Spor oko Vidove gore stavljen je u mirovanje

Spor oko Vidove gore u veljači prošle godine stavljen je u mirovanje, a umjesto spora dvije strane pokušat će doći do mirnoga rješenja, izvijestila je nedavno vijećnike Općinskoga vijeća u Bolu načelnica Katarina Marčić.

Marčić je pojasnila da je Općina Bol posljednjih mjeseci u stalnome kontaktu s Planinarskim društvom “Mosor”. — Zemljište na kojemu je Dom davno je darovano Planinarskome društvu “Mosor”, oni su izgradili planinarski dom. Čelnici Općine Brač 1970-tih godina prošloga stoljeća ruše njihov dom koji je bio derutan i opasan i na drugoj lokaciji unutar iste te čestice grade sadašnji objekt koji kasnije i legaliziraju, istaknula je Marčić.

Načelnica Marčić: Oni nisu pravni slijednici društva “Mosor”
— Mi se pozivamo da je zgrada naša dosjelošću, međutim dosjelosti nema između pravnih osoba, a i pismom starim 60 godina u kojemu se Općina Brač obraća “Mosoru” i praktički se ispričava za to što su napravili, dokazujemo da smo bili nepošteni posjednici objekta s obzirom da smo znali da zemljište nije naše, istaknula je bolska načelnica. — Naše glavno uporište je u tome da oni zapravo nisu pravni sljednici društva “Mosor” jer nemaju aktivnu legitimaciju. Stari planinarski dom izgrađen je 1936. godine, a oni su tek 1948. godine aktivirali Planinarsko društvo po imenu Split, da bi nešto kasnije dodali “Mosor”.

Bivši načelnik nije htio ulagati sredstva dok se imovinsko-pravni odnosi ne riješe
Tema Vidove gore bila je česta na sjednicama bolskoga parlamenta i u prošlome sazivu, a određeni vijećnici inzistirali su da Općina Bol ulaže sredstva u obnovu objekta na najvišemu vrhu Brača. Tadašnji načelnik Tihomir Marinković nije bio sklon ulaganju dok se ne riješi pitanje vlasništva. — Ne mogu se ulagati sredstva ako imovinsko-pravni odnosi nisu riješeni. Dok se ne utvrde vlasnici tamo se ne mogu ulagati društvena sredstva. I ja, kao i vi, tvrdim da je to naše, naglasio je načelnik Bola Tihomir Marinković, podsjetivši kako je 1937. godine tadašnja općinska vlast u Bolu dala Društvu “Mosor” zemljište na koje se nalazio prethodni objekt, kao i sadašnji. Na taj objekt upisano je Planinarsko društvo “Mosor”, poručio je tada Marinković.

izvor: supetar.hr

Podjelite:

You may also like...