PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

SLIJEDI NASTAVAK Grad Supetar odbio pružiti tražene informacije vijećnici Marijeti Arnerić. Vijećnica poručila: “Pravna bitka se nastavlja”

Grad Supetar, točnije službenik za informiranje Ivica Blažević, koji je i pročelnik Jedinstvenoga upravnog odjela, odbio je zahtjev za ostvarivanje prava na pristup informacijama koji je Gradu još 18. svibnja podnijela nezavisna vijećnica u Gradskom vijeću Marijeta Arnerić.

Kakve su obveze grada Supetra na dan 15. svibnja
U zahtjevu zatražila je od gradskih vlasti da joj se dostavi popis ukupnih obveza grada Supetra na dan 15. svibnja prema dobavljačima i korisnika gradskoga proračuna sa specifikacijom dugovanja prema svakome pojedinačno. Zanimljivo je podsjetiti kako Grad Supetar nije odmah postupio po zahtjevu, odnosno nije odgovorio na zahtjev u zakonom određenom roku, pa se vijećnica nezadovoljna postupanjem službenika za informiranje obratila Povjereniku za informiranjem s adresom u Zagrebu.

Ured uputio upozorenje Gradu Supetru
Ured Povjerenika za informiranje, kako nam je potvrđeno, zaprimio je 4. lipnja dopis Arnerić, a sljedeći dan, dakle 5. lipnja, uputio je upozorenje Gradu Supetru, odnosno službeniku za informiranje, zbog nerješavanja zahtjeva u roku te je zatraženo postupanje. Osim toga, Povjerenik za informiranje zatražio je od službenika za informiranje u Gradu Supetru da Povjereniku za informiranje dostavi izvješće o poduzetom u roku od 15 dana.

Dobivamo odgovor kako će nam biti pismeno odgovoreno
— Najavila sam kako ću putem Zakona o pravu na pristup informacijama zahtijevati od gradskih vlasti analitičko dugovanje (pojedinačno) liste dobavljača i korisnika gradskoga proračuna na dan 31. 12. 2019. godine kojima Grad Supetar duguje obvezu plaćanja u ukupnom iznosu od 24 milijuna kuna. Kad kao oporbeni vijećnici na aktualnom satu tražimo odgovore na određena pitanja bitna za poslovanje Grada Supetra, dobivamo odgovor kako će nam biti pismeno odgovoreno, a toga pismeno ni “p”, a u Poslovniku nema sankcija – odredbi koje bi sankcionirale one koji ignoriraju pitanja vijećnika i ne daju odgovore, ističe vijećnica Arnerić, koja je, nezadovoljna postupanjem Grada, odlučila tjerati pravdu do kraja.

Javni interes zaštite osobnih podataka preteže nad interesom pristupa informaciji
Nakon intervencije Povjerenika za informiranje, iz Grada Supetra stigao je vijećnici odgovor, ali nije dobila tražene informacije već odbijenicu, odnosno rješenje kojim je odbijen njezin zahtjev za pristup informaciji. U obrazloženju je navedeno kako “različite informacije, koje zajedno prikupljene mogu rezultirati utvrđivanjem identiteta određene osobe, također čine osobne podatke” te da je temeljem čl. 16. st. 1. Zakona tijelo javne vlasti nadležno za postupanje po zahtjevu za pristup informaciji dužno prije donošenja odluke, provesti test razmjernosti i javnoga interesa. — Ovo tijelo provelo je test razmjernosti i javnoga interesa i nakon provedenog testa zaključilo kako javni interes zaštite osobnih podataka osoba koje su na listi dobavljača i korisnika gradskog proračuna Grada Supetra preteže nad javnim interesom prava na pristup informaciji, stoji, između ostaloga, u obrazloženju rješenja koje je izdano 23. lipnja, a potpisao ga je Blažević.

Glavna knjiga proračunskog knjigovodstva nije vojna tajna
Arnerić je ostala neugodno iznenađena rješenjem, posebno njegovim obrazloženjem, tim više što je s njezinim zahtjevom upoznat i Povjerenik za informiranje. — Da je Povjerenik za informiranje stajališta kako navodi “tijelo” u rješenju, odmah bi mi odgovorilo da takvu vrstu podatka ne mogu dobiti zbog Zakona o zaštiti podataka. No, glavna knjiga proračunskoga knjigovodstva je javnoga karaktera, a nije vojna tajna (strogo povjerljivo). U svakom slučaju, pravna bitka se nastavlja, a, zaključite sami da li je na djelu netransparentnost gradske vlasti kao nebrojeno puta do sada, poručila je Arnerić, davši do znanja kako će ustrajati do dobivanja traženih informacija. Prema izdanom rješenju, moći će podnijeti žalbu u roku od 15 dana od dana primitka pisanoga otpravka rješenja. Na potezu je izgleda ponovno Povjerenik za informiranje koji će odlučiti o rješenju tijela javne vlasti, u ovom slučaju Grada Supetra. Treba dodati kako je Povjerenik za informiranje rješenje o žalbi dužan donijeti u roku od 30 dana od dana predaje žalbe.

Konstantno se uskraćuje pristup informacijama
Odnos gradske vlasti prema oporbenim vijećnicima komentirao je i gradski HDZ. — Našim vijećnicima konstantno se uskraćuje pristup informacijama te odgovori na postavljena pitanja. O tome zorno govore mnogi zapisnici sa sjednica gradskoga vijeća. Iako je Poslovnikom o radu Gradskoga vijeća, čl. 45. propisano sve o vijećničkim pitanjima i rokovima za odgovore na njih, isto se ne poštuje od strane predsjednice gradskoga vijeća Danijele Kirigin (SDP) i gradonačelnice Ivane Marković (SDP), istaknuli su iz HDZ-a.

— Da je Povjerenik za informiranje stajališta kako navodi “tijelo” u rješenju, odmah bi mi odgovorilo da takvu vrstu podatka ne mogu dobiti zbog Zakona o zaštiti podataka. No, glavna knjiga proračunskoga knjigovodstva je javnoga karaktera, a nije vojna tajna (strogo povjerljivo). U svakom slučaju, pravna bitka se nastavlja, a, zaključite sami da li je na djelu netransparentnost gradske vlasti kao nebrojeno puta do sada, poručila je gradska vijećnica Marijeta Arnerić, davši do znanja kako će ustrajati do dobivanja traženih informacija (foto: iz arhive)

Podjelite:

You may also like...