Bretanide - posao i karijera
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Tko može predlagati akte Gradskom vijeću, a tko ne? Oporbeni vijećnici ukazali na kršenje Poslovnika i osporili zamjeniku gradonačelnice Šimici Dragičeviću da bude predlagatelj bez ovlaštenja. Zamjenik gradonačelnice: “Tko smatra da sam ja u sukobu interesa, neka me slobodni prijavi. Ne bojim se prijave Povjerenstvu za sukob interesa”

Pod predsjedanjem Danijele Kirigin (SDP), predsjednice Gradskog vijeća grada Supetra, održana je u četvrtak, 12. prosinca, 31. sjednica toga vijeća u gradskoj vijećnici u Supetru. Osim gradskih vijećnika, radu sjednice Gradskoga vijeća nazočio je zamjenik gradonačelnice grada Supetra Šimica Dragičević, zatim pročelnik Jedinstvenoga upravnoga odjela u gradu Supetru Ivica Blažević i voditelj Odsjeka za upravljanje gradskom imovinom, društvene djelatnosti i gospodarstvo Tonči Sanader.

Gradonačelnica zatražila povlačenje prijedlog odluke s dnevnoga reda
U radu Gradskoga vijeća nije sudjelovala gradonačelnica Ivana Marković koja je, prema riječima iz gradske uprave, na službenome putu. Njezin zamjenik Dragičević, uoči utvrđivanja dnevnoga reda, istaknuo je da je gradonačelnica kao predlagateljica Odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanoga komunalnog otpada i biorazgradivoga komunalnog otpada na području Grada Supetra zatražila da se ta točka dnevnoga reda povuče sa sjednice Gradskoga vijeća.

— Navedena odluka o komunalnoj infrastrukturu i njezinu pravnom statusu obuhvaća oko 1.600 nekretnina, a što je po vrijednosti gotovo 99 posto nekretnina u vlasništvu Grada. Kad Grad ne bi imao vlasništvo nekretnina, svoju funkciju uopće ne bi mogao ostvarivati. Ovo je možda jedna od najvažnijih odluka iz nadležnosti Gradskoga vijeća. Upravo je posao gradskih vijećnika da prepoznaju komunalnu infrastrukturu, istaknuo je Šimica Dragičević, predloživši da se o toj temi raspravlja u nastavku sjednice Gradskoga vijeća koji je najavljena za ponedjeljak, 16. prosinca (foto: J. Bašić)

Ministarstvo će mijenjati Uredbu zbog velikog broja primjedbi općina i gradova
— Održana je sjednica Odbora pri Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. Navedeno Ministarstvo upravo pristupa izmjenama Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom, i to zbog pritiska velikoga broja primjedbi općina i gradova. Ministarstvo je prihvatilo te primjedbe koje dolaze i zato je gradonačelnica Ivana Marković kao predlagatelj tražila da se ta točka dnevnoga povuče sa sjednice Gradskoga vijeća, pojasnio je zamjenik gradonačelnice.

Klub vijećnika HDZ-a i HSS-a prigovorio što se prethodno nije sastala Komisija za Statut, Poslovnik i normativnu djelatnost
Vijećnik HDZ–a Nikola Rendić predložio je u ime kluba vijećnika HDZ-a i HSS-a da se s dnevnoga reda povuče Prijedlog Poslovničke odluke o izmjenama Poslovnika gradskoga vijeća grada Supetra, s obzirom da se danas, kako je rekao, “nije sastajala komisija za Statut, Poslovnik i normativnu djelatnost, a i s obzirom da ostali gradski vijećnici nisu bili pravovremeno obaviješteni o održavanju komisije”. Nadalje, vijećnik Rendić predložio je u ime kluba da se s dnevnoga reda povuče prijedlog Odluke o komunalnoj infrastrukturi grada Supetra i njezinu pravnom statusu, s obzirom da je kao predlagatelj naveden zamjenik gradonačelnice.

Može li zamjenik gradonačelnice biti predlagatelj akata bez odluke o delegiranju?
Pozivajući se na Poslovnik o radu Gradskoga vijeća grada Supetra, Rendić je istaknuo: — Ovlašteni predlagatelji su vijećnici, klub vijećnika, gradonačelnik i radna tijela Gradskoga vijeća, pa me zanima postoji li odluka gradonačelnice kojom delegira svoju mogućnost da ona bude predlagatelj na zamjenika. Zamjenik Dragičević pojasnio je da on zamjenjuje gradonačelnicu u njezinoj funkciji na sjednici Gradskoga vijeća, pa i po pitanju točke dnevnoga reda koju je naveo vijećnik Rendić. — Povjerenstvo za sukob interesa upravo je gradonačelnici sugeriralo da o toj točki dnevnoga reda poslove prenese na zamjenika gradonačelnika. Vijećnik Rendić inzistirao je na odluci kojom je gradonačelnica delegirala zamjenika da bude predlagatelj.

Pročelnik Ivica Blažević: Šimica Dragičević na sjednici je prisutan u svojstvu predlagatelja
Pročelnik Blažević rekao je da Šimica Dragičević na sjednici prisutan u svojstvu predlagatelja, pozivajući se na odredbe statuta. Replicirala je vijećnica Danica Baričević (HDZ), rekavši da je zamjenik Dragičević u pozivu naveden kao predlagatelj te točke dnevnoga reda, ali da on to prema Poslovniku ne može ni biti, pozivajući se na čl. 28. Poslovnika o radu Gradskoga vijeća.

Šimica Dragičević: Ne bojim se prijave Povjerenstvu za sukob interesa
— I vi ste pod paskom Povjerenstva za sukob interesa, rekla je vijećnica Marijeta Arnerić zamjeniku gradonačelnice. — Gradonačelnicu Marković nitko nije prijavio Povjerenstvu za sukob interesa već joj je Povjerenstvo samo predložilo da taj predmet prebaci na zamjenika. Tko smatra da sam ja u sukobu interesa, neka me slobodni prijavi. Ne bojim se prijave Povjerenstvu za sukob interesa, odgovorio je zamjenik Dragičević. — Čini mi se da je zamjenik Šimica Dragičević apsolutno kompetentan kad nema gradonačelnice. Možemo mi to i izglasati ako treba, rekao je SDP–ov vijećnik Dinko Mirić. Na pitanje oporbenih vijećnika zašto onda postoje poslovnici, vijećnik Mirić rekao je: — Poslovnici postoje samo da se prekrše.

Zamjenik gradonačelnice povukao prijedlog odluke o izmjenama Poslovnika gradskoga vijeća
Zamjenik Dragičević rekao je da uvažava mišljenje vijećnika Rendića te je povukao prijedlog Poslovničke odluke o izmjenama Poslovnika Gradskoga vijeća grada Supetra. Dodao je kako je potrebno da nadležna tijela, u ovom slučaju Komisija za statut, poslovnik i normativne poslove odrade svoj posao u pripremi.
Oporbeni vijećnici inzistirali su na tome da se Odluka o komunalnoj infrastrukturi grada Supetra i njezinu pravnom statusu skine s dnevnoga reda jer, rekli su, ne postoji odluka gradonačelnice o delegiranju Šimice Dragičevića da bude predlagatelj navedene odluke.

Upravo je posao gradskih vijećnika da prepoznaju komunalnu infrastrukturu
Osvrnuvši se na prijedlog te Odluke čije predlaganje osporavaju oporbeni vijećnici, zamjenik gradonačelnice rekao je da je odluka iznimno važna za grad Supetar. — Navedena odluka o komunalnoj infrastrukturu i njezinu pravnom statusu obuhvaća oko 1.600 nekretnina, a što je po vrijednosti gotovo 99 posto nekretnina u vlasništvu Grada. Kad Grad ne bi imao vlasništvo nekretnina, svoju funkciju uopće ne bi mogao ostvarivati. Ovo je možda jedna od najvažnijih odluka iz nadležnosti Gradskoga vijeća. Upravo je posao gradskih vijećnika da prepoznaju komunalnu infrastrukturu. Taj ekskluzivitet nije ni gradonačelnice ni gradske uprave, već gradski vijećnici donose tu odluku, istaknuo je Dragičević, predloživši da se o toj temi raspravlja u nastavku sjednice Gradskoga vijeća. Predsjednica Gradskoga vijeća Kirigin predložila je da se nastavak sjednice održi u ponedjeljak, 16. prosinca. Vijećnicima nije preostalo drugo nego da raspravljaju i odlučuju o preostalim prijedlozima odluka, utvrđenim dnevnim redom.

Tko može predlagati akte Gradskom vijeću, a tko ne? Oporbeni vijećnici osporili zamjeniku gradonačelnice Šimici Dragičeviću da bude predlagatelj bez ovlaštenja. Vijećnik Nikola Rendić: “Postoji li odluka gradonačelnice kojom delegira svoju mogućnost da ona bude predlagatelj na zamjenika?” Zamjenik gradonačelnice: “Tko smatra da sam ja u sukobu interesa, neka me slobodni prijavi. Ne bojim se prijave Povjerenstvu za sukob interesa” (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...