PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

STIGLI REZULTATI U 35 inspekcijskih nadzora inspektori rada podnijeli optužne prijedloge protiv 5 poslodavaca

Državni inspektorat objavio je rezultate inspekcijskih nadzora iz područja radnih odnosa, koje su inspektori rada obavili na Braču prošloga ljeta u trodnevnoj ciljanoj akciji. Na meti inspektora rada posebno su se našli ugostiteljski objekti.

Obavljeno 35 nadzora iz područja radnih odnosa u ugostiteljskoj djelatnosti
Prema priopćenju Državnoga inspektorata, inspektori rada, njih četvero, obavilo je 35 inspekcijskih nadzora u području radnih odnosa kod poslodavaca koji obavljaju djelatnost ugostiteljstva na Braču. — Na temelju činjeničnoga stanja utvrđenoga u navedenim inspekcijskim nadzorima, inspektori rada su nadležnom prekršajnom sudu podnijeli optužne prijedloge protiv 5 poslodavaca, zbog osnovane sumnje u počinjenje 5 povreda odredbi članka 112. Zakona o mirovinskom osiguranju, koja je kažnjiva po članku 172. toga Zakona, istaknuli su iz Državnoga inspektorata.

Nije zaposlen radnik u punom radnom vremenu, a koji udovoljava uvjetima
Iz Inspektorata pojašnjavaju da su ti poslodavci Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje prijavili osiguranje radnika nakon isteka propisanoga roka, a kod jednoga poslodavca utvrđeno je i kršenje Zakona o obrtu. — Vlasnik obrta ne ispunjava poseban uvjet stručne osposobljenosti, odgovarajućega srednje strukovnog obrazovanja ili položenoga majstorskoga ispita, a na tim poslovima nije zaposlio radnika, u punom radnom vremenu, koji udovoljava tim uvjetima, istaknuli su.

Turistički inspektori utvrdili znatno više nepravilnosti
Napomenuli su da će odluku u navedenim prekršajnim postupcima donijeti nadležni prekršajni sud. Treba podsjetiti da su tada u zajedničkoj akciji osim inspektora rada, u kontroli poslovanja na otoku u najvećem broju bili turistički i sanitarni inspektori. Isti broj nadzora obavili su turistički inspektori, ali su utvrdili znatno veći broj nepravilnosti, njih 45, i naplatili 11 kazni u iznosu od 19.000 kuna. Tržišni inspektori podnijeli su 6 optužnih prijedloga i izrekli 6 rješenja o zabrani rada.

— Na temelju činjeničnoga stanja utvrđenoga u navedenim inspekcijskim nadzorima, inspektori rada su nadležnom prekršajnom sudu podnijeli optužne prijedloge protiv 5 poslodavaca, zbog osnovane sumnje u počinjenje 5 povreda odredbi članka 112. Zakona o mirovinskom osiguranju, istaknuli su iz Državnoga inspektorata (foto: iz arhive)

Podjelite:

You may also like...