Što građani mogu očekivati od vijećnika liste “Mista za sve” koji su ušli u Gradsko vijeće? Oni ističu da ih ne zanimaju interesi: “Iza nas ne stoji nikakva stranka, nikakva središnjica i nikakav gazda”

Moguće da je u našoj zemlji već postao uobičajen stav da iza svake političke opcije stoji neki jači interes. U tom pogledu, možemo reći da iza nas ne stoji nikakva stranka, nikakva središnjica i nikakav gazda, poručili su iz nezavisne liste “Mista za sve”, otvoreno komentiravši glasine koje su se pojavile nakon što je ta lista najavila izlazak na lokalne izbore.

Vijećnici bi mogli biti pravo osvježenje u Supetru
Portal BRAČ danas pisao je o novosti koju je izazvala nezavisna lista na političkoj sceni u gradu Supetra, a koju predvodi humanitarac djelatnik Crvenoga križa Brač Mate Mladina, bolje reći, probudili su se duhovi nakon što je bilo jasno kao dan da će nova lista osvojiti simpatije među biračima. Prethodna cijela retorika, priopćenja i prije izbora dali su na znanje kako bi inicijativa “Mista za sve” mogla biti pravo osvježenje u Supetru. Dovoljno je naglasiti da su uoči izbora javnosti otvoreno poručili kako dužnost gradskih vijećnika nije baviti se ideološkim pitanjima, već, naglasili su, “korištenje snage politike i političko lobiranje u korist razvoja zajednice u kojoj svi živimo.” Osim toga, ukazivali su i na transparentnost gradskih financija, stručno pristupanje i konzultiranje struke prije donošenja odluka. Ruku na srce, kad su financije u pitanju, otvoreno je istupao i lokalni HDZ. No, uporno ukazivanje na gradske financije, posebno u vremenu krize obilježene pandemijom, ustrajnu raščlambu o prihodima i rashodima proračuna, HDZ ipak nije oplodio većim brojem mandata u vijeću, pa da bi onda u tom slučaju pod ruku s još nekom političkom opcijom mogao formirati većinu u supetarskom parlamentu.

Je li inicijativa zasjenila supetarski HDZ?
Građansku inicijativu u Gradskomu vijeću uz Mladinu zastupat će još Hela Guić i Ivan Poklepović. Na prvomu izlasku na izbore pod nazivom “Mista za sve” inicijativa je tako osvojila tri važna mandata; jednak broj kao i lokalni HDZ sa znatno dužim “stažom” u parlamentu. No “duži staž” nije osigurao tamošnjem HDZ-u jaču poziciju. Prije bi se dalo zaključiti da je građanska inicijativa posve zasjenila supetarski HDZ, gurnula ga na nebitne margine političkoga odlučivanja te će se nametnuti kao važan politički čimbenik. S tri glasa supetarski HDZ je doslovno politički mrtvac, daleko od bilo kakvoga odlučivanja, dok bi kroz određeni dogovor s vijećnicima “Mista za sve” povremeno mogao i zapaženije ukazavati na interese grada Supetra. Da je nova lista utjecala na izborni rezultat u Supetru, osobito onaj HDZ-a, potvrdio je i predsjednik gradskoga HDZ-a Nikola Rendić, rekavši za BRAČ danas: — Činjenica koja nije zanemariva je i ta da su se na nezavisnoj listi “Mista za sve” nalazila tri člana HDZ-a čije je članstvo prestalo tek objavom njihove kandidacijske liste s obzirom da prethodno nisu poslali odgovarajuće dopise za njihovo brisanje iz članstva stranke. Dodao je kako je upravo to jedan od razloga zbog kojih je HDZ osvojio manji broj glasova. Pri tom ni riječi o (ne)jasnoj politici HDZ-a, o javnosti već dosadnom prozivanju gradonačelnice, o mantri vezanoj uz proračun i zaduženja grada. Još manje o tome kako namjerava konstruktivno surađivati s gradonačelnicom i gradskom upravom, onako kako je to u svom pozdravnom govoru vijećnike pozvala Ivana Marković na početku svoga trećega mandata.

Bili suzdržani kod glasanja o predsjednici Gradskoga vijeća
Ovakav scenarij definitivno je udarac za HDZ, potvrda da je HDZ izgubio dio biračkog tijela, barem među članovima koji su se odlučili odmaknuti od stranke te sa zasebnom listom ići na lokalne izbore. Nisu to definitivno učinili zato što su zadovoljni HDZ-om ni već poznatom retorikom stranke koja je planirala podvig na izborima. No, ništa od podviga. Kako će se inicijativa “Mista za sve” postaviti prema prijedlozima gradske vlasti, kako prema prijedlozima oporbenih vijećnika HDZ-a, ostaje tek za vidjeti. Ako je suditi prema prvoj sjednici vijeća moglo bi definitivno biti zanimljivo. Tako su zajedno s HDZ-om kod odlučivanja o predsjednici Gradskoga vijeća Danijeli Kirigin (SDP) bili suzdržani, a treba istaknuti i da su kod formiranja mandatnoga vijeća na konstituirajućoj sjednici tražili da se izaberu njihovi Guić i Poklepović, što se ipak nije dogodilo. Ne treba smetnuti da se radi o “ugrijavanju”, a nova sjednica s ozbiljnijim dnevnim redom najavljena je početkom srpnja. Nezavisni vijećnici još ranije su najavili da će na sjednice vijeća dolaziti pripremljeni. Je li to vrijedno spomenuti? Ako je suditi prema ponašanju određenih vijećnika u prošlomu mandatu, onda je svakako važna bilješka.

Je li nezavisna lista rezervni projekt HDZ-a?
Odmak od HDZ-a ipak je kakva-takva garancija da vijećnici “Mista za sve” neće “putovati” utabanim stazama HDZ-a koji je kao oporba značajan dio mandata posvetio otvorenom prozivanju gradonačelnice Marković. Najavili su i to i u priopćenju neposredno pred izbore, osvrnuvši se na brojne reakcije u javnosti, osobito među supetarskim pukom. — Među ostalima, čuli smo tvrdnje da smo rezervni projekt HDZ-a, čuli smo i da je već dogovorena suradnja između naših vijećnika i sadašnje gradonačelnice i da se zna šta će pojedini vijećnici dobiti zauzvrat, čuli smo čak i tvrdnju da iza cijele naše inicijative stoji jedan od bivših supetarskih gradonačelnika, i da zapravo on iz sjene vodi cijeli projekt, objavili su tada na Facebooku, potvrdivši da su postojeće političke opcije “nervozno reagirale na pojavu jedne nove opcije.” Koliko ružno izgleda spominjanje “ti meni – ja tebi” u političkom svijetu, ne može se reći da je nepoznanica, pa i u lokalnim sredinama.

Marković ima većinu u predstavničkom domu
Bilo kako bilo, Marković ima većinu ruku u predstavničkom domu, a što znači da će moći neometano i mudro ostvarivati projekte planirane u novomu mandatu koji su joj povjerili građani Supetra. Vijećnici “Mista za sve” i HDZ-a radit će u oporbi koliko budu mogli i imali prostora za djelovanje. Sada je već jasno da se nezavisni vijećnici neće slagati s HDZ-om; u protivnom bi doista mogli dobiti etiketu rezervnoga projekta HDZ-a, u što je teško vjerovati, a čime bi zapečatili političku sudbinu. Sedam vijećnika Kluba SDP-HSU imaju sve u svojim rukama. Za nadati se da neće, kao neki vijećnici u prošlom sazivu, biti tek puki dizači ruku bez gotovo ikakvoga sudjelovanja u raspravi i iznošenju stajališta, već aktivni u raspravama i donošenju odluka koje su od interesa za grad. Od novih snaga u parlamentu grada Supetra javnost s pravom očekuje da budu konstruktivni dionik političkoga života, spremni na dijalog i suradnju koja će biti vođena prije svega zaštitom interesa grada Supetra i njegovih građana. Stranačke iskaznice tu ne bi trebale biti presudne. Izbori su to u Supetru pokazali. A pokazat će i vrijeme.

Mate Mladina, nositelj liste Građanske inicijative “Mista za sve” i novi vijećnik Gradskoga vijeća u Supetru (foto: BRAČ danas)

Podjelite:

You may also like...