Stanovnici Mole lozne u Postirima u peticiji izrazili nezadovoljstvo: Ulica nije sigurna za pješake, vozače i stanovnike

Stanovnicima Ulice Molo lozna u Postirima već je stvarno dosta. Njihova ulica postala je ozbiljan problem za pješake, isto tako i za vozače, a ništa manji problem i za njih same.

Sve svoje zahtjeve uobličili su u peticiji koja je završila na stolu općinskoga načelnika Siniše Marovića. Kažu: Želimo zaštititi pješake, vozače i stanovnike Ulice Molo lozna jer, kako su naveli u tekstu sastavljene peticije, predio njihove ulice jednostavno nije siguran.

Vozi se brže od propisanoga
— Ulica je od Konzuma do zavoja nakon kontejnera dosta pregledna zbog čega vozači u ulici ne poštuju postavljeno ograničenje brzine već se vozi dva i do tri puta brže od propisanoga. Znak ograničenja postavljen je na dnu ulice, a nije postavljen kod Konzuma, naveli su potpisnici peticije. Upozoravaju kako se promet od Rota do glavne ceste kod Konzuma odvija upravo preko njihove ulice. — Promet je uvijek velik, a osobito je još pojačan tijekom sezone. Ulica je uska i nema mogućnosti presretanja vozila, tu prolazi mnogo kamiona, a promet se odvija u dva smjera, jasno su artikulirali žitelji te ulice u dopisu od 6. svibnja, a koji je Jedinstveni upravni odjel općinske uprave zaprimio 19. svibnja.

U Ulici Molo lozna u Postirima prometnim znakom određeno je ograničenje brzine (foto: BRAČ danas)

Pješaci se nemaju gdje skloniti od automobila
Potpisnici naglašavaju i kako je ulica put prema atraktivnim plažama i prema šetnici na putu do Lovrečine pa je ujedno i pješačka zona. — U ulici nema odvojenoga pločnika niti pješačkih prijelaza koji bi pješacima pružili sigurnost u prometu jer se pješaci nemaju gdje skloniti od automobila koji jure ulicom, navedeno je.

Traže postavljanje ležećih policajaca od Konzuma te ograničenje brzine
U zahtjevu kojim su se obratili općinskoj vlasti traže da se postave ležeći policajci od Konzuma do ugla nakon kontejnera ili do plaže, zatim da se postavi znak za ograničenje brzine s gornje strane od Konzuma. Osim toga, traže postavljanje i zaštitne ograde kod parkinga u produžetku zida, i to u dužini od 4 do 5 metara. Opasnost prolaznicima, kako je navedeno u sadržaju peticije koja nam je dostavljena, predstavlja i bor kod kontejnera koji je ističu dosta oštećen, a velikoj grani prijeti da se odlomi. — Zbog nje je ugrožen prolaz tim dijelom ceste vozilima i pješacima jer u slučaju bilo kojega nevremena grana se može odlomiti, upozoravaju nezadovoljni građani Postira, tražeći da se odstrani opasni bor.

Načelnik dao uputu stanarima da prikupe potpise
Iz Općine Postira ističu da je peticija bila i na dnevnom redu 2. sjednice Općinskoga vijeća koja je održana krajem lipnja. Iako naš portal nema puni uvid u raspravu na Općinskom vijeću o temi pristigle peticije, pročelnik JUO Ivo Matulić ističe da je načelnik Marović dao uputu stanarima da prikupe potpise te ih dostave Općini.

Ide se u izradu prometnoga elaborata
— Peticija nam služi kao dokaz da su svi ili barem većina stanara za postavljanje ležećih policajaca, pojasnio je Matulić. Ističe kako su osim postavljanja ležećih policajaca, Općini dostavljene i dvije komunalne zamolbe. — One su odmah usvojene i po njima je odmah reagirano i prije nego li je točka išla na dnevni red jer su te aktivnosti bili u ovlasti načelnika, ističe Matulić za portal BRAČ danas. Od Općine Postira tražili smo i zaključke Općinskoga vijeća s obzirom na peticiju nezadovoljnih građana. — Zaključak vijeća po peticiji bio je da se usvaja zahtjev stanara ulice Mala lozna i da se nakon ljeta ide u izradu i revidiranje prometnoga elaborata koji će služiti kao zakonski temelj za postavljanje ležećih policajaca, odgovorio je pročelnik na naš upit.

Žiteljima navedene ulice sada ne preostaje drugo nego čekati jesen i najavljeni prometni elaborat. Dodajemo kako su nezadovoljni građani, njih 16 potpisnika, u peticiji priložili i fotografije kako bi ukazali na ozbiljnost svojih zahtjeva.

Žitelji Ulice Molo lozna u Postirima uputili su peticiju općinskoj vlasti nezadovoljni prometnim i sigurnosnim pitanjima u njihovoj ulici te traže postupanje Općine (foto: BRAČ danas)

Podjelite:

You may also like...