PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Stožer civilne zaštite iz Pučišća uputio apel: “Nepovoljan razvoj događaja moguće je spriječiti ili barem odgoditi uz malo odricanja i dodatne pažnje”

Stožer civilne zaštite na području Općine Pučišća uputio je danas, 22. listopada, apel stanovnicima te Općine te ih ponovno potaknuo na pridržavanje epidemioloških mjera s obzirom na novonastalu situaciju i porast broja novooboljelih u Hrvatskoj. Prema priopćenju Nacionalnoga stožera civilne zaštite, danas je zabilježeno 1.563 nova slučaja zaraze koronavirusom, a raste i broj hospitaliziranih osoba.

Priopćenje prenosimo u cjelosti:

U kontroli provedbe mjera uključeno 14 osoba
— Stožer civilne zaštite Općine Pučišća, od svoje aktivacije dana 17. ožujka 2020. godine do danas na dnevnoj bazi prati stanje i provodi mjere na suzbijanju epidemije bolesti Covid-19 na području Općine Pučišća. U proširenomu sastavu Stožera ukupno je 15 osoba, uključujući predstavnike Ravnateljstva civilne zaštite, Crvenoga križa, HGSS-a, MUP-a, Aerodroma Brač i DVD-a Pučišća. U Stožeru su i liječnici koji djeluju na području općine te ostali članovi iz sva tri naša naselja. U aktivnostima ophodnje i kontrole provedbe mjera uključeno je 14 osoba, osobito aktivno u prvomu valu epidemije.

Od početka epidemije na području Općine 17 slučajeva oboljenja
U toj fazi izdano je oko 1.600 propusnica za putovanje izvan mjesta prebivališta. Općina Pučišća sudjelovala je i u radu Kriznoga stožera otoka Brača do 24. kolovoza 2020. godine kada smo istupili iz toga tijela nakon čega je isto formalno-pravno i stvarno prestalo postojati. Od početka epidemije zabilježili smo ukupno 17 slučajeva oboljenja u Općini Pučišća, uglavnom u prvomu valu, a kasnije sporadično i to jedan slučaj u srpnju, dva u kolovozu i jedan u rujnu. U kolovozu smo, nažalost, imali i prvi slučaj preminule osobe koja je, uz brojne komorbiditete, bila pozitivna i na virus SARS-CoV-2. Posljednji slučaj oboljenja potvrđen je 9. rujna 2020. godine. Dakle, u zadnja 43 dana nismo imali novozaraženih osoba, barem ne službeno.

Uspjeli smo zadržati situaciju pod kontrolom
Savjesnom provedbom mjera u tri objekta dječjega vrtića, u četiri školska objekta i učeničkomu domu, u tri poštanska ureda, ambulantama, trgovinama i drugim objektima s većom fluktuacijom ljudi, uspjeli smo zadržati situaciju pod kontrolom. Osobito je za pohvaliti nastojanja župnika, svećenika i časnih sestara u svim našim mjestima da se mjere dosljedno provode za vrijeme vjerskih obreda. Pogrebi se odvijaju na siguran, primjeren i dostojanstven način. Problema nije bilo ni sa većim okupljanjima oko proslava Dana Općine i prve svete pričesti u Pučišćima i Pražnicama. Korištenje općinskih dvorana za različite aktivnosti bilo je odgođeno do 12. listopada 2020. godine, upravo s razlogom da se sagledaju eventualne epidemiološke posljedice početka školske godine i spomenutih rizičnih okupljanja u rujnu i listopadu.

Poziv na dosljednu provedbu svih mjera i preporuka
Neozbiljno bi međutim bilo očekivati da se dramatične brojke iz ostatka Hrvatske (jučer 1424 slučaja odnosno 26 posto testiranih pozitivno) i Županije (jučer 177 novooboljelih odnosno 19 posto testiranih pozitivno) neće narednih dana prenijeti i na otoke, na Brač i u našu sredinu. Na Hvaru je već zabilježeno značajnije žarište, a jučer je potvrđen i jedan slučaj u Postirima. Takav nepovoljan razvoj događaja moguće je spriječiti ili barem odgoditi uz malo odricanja i dodatne pažnje. Vodeći računa o svemu navedenom, Stožer civilne zaštite Općine Pučišća poziva vas na dosljednu provedbu svih mjera i preporuka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo.

Uočen problem s provedbom mjera u ugostiteljskim objektima i javnom prijevozu
1. Korištenje maski za lice i medicinskih maski prema preporukama. Uočen je problem s provedbom mjere u ugostiteljskim objektima i javnomu prijevozu (putnički i radnički autobusi te trajekt). Također, dio djelatnika u trgovinama i kafićima ne nosi maske na ispravan način. Maske je potrebno nositi i u osobnim automobilima ako istim vozilom putuje više osoba koje nisu iz istoga kućanstva (uočen problem vezano za prijevoz u polje i iz polja radi berbe maslina).

Potrebno je koristiti dezinfekcijska sredstva
2. Pojačanu dezinfekciju ruku na ulazu u kafiće, trgovine, ambulante i javne objekte. Iako su dezinfekcijska sredstva postavljena, potrebno je građane upozoriti na njihovo korištenje.

Problemi u zatvorenom dijelu ugostiteljskih objekata
3. Držanje propisane distance. Problem je uočen u zatvorenomu dijelu ugostiteljskih objekata. Vlasnici moraju osigurati da u tim objektima ne bude stajaćih mjesta oko šanka i uz visoke stolove.

Postaviti upozorenja i obavijesti
4. Na ulazu u ugostiteljske objekte potrebno je postaviti sva propisana upozorenja i obavijest o maksimalnomu dopuštenom broju gostiju.

Provjetravati prostore
5. Redovito provjetravanje svih prostora u kojima boravi više osoba (vrtići, škole, čekaonica ambulante, kafići, trgovine…).

Aktivnosti na otvorenomu
6. Preporuča se vrtićima i školama da što veći dio aktivnosti/nastave provode na otvorenomu.

Mise bez pjevanja
7. Preporuča se župnicima da se do daljnjega održavaju tihe mise (bez pjevanja).

Poziv upućen sudionicima vjenčanja i prve pričesti
8. U odnosu na četiri najavljena vjenčanja do kraja ovoga mjeseca i slavlje prve svete pričesti u Gornjemu Humcu ove nedjelje, pozivamo sve sudionike na poseban oprez i poštivanje propisanih mjera.

Ovim putem zahvaljujemo našim građanima i gostima na dosadašnjoj suradnji i razumijevanju. Još jednom pozivamo sve dionike na dodatan napor kako bi se povoljna epidemiološka situacija na području Općine Pučišća takvom i održala što je moguće dulje, stoji u današnjemu priopćenju Stožera civilne zaštite općine Pučišća.

– Savjesnom provedbom mjera u tri objekta dječjega vrtića, u četiri školska objekta i učeničkomu domu, u tri poštanska ureda, ambulantama, trgovinama i drugim objektima s većom fluktuacijom ljudi, uspjeli smo zadržati situaciju pod kontrolom. Osobito je za pohvaliti nastojanja župnika, svećenika i časnih sestara u svim našim mjestima da se mjere dosljedno provode za vrijeme vjerskih obreda, stoji, između ostaloga, u priopćenju Stožera civilne zaštite Općine Pučišća koje je objavljeno danas, 22. listopada (foto: iz arhive)

Podjelite:

You may also like...