Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Središnja proslava 75. obljetnice oslobođenja otoka; na prigodnom programu uručena priznanja i povelja za razvijanje antifašizma

Prije nešto više od 75 godina, točnije 18. rujna 1944. godine, otok Brač bio je oslobođen od njemačke i fašističke okupacije. Bio je to povod za obilježvanja te obljetnice i na našem otoku u organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista Brač.

Položeni vijenci na gradskom groblju u Supetru
Središnja proslava upriličena je danas, 21. rujna, u Supetru kada je program obljetnice započeo polaganjem vijenaca na gradskom groblju gdje se u prijepodnevnim satima okupilo oko dvjestotinjak sudionika koji su odali počast stradalima u Drugom svjetskom ratu, kao i u Domovinskom ratu. Vijence su, uz ostale, položili članovi Saveza antifašističkih boraca, zatim Udruga dragovoljaca Domovinskoga rata, Grad Supetar te različite udruge s Brača.

Na otoku su tri živa sudionika narodnooslobodilačke borbe
— Kapitulacijom okupatora nakon bitke za Sumartin za naš je Brač Drugi svjetski rat bio završen, poručili su iz Udruge antifašističkih boraca i antifašista Brač. Završne bitke za oslobođenje otoka dogodile su se upravo u rujnu, i to oslobođenjem tada dobro utvrđenoga Sumartina na istoku Brača. U tijeku Drugoga svjetskoga rata su 492 borca s Brača poginula, a život su izgubila i 275 civila. Vrijedno je istaknuti da su na našem otoku još živa tri sudionika Narodnooslobodilačke borbe.

Uručena priznanja za razvijanje pokreta antifašizma
Središnje obilježavanje oslobođenja otoka Brača upriličeno je u kongresnoj dvorani Waterman Forum SVPETRVS hotela gdje su prigodne govore održali predsjednik Udruženja antifašista Brača Juraj Krstulović, zatim supetarska gradonačelnica Ivana Marković, zastupnici u hrvatskom saboru Arsen Bauk i Ranko Ostojić. Na skupu antifašista dodijeljena su priznanja za razvijanje i unaprijeđenje toga pokreta. Povelja je tako uručena gradonačelnici Marković, a priznanje, između ostalih, i načelniku Bola Tihomiru Marinkoviću. Iz Udruge koja je organizirala središnji program istaknuli su da bi događaj oslobođenja otoka Brača trebalo obilježavati svake godine, s prijedlogom da to bude uvijek u drugoj lokalnoj zajednici.

u srijedu, 18. rujna, na 75. obljetnicu oslobođenja otoka Brača, položeni su vijenci i zapaljene svijeće na spomen-obilježjima palima u Narodnooslobodilačkoj borbi (izvor: Facebook Općina Nerežišća)

u srijedu, 18. rujna, na 75. obljetnicu oslobođenja otoka Brača, položeni su vijenci i zapaljene svijeće na spomen-obilježjima palima u NOB-u u Nerežišćima, Donjem Humcu i Dračevici, a na Golom brdu kod Sutivana poginulima u Domovinskom ratu. U spomen-parku kod crkvice Sv. Ivana u Bolu također su položeni vijenci i upaljene svijeće. U Drugom svjetskom ratu iz Bola je poginulo 58 osoba, od kojih 18 civila (izvor: Facebook Općina Nerežišća)

 

položeni vijenci kod spomen-obilježja palima u Drugom svjetskom ratu (izvor: Facebook Nerežišća)

položeni vijenci kod spomen-obilježja palima u Drugomu svjetskomu ratu (izvor: Facebook Nerežišća)

Podjelite:

You may also like...