Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

Troje vijećnika zatražilo od službenika za informiranje u gradu Supetru pristup informacijama, nakon što ih nisu dobili obratili se Povjereniku za informiranje

Gradski vijećnici u Supetru, i to Nikola Rendić (HDZ), Danica Baričević (HDZ) i Marijeta Arnerić (NEZAVISNA), proteklih su se dana obratili gradskoj upravi, točnije službeniku za informiranje, sa zahtjevom za ostvarivanje prava na pristup informacijama, a kako bi se mogli pripremiti za sjednicu Gradskoga vijeća s obzirom da se očekuje sjednica o rebalansu Proračuna grada Supetra. Oporbene vijećnike zanima prije svega stanje u gradskoj blagajni te koliko iznose obveze grada Supetra.

Zahtjev poslan još 18. svibnja
Vijećnica HDZ-a Baričević svoj zahtjev gradskoj upravi uputila je elektroničkim putem još 18. svibnja, i to pročelniku Jedinstvenoga upravnoga odjela Ivici Blaževiću, zatraživši podatak o obvezama grada Supetra na dan 15. svibnja ove godine, kao i dospjele obveze za stipendije, naknade za novorođenu djecu i plaće u Dječjem vrtiću “Mrvica”. Odgovor je zatražila poštom ili e-poštom, ali od odgovora izgleda ništa.

Vijećnica Arnerić zatražila specifikaciju dugovanja
Istoga dana zahtjev za pristup informacijama Gradu je uputila i vijećnica Arnerić, zatraživši popis ukupnih obveza Grada Supetra na dan 15. svibnja prema dobavljačima i korisnicima gradskoga proračuna sa specifikacijom dugovanja prema svakome pojedinačno dospjelo i nedospjelo. Vijećnik Rendić zatražio je od službenika za informiranje podatak o iznosu koji je u protekla tri mjeseca fakturiran lokalnim jedinicama otoka Brača za prihvat njihova otpada na “Kupinovicu” te je li isti naplaćen.

Na potezu je Povjerenik za informiranje
Službenik za informiranje u gradu Supetru imao je prema Zakona o pravu na pristup informacijama rok od 15 dana kako bi odgovorio na zahtjev stranaka, u ovom slučaju vijećnika, bilo dostavljanjem traženih informacija bilo odbacivanjem zahtjeva rješenjem. Kako nije postupio, vijećnice Baričević i Arnerić obratile su se Povjereniku za informiranje koji je ovlašten postupati u slučajevima kada podnositelji zahtjeva ne zaprime traženu informaciju, odnosno podatak.

Informacija važna za odlučivanje
— Kako nam je uskoro sjednica GV-a Grada Supetra na kojoj će se raspravljati o rebalansu proračuna za 2020. godinu navedena informacija mi je kao vijećnici važna radi odlučivanja o istom (uostalom i drugim gradskim vijećnicima te građanima). Napominjem, potvrdu primitka nisam dobila iako sam je zatražila, stoji u dopisu Povjereniku za informiranje koji je vijećnica Baričević uputila 4. lipnja na zagrebačku adresu.

Povjerenik za informiranje uputio upozorenje Gradu Supetru
Potvrdio nam je to i Ured povjerenika za informiranje. — U Ured povjerenika za informiranje je 4. lipnja 2020. zaprimljena predstavka Danice Baričević i pismeno Marijete Arnerić, gradskih vijećnica u Gradskom vijeću Grada Supetra. 8. lipnja 2020. zaprimljeno je pismeno Nikole Rendića. Kako pismena Marijete Arnerić i Nikole Rendića nemaju karakter žalbe (nisu potpisani), iste smo tretirali kao predstavke na nepravovremeno postupanje Grada i uputili u rad, odgovorili su za BRAČ danas iz Ureda povjerenika za informiranje.

Zatraženo postupanje od službenika za informiranje
Još 5. lipnja, potvrđeno nam je, Ured je uputio upozorenje Gradu Supetru, odnosno službeniku za informiranje, zbog nerješavanja zahtjeva u zakonskom roku te je zatraženo postupanje. Službenik za informiranje, odnosno u ovom slučaju pročelnik Blažević, trebat će, kako stoji u odgovoru, dostaviti Povjereniku za informiranje izvješće o poduzetom u roku od 15 dana. Predstavka Nikole Rendića je, naglasili su, s obzirom na datum zaprimanja u radu te će se postupiti na uobičajeni način. Iz Ureda su pojasnili kako se problematika postavljanja vijećničkih pitanja i dobivanja odgovora i tražene dokumentacije, prvenstveno treba rješavati primjenom općih akata pojedinoga tijela javne vlasti, odnosno Statutom Grada i Poslovnikom o radu Gradskoga vijeća kojima je, kako ističu, regulirano i obavljanje vijećničke dužnosti.

Još 5. lipnja ured Povjerenika za informiranje uputio je upozorenje Gradu Supetru, odnosno službeniku za informiranje, zbog nerješavanja zahtjeva u zakonskom roku te je zatraženo postupanje. Službenik za informiranje, odnosno u ovom slučaju pročelnik u gradu Supetru Ivica Blažević, trebat će, kako stoji u odgovoru, dostaviti Povjereniku za informiranje izvješće o poduzetom u roku od 15 dana (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...