planira sazvati u prva tri mjeseca nadolazeće godine.

Nova zgrada bračkoga Vodovoda i nadalje izaziva prijepore u javnosti. Na gradilištu dvije godine ništa se ne radi, nedovršena građevina propada, a po svemu sudeći ne nazire se ni nastavak izvođenja radova. O toj osjetljivoj temi raspravljala je i Skupština bračkoga Vodovoda na sjednici održanoj 18. prosinca u zgradi toga trgovačkoga društva (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...