Bluesun Hotels Resorts
PROJEKT IZGRADNJE ZGRADE ZAJEDNIČKOG VATROGASNOG DOMA
#OstanimoOdgovorni

Točno u ponoć započela izborna šutnja: sutra u 7.00 sati otvaraju se birališta za novi saziv Hrvatskoga sabora

Posljednjom debatom predsjednika vodećih hrvatskih stranaka, HDZ-a Andreja Plenkovića i SDP-a Davora Bernardića na Novoj TV sinoć, 3. srpnja, došla je do kraja kampanja za nadolazeće parlamentarne izbore.

Izborna šutnja do zatvaranja birališta
Točno u ponoć započela je izborna šutnja uoči izbora za Hrvatski sabor koji će se održati sutra, 5. siječnja, a završit će u 19.00 sati zatvaranjem birališta. Iz Državnoga izbornog povjerenstva ističu da je u tijeku izborne šutnje zabranjena svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena rezultata i neslužbenih rezultata izbora. Izborna šutnja odnosi se i na medije kojima je zabranjeno objavljivanje fotografija, izjava i intervjua kandidata, odnosno nositelja lista.

U X. izbornoj jedinici bit će otvoreno 641 biračko mjesto
U Hrvatskoj birališta će biti otvorena sutra od 7.00 do 19.00 sati, a prema podacima DIP-a ukupno je 6.998 biračkih mjesta. U ukupno deset izbornih jedinica bit će otvoreno 6.558 biračkih mjera, a samo u X. izbornoj jedinici koja obuhvaća južni dio Splitsko-dalmatinske županije i Dubrovačko-neretvansku županiju otvorit će se 641 biračko mjesto. Na području te izborne jedinice nalazi se 16 gradova i 44 općine.

Osim za listu može se glasati i za kandidata
Glasački listić popunjava se tako da se zaokruži redni broj ispred naziva liste izborne jedinice. Ako birač želi pojedinom kandidatu na toj istoj listi dati preferencijalni glas, zaokružuje još i redni broj ispred imena i prezimena kandidata kojemu daje preferirani glas. Ako se zaokruži samo lista, a ne i prefencijalni glas kandidatu, listić je važeći. Zaokružili ste samo kandidata s neke liste, a ne i listu, automatski će glas ići i kandidatu i njegovoj listi. Ukoliko birač glasa za jednu listu, a preferencijalni glas da kandidatu s neke druge liste, onda će biti vrijedeći samo glas dodijeljen listi, dok glas za određenoga kandidata neće vrijediti.

Točno u ponoć započela je izborna šutnja uoči parlamentarnih izbora koji će se održati u nedjelju, 5. srpnja, a na kojima će birači birati kandidate za 10. saziv Hrvatskoga sabora. U X. izbornoj jedinici sutra u 7.00 sati bit će otvoreno 641 biračko mjesto (izvor: Profimedia)

Podjelite:

You may also like...