Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

SPORNI UPIS U VRTIĆ Načelnik Bola Marinković: Imam pravo kao predstavnik Osnivača tražiti upis. Vijećnica Marčić odgovorila: Načelnik nema te ovlasti. Dijete je upisano u vrtić mimo svih pravilnika

Iz Bola stiže zanimljiv slučaj, ovaj put vezan uz izvanredan upis djeteta u jasličku grupu Dječjega vrtića “Mali princ”, i to na intervenciju načelnika Bola Tihomira Marinkovića (SDP), a koji je podigao buru u toj bračkoj općini. Upis je izazvao i revolt jednoga roditelja koji je verbalno napao načelnika upravo zbog toga upisa. Slučaj je iznijela nezavisna vijećnica Općinskoga vijeća u Bolu Katarina Marčić, rekavši se kako se radi o primjeni dvostrukih kriterija te kako je načelnik ustvari prekoračio svoje ovlasti.

Katarina Marčić: Pravo načelnika prije bih nazvala iskorištavanje položaja i ovlasti
Optužila je načelnika Bola Tihomira Marinkovića za upletanje oko upisa te istaknula kako načelnik nije ovlašten po tom pitanju te da je pri upisu u vrtić potrebno poštivati odredbe statuta i važećih pravilnika. — Roditeljima ovoga dječaka uspjelo je što drugima nije. Javili su se načelniku, načelnik je iskoristio svoje (navodno) pravo koje bih ja prije nazvala iskorištavanje položaja i ovlasti, i ravnateljica je molbu roditelja prihvatila. Pozivam sve roditelje koji imaju potrebe upisati dijete u vrtić ili jaslice, koji jesu ili nisu predali papire da to učine odmah, jer očito se to može i vjerujem da će načelnik izaći u susret, istaknula je na Facebooku Marčić, dodavši kako joj je poznato nekoliko roditelja koji bi također željeli upisati svoju djecu u vrtić. — Ako ne, zapitajte ga ima li među nama jednakijih, objavila je Marčić, zgrožena postupanjem načelnika, tvrdeći kako se radi o pritisku načelnika na rad ravnateljice vrtića.

Tihomir Marinković: Pomogao sam i vjerujem da sam napravio dobro djelo
Načelnik Marinković pojasnio je kako je dobio informaciju da prema statutu ustanove ima diskrecijsko pravo predložiti upis kad se dogodi izvanredna situacija. — Vijeće u Bolu mora znati da sam u 16 godina samo 2 puta iskoristio diskrecijsko pravo upisa djece u vrtić. Prvi slučaj je bio prije četiri godine kad smo imali novoga direktora u hotelu Bretanida. Tada sam zamoljen da pomognem barem oko upisa jednoga djeteta. I drugi slučaj koji se dogodio nedavno. Pomogao sam i vjerujem da sam napravio dobro djelo. Pristupio sam tom rješenju kao izvanrednom, istaknuo je Marinković. Vijećnica Marčić poručila je načelniku kako nije ovlašten, a ni ravnateljica vrtića u toj situaciji, već o tome treba odlučiti Upravno vijeće. Prvi čovjek te bračke općine ustrajao je u tvrdnji kako ima tumačenje o pravu da kao predstavnik osnivača zatraži upis djeteta.

Rečeno im je kako nema mjesta u vrtiću
Vijećnica Marčić istaknula je kako se svake godine javlja problem oko upisa djece u dječji vrtić zbog nedostatka mjesta te dodala kako iz godine u godinu ima neupisane djece. — Postoje u ovom trenutku barem tri roditelja koji bi sada htjeli upisati djecu u vrtić, ali im je rečeno kako nema mjesta te da će upis biti moguć tek od rujna. Dijete oko kojega je intervenirao načelnik upisano je u vrtić mimo svih pravilnika, istaknula je Marčić.

Jedan se roditelj pobunio na upis
Načelnik Marinković s tim u svezi zatražio je i očitovanje ravnateljice vrtića Frančeske Tomaš koja je potvrdila da se radi o izvanrednom upisu načelnikovom pisanom odlukom. — Dječak je krenuo u vrtić 25. lipnja. Načelnik me je obavijestio da su roditelji prethodno bili kod njega i kako ne postoji drugi način zbrinjavanja malodobnoga djeteta, a imaju prebivalište u Bolu zbog čega je načelnik donio navedenu odluku. Jutros saznajem da je načelnik imao posjet jednoga roditelja koji se pobunio na izvanredan upis drugoga djeteta. Zbog toga sam bila pozvana na razgovor kod Tihomira Marinkovića. Roditelj ima dvogodišnje dijete te je redovnim putem predao svu potrebnu dokumentaciju za upis djeteta u jasličku skupinu. Isto je napravio i prethodne pedagoške godine, te je dijete u jaslice krenulo 2. rujna 2019. godine da bi se 9. 9. 2019. godine ispisao zbog drugoga načina zbrinjavanja, stoji u očitovanju ravnateljice Tomaš, koja je istaknula kako je ove godine Dječji vrtić “Mali princ” zaprimio 28 prijavnica za upis djece u novu pedagošku godinu 2020/2021. godinu te kako se tek treba provesti postupak upisa djece.

Načelnik: Ti roditelji nisu moji ni bližnji ni daljnji rođaci
Načelnik je izvijestio kako je zatražio od ravnateljice vrtića Tomaš da mu podnosi tjednu evidenciju o pohađanju vrtićke djece te je istaknuo kako prema toj evidenciji svakoga tjedna nedostaje od 10 do 15 djece. Dodao je kako se tom evidencijom i poslužio kako bi učinio uslugu mladoj obitelji. — Nisam donosio odluku tek tako. Ti roditelji nisu moji ni bližnji ni daljnji rođaci ni susjedi, poručio je Marinković. Treba dodati kako je vijećnik Tonči Buljan zamolio pisanu odluku načelnika kojom je od ravnateljice vrtića zatražio upis toga djeteta. Kako nam je danas potvrdio Buljan, još uvijek nije dobio pisanu odluku načelnika iako mu je obećana na sjednici Općinskoga vijeća koja je održana 2. srpnja.

Podjelite:

You may also like...