PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

STIGAO ODGOVOR Vijećnici Kluba HDZ-HSS: Zamjenik gradonačelnice prima godišnje u brutto iznosu 91.620 kuna naknade za volontiranje. Prijedlog o smanjenju primanja gradonačelnice i njezina zamjenika za 10 posto smatraju obmanom vlastitih građana

Nije trebalo dugo čekati da vijećnici Kluba HDZ-HSS iz Gradskoga vijeća grada Supetra odgovore na očitovanje Šimice Dragičevića, zamjenika gradonačelnice Ivane Marković, koji je u dopisu gradonačelnici, predsjednici Gradskoga vijeća Danijeli Kirigin i vijećnicima, poručio da zahtjev vijećnika Kluba HDZ-HSS nije utemeljen na točnim i istinitim podacima te je zahtjev ocijenio nezakonitim.

Vijećnici odlučuju o visini nanade za volonterski rad
Naveo je kako vijećnici, a niti stranka čiji je član, ne odlučuju o tome hoće li zamjenik gradonačelnika obavljati svoju dužnost profesionalno ili volonterski, već je to, kako stoji u očitovanju “osobno pravo koje izabrani zamjenik gradonačelnika osigurava izborom na tu dužnost”. — Točno, ne odlučuju o tome, ali odlučuju o visini naknade za volonterski rad. Kao što odlučuju o vijećničkim naknadama. Prema tome, sve o čemu odluče vijećnici, u ovom slučaju (vezano za naknade) je zakonito, istaknuli su vijećnici u svom priopćenju koje je potpisala vijećnica Marijeta Arnerić, napomenuvši kako zamjenik gradonačelnice “nije našao za shodno ocijeniti zakonitost ili pravednost na način da se i predsjednici vijeća ukine naknada 2.000 kuna mjesečno, budući se njoj određuje posebna naknada u odnosu na vijećničke”.

Mnogi zaposleni nemaju plaću ni za svoj redovit rad u tolikom iznosu
Osvrnuvši se na navode dogradonačelnika Dragičevića kako volonterska naknada nije uvjetovana visinom ostalih prihoda volontera, vijećnici toga kluba istaknuli su: — Obrazloženje kojim se klub rukovodio da zamjenik treba snositi veći teret od gradonačelnice nalazi se u činjenici da i nakon smanjenja naknade od 30 posto za vrijeme trajanja mjera mnogi zaposlenici neće ni plaću za redoviti rad imati u tolikom iznosu, a kamoli naknadu za volontiranje, poglavito što je zamjenik na jednoj od sjednica na upit vijećnika koje su njegove dužnosti odnosno koje poslove obavlja odgovorio kako mu je gradonačelnica oduzela mnoge ovlasti, a samim tim i poslove.

Pita li netko 35.000 radnika koji su ostali bez posla imaju li brojne izdatke?
Naglasili su, nadalje, da je zamjenik gradonačelnice Dragičević zaposlen u odvjetničkom uredu i da pored plaće prima naknadu za volontiranje u mjesečnom bruto iznosu od 7.635,00 kuna, a godišnje 91.620 kuna, a što, kako navode, za osam godina iznosi 732.960,00 kuna. — Zamjenik gradonačelnice ima dva izvora prihoda, a gradonačelnica jedan i svakodnevno obavlja poslove proizašle joj iz dužnosti. Što je tu netočno i neistinito? I zašto bi bilo nepravedno i nezakonito da se zamjeniku volonteru umanji naknada za veći postotak? I da li je itko pitao 35.000 radnika koji su zbog pandemije u Republici Hrvatskoj ostali bez posla imaju li oni mnoge brojne izdatke?, pitaju se oporbeni vijećnici, tvrdeći da je “uranilovka neprimjerena tržišnoj demokraciji”.

Upitna je gospodarska budućnost grada Supetra
Napomenuli se kako se u ovom slučaju radi o dužnosnicima kojima je, kako navode, “osnovna zadaća rad za opće dobro”. — Ne radi se o poduzetnicima. Zapravo je riječ o teškom i bremenitom vremenu u kojem je gospodarska budućnost Grada Supetra, turizam i sve djelatnosti vezane uz njega, upitna za sve njegove građane i poduzetnike. I na takve situacije treba znati odgovorno odgovoriti, nikako drugačije, do svojim primjerom, poručili su vijećnici iz Kluba HDZ-HSS.

Oporbeni vijećnici: Prijedlozi nisu protuzakoniti
Pojasnili su da njihovi prijedlozi vezani za ublažavanje posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa, a među kojima se nalazi i prijedlog o smanjenju naknade zamjeniku većem od 10 posto od smanjenja gradonačelnici, nisu protuzakoniti, navevši kako ih “takav način komunikacije zamjenika gradonačelnice duboko vrijeđa kao građane i odgovorne vijećnike”. Podsjetili su kako su kao klub vijećnika pravovremeno tražili sazivanje tematske sjednice s naglaskom na rebalans te su, ističu u priopćenju, predložili paket pomoći u vrijednosti 7 milijuna kuna.

Gradonačelnica je najavila smanjenje plaća korisnicima proračuna od 20 posto
— Kao odgovor na našu inicijativu gradonačelnica je dala pregršt izjava različitim medijima, u kojima je tvrdila da će zatražiti smanjenje plaća svim korisnicima gradskoga proračuna od 20 posto. Nakon takve najave dobivamo samo prijedlog o smanjenju njezinoga primanja i naknade njezinu zamjeniku za 10 posto, što smatramo obmanom vlastitih građana, istaknuli su oporbeni vijećnici, pojasnivši kako su uložili amandmane nakon što je gradonačelnica najavila smanjenje plaća proračunskim korisnicima za 20 posto. — Odluka o smanjenju plaće gradonačelnice i njezinom zamjeniku, a koja je predmetom odlučivanja sjednice u tijeku, donesena je s programiranim zakašnjenjem i ograničena samo za vrijeme trajanja mjera Covid-19, a iste su na putu za skoro izgledno ukidanje i normaliziranje stanja u skorom vremenu, no daleko od gospodarskoga oporavka obzirom na pesimistične prognoze ostvarenja prihoda od ovogodišnje turističke sezone, poručili su vijećnici Kluba HDZ-HSS.

Postupak razotkriva moralnu odgovornost u slučaju krize
— Situacija je izvanredna, poziva nas na moral i shodno tome potrebna odricanja. Vjerojatno ste svjesni situacije da prihodi mnogih građana i poduzetnika Grada Supetra neće biti ni blizu planiranih i vjerojatno će tako biti dosta duže nego što će nečija volonterska primanja biti smanjena, naglasili su, napomenuvši kako vladajuća većina ima sedam ruku, ali će, dodali su, “sam postupak razotkriti pojedinačna moralna stajališta i moralnu odgovornost u slučaju krize”.

U radu 34. sjednice Gradskoga vijeća sudeluje 11 vijećnika
Ponovno su izrazili nezadovoljstvo sazivanjem i održavanjem elektroničke sjednice. Prethodno su zamjerili predsjednici vijeća Kirigin da saziva sjednice protivno Poslovniku i Statutu Grada. Unatoč tome, dio oporbenih vijećnika odlučilo je sudjelovati u 34. sjednici Gradskoga vijeća, iako, treba dodati, čak petero oporbenih vijećnika nije sudjelovalo u radu protekle sjednice, koja je održana 7. travnja. Prema podacima koje smo dobili od pročelnika u gradu Supetru Ivice Blaževića, u radu 34. sjednici Gradskoga vijeća, a koja se održava od 23. do 24. travnja, te će biti zaključena točno u podne, od 13 gradskih vijećnika sudjeluje njih 11, koji su dali svoju privolu za održavanje elektroničke sjednice. Za predloženi dnevni red glasalo je 7 vijećnika, dok je za predložene dopune dnevnoga reda glasalo 4 vijećnika “za”, a 7 “protiv”.

Caglević sjednicu nazvao “cirkusom”
Vijećnik Grgo Caglević najavio je da neće sudjelovati u radu sjednice, ocjenivši je “cirkusom” te zatražio od pročelnika očitovanje. — Vi ste se izjasnili protiv ovakvoga načina vođenja sjednice, pa se smatra da ne sudjelujete na istoj, brzo je stigao odgovor pročelnika Blaževića.

Predsjednica Gradskoga vijeća grada Supetra Danijela Kirigin, supetarska gradonačelnica Ivana Marković i zamjenik gradonačelnice Šimica Dragičević (izvor: Grad Supetar)

Podjelite:

You may also like...