Ante Pranić, kandidat za župana Splitsko-damatinske županije, u kratkom video prikazuje svoju najveću snagu na predstojećim izborima - tim za promjene.
"Naša snaga su ljudi! Dokazani pojedinci spremni pokrenuti promjene u našoj županiji. Pojedinac može puno, tim može sve. Pogledajte naš zajednički spot i izađite na izbore u nedjelju. Pokrenimo promjenu u Splitsko-dalmatinskoj županiji zajedno."

Dosta je
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Skupština “Vodovoda Brač” ovlastila upravu da podigne kredit od 14 milijuna kuna za nastavak radova na novoj poslovnoj zgradi u zoni “Žedno-Drage”. Kredit će godišnje iznositi oko 1,5 milijuna kuna, a otplaćivat će se 11 godina

“Vodovod Brač” zadužit će se s 14 milijuna kuna podizanjem kredita za nastavak gradnje nove poslovne zgrade, a direktor društva Tonči Trutanić prethodno će provesti javnu nabavu i izabrati ekonomski najpovoljniju ponudu. Odlučila je tako Skupština društva koja je održana u petak, 28. veljače, u zgradi Vodovoda u Supetru.

Osim skupštinara sjednici Skupštine nazočili i čelnici bračkih jedinica lokalne samouprave
Na prvoj ovogodišnjoj Skupštini društva, osim članova nazočili su gradonačelnica Supetra Ivana Marković, načelnici: Sutivana Ranko Blažević, Nerežišća Svemir Obilinović i Pučišća Marino Kaštelan te tehnički direktor “Vodovoda” Joško Pocrnjić i voditeljica računovodstvene službe Mira Bezmalinović.

Zaduženje za nastavak gradnje nove poslovne zgrade “Vodovoda”
Novo zaduženje dizanjem kredita uprava će provesti zbog završetka gradnje nove poslovne zgrade Vodovoda u zoni “Žedno-Drage” gdje je započeta gradnja zaustavljena još u rujnu 2017. godine zbog raskida ugovora s izvođačem radova, a riječ je o solinskoj tvrki “M. P. Beton” koja je naknadno, nakon raskida ugovora, podnijela tužbu protiv bračkoga “Vodovoda” i traži 4 milijuna kuna odštete.

Godišnja rata kredita iznosit će 1,5 milijuna kuna
Direktor Trutanić u prijedlogu financiranja nastavka gradnje upućenom Skupštini naznačio je da će se iznos od oko 10 milijuna kuna osigurati kroz poslovanje društva u prethodnom razdoblju, a za ostatak od 14 milijuna kuna predložio je podizanje namjenskoga kredita kod poslovne banke. Prema Trutanićevu prijedlogu, rok otplate kredita bio bi 11 godina, uz ukupni iznos godišnjih rata od 1,5 milijuna kuna i kamatnu stopu 1,75%.

Ivana Marković: Dovedeni smo u situaciju da kredit treba podignuti
Gradonačelnica Ivana Marković izjasnila se da će grad Supetar, a nakon prethodno obavljenih konzultacija, pristati na prijedlog uprave o dizanju kredita. — Svjesni smo da smo dovedeni u situaciju da kredit treba podignuti. Dovedeni smo i u situaciju da je zgrada u stanju u kakvom se nalazi. Osim toga, treba voditi računa i o potrebama Osnovne škole u Supetru i djeci koja pohađaju nastavu u sadašnjim uvjetima. Ne postoji mogućnost da zgrada ostane u onakvom stanju i svjesni smo da je treba završiti, pojasnila je stav grada Supetra gradonačelnica Marković.

Grad Supetar pozvao upravu da ugovori povoljniju ponudu za kredit
Osvrnuvši se na prijedlog kamatne stope, Marković je pojasnila da je grad Supetar za dizanje kredita ugovarao znatno povoljnije ponude sa znatno nižim kamatnim stopama te je pozvala upravu Vodovoda da napravi pozivni natječaj prema bankama i zatraži povoljniju ponudu.

Marko Radić: Hoće li Skupština donijeti odluku o predočenim ponudama?
Predstavnik općine Postira Marko Radić, zaposlenik “Vodovoda”, koji je u Skupštini te komunalne tvrtke od 31. listopada prošle godine, a nakon što ga je imenovao načelnik Postira Siniša Marović, zapitao je znači li to da će na sljedećoj Skupštini biti predočene ponude, a zatim donesena odluka Skupštine koja će se ponuda prihvatiti. — Nema potrebe. To je u ingerenciji uprave društva, odgovorio mu je direktor Trutanić, pozivajući se na postupak javne nabave.

Ranko Blažević: Vodovod treba ići u kredit s bankom koja ga prati
Načelnik Sutivana Ranko Blažević rekao je da bi “Vodovod” trebao ići u kredit s bankom koja ga prati preko računa. — Ako banka uvjetuje da se prebaci poslovanje zbog jeftinijega kredita, to ustvari nije jeftiniji kredit; to će stvoriti probleme u računovodstvu, trebat će izdati nove račune i poslati obavijesti o novom računu, rekao je Blažević, dodavši da se radi o zanemarivim cijenama. Marković je inzistirala na tome da uprava vodi računa o povoljnijim ponudama banaka prije konačne odluke.

direktor “Vodovoda Brač” Tonči Trutanić, koji rukovodi tom komunalnom tvrtkom već 27 godina, dobio je suglasnost Skuštine da uprava društva podigne kredit od 14 milijuna kuna za nastavak radova na dovršetku poslovne zgrade “Vodovoda”. Osim kreditnoga zaduženja, za nastavak radova tvrtka je osigurala 10 milijuna kuna, a što znači da će u dovršetak nove poslovne zgrade biti investirano 24 milijuna kuna (foto: J. Bašić)

Tonči Trutanić: “Uprava ima otvorene ruke”
Nakon što su skupštinari usuglasili prijedlog odluke i obvezali upravu da prije podizanja kredita provede postupak javne nabave i izabere banku s najpovoljnijom ponudom, jednoglasno su donijeli odluku o kreditnom zaduženju društva. Direktor Trutanić rekao je da uprava, nakon donošenja te odluke, “ima otvorene ruke ići u javni natječaj, izbor izvođača i nastavak gradnje”. Pojasnio je da će se u međuvremenu obaviti procedura podizanja kredita. — Ne trebamo čekati dizanje kredita za provedbu natječaja i ugovaranje radove, rekao je Trutanić članovima Skupštine.

Treba li “Vodovodu” zgrada na četiri etaže s više od 3 tisuće četvorna metra
Nova zgrada “Vodovoda” u supetarskoj poslovnoj zoni “Žedno-Drage” ogromni je projekt uprave. Zgrada na četiri etaže s više od 3 tisuće četvorna metra zahtjevna je investicija uprave, za koju direktor Trutanić evidentno nema drugoga rješenja osim podizanja kredita i novog zaduženja. Grad Supetar i ranije je otvoreno propitivao upravu o opravdanosti za preveliku poslovnu zgradu “Vodovoda”. Direktoru društva zamjereno je što je raskinut ugovor između “Vodovoda” i izvođača radova, građevinske tvrtke “M.P. Beton” iz Solina, i što se nije tada pokušalo naći neko drugo rješenje.

Mira Bezmalinović: Stanje računa na dan 31. 12. 2019. godine Društvo će utvrditi, prema zakonskoj obvezi, do 30. 04. 2020. godine
Nova je zgrada ozbiljna omča oko vrata poduzeću koje se godinama muči s poteškoćama u poslovanju. Nije tajna da je posljednje dvije godine ta bračka komunalna tvrtka bilježila gubitke i poslovala u minusu. Od Uprave društva pokušali smo doznati i kakvo je stanje na računu “Vodovoda” bilo 31. prosinca 2019., na kraju protekle godine. — Stanje računa na dan 31. 12. 2019. godine Društvo će utvrditi, prema zakonskog obvezi, do 30. 04. 2020. godine, glasio je odgovor iz “Vodovoda” koji je potpisala rukovoditeljica financijsko-računovodstvene službe Mira Bezmalinović.

Koji su sljedeći potezi i prijedlozi uprave?
U međuvremenu, “Vodovod” je podignuo cijenu vodnih usluga od 1. veljače ove godine, a što predstavlja novi udar na standard otočkoga stanovništva koji je izazvao u javnosti nezadovoljstvo brojnih stanovnika. No, hoće li nove cijene vodnih usluga biti dovoljne za poslovanje društva i uspješan nastavak tvrtke? U ovom trenutku to izgleda nitko ne zna, kao što nitko ne zna ni koji su sljedeći potezi i prijedlozi uprave na čelu s direktorom Trutanićem. No, ono što je poznato je da neki skupštinari nisu bili zadovoljni s vođenjem društva, bolje reći radom direktora Trutanića. Pitanje povjerenja prema direktoru koji komunalnom tvrtkom rukovodi već 27 godina, posebno se otvorilo uoči njegova reizbora lani, kada su mu skupštinari ponovno iskazali povjerenje i novi mandat.

Što će reći građani?
Na skupštini društva bilo je riječi i o izmjeni Pravilnika o radu kojim bi se reguliralo pitanje plaća zaposlenima u “Vodovodu” koje su od 1. siječnja automatizmom porasle, i to zbog uredbe Vlade o najnižoj bruto plaći i Pravilnika o radu. Skupštinari su još na protekloj sjednici, 19. prosinca, odbili usvojiti Plan poslovanja upravo zbog rasta plaća zaposlenih, i zadužili upravu da izmjeni Pravilnik o radu kako ne bi došlo do povećanja plaća u sustavu u trenutku povećanja cijena vodnih usluga. Što bi povećanje plaća zaposlenima u “Vodovodu” značilo, bolje reći koje bi posljedice imalo, najbolje potvrđuju riječi jednoga od skupštinara Jakše Krželja, predstavnika općine Milna, koji je na prošloj sjednici Skupštine rekao sljedeće: — Najvjerojatnije će i ova godina završiti u minusu. Idemo s povećanjem cijena vode građanima, a u isto vrijeme povećavamo plaće zaposlenima. Što će reći građani? Digli ste cijene vode kako biste digli plaće zaposlenima.

Plaće zaposlenih u “Vodovodu” u 2019. godini porasle za 8%
Treba napomenuti da su plaće zaposlenih u “Vodovodu” rasle iz godine u godinu, a samo prošle godine porasle su za 8%, a godinu ranije čak za 9%. Sporne su i plaće osoba na rukovodećim pozicijama, moglo se čuti na Skupštini, uz napomenu kako direktor društva na godišnjoj razini ostvaruje bruto plaću od 307 tisuća kuna, odnosno na mjesec 25.593 tisuće kuna bruto, a što je više od plaća prvih osoba bračkih jedinica lokalne samouprave. O zaključcima skupštine o plaćama zaposlenih u “Vodovodu” izvijestit ćemo vas naknadno.

Vodovod Brač” zadužit će se s 14 milijuna kuna podizanjem bankovnoga kredita za nastavak gradnje nove zgrade “Vodovoda” u poslovnoj zoni “Žedno-Drage”, a direktor društva Tonči Trutanić prethodno će provesti postupak javne nabave i izabrati ekonomski najpovoljniju ponudu. Odlučila je tako Skupština društva koja je održana u petak, 28. veljače, u zgradi Vodovoda” u Supetru (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...