Tržišna inspekcija u Komunalnom društvu Grad. Utvrđeno da određene čestice zemljišta na kojima se nalazi parking nisu u vlasništvu Grada Supetra; o tome obaviješteno Ministarstvo financija

Kako saznaje BRAČ danas, Komunalno društvo Grad, koje se nalazi u vlasništvu Grada Supetra, pohodila je tržišna inspekcija Državnoga inspektorata.

Prijave ukazivale na nepravilnosti u pružanju usluge parkiranja
Kako je portalu BRAČ danas priopćeno iz Državnoga inspektorata, kontrola je, bolje reći nadzor u poslovanju, obavljen prema prijavama protiv toga poduzeća, pa su se državni inspektori uputili na Brač utvrditi sve relevantne činjenice i provjeriti navode. Prijave se doznajemo odnose na naplatu parkinga koji provodi ta komunalna tvrtka na više mjesta u gradu. Potvrdio je to i Državni inspektorat. — Predstavke ukazuju na nepravilnosti u obavljanju komunalne djelatnosti pružanja usluge parkiranja od strane trgovačkog društva, odgovorili su iz Inspektorata, ne željevši u početku otkrivati detalje nadzora u toj komunalnoj tvrtki sve dok je postupak bio još u tijeku.

Grad Supetar povjerio obavljanje usluge parkiranja Komunalnom društvu Grad
Iz Državnoga inspektorata po okončanju postupka izvijestili su kako je inspekcijskim nadzorom utvrđeno, i to izvatkom iz Sudskoga registra, da je “Grad Supetar kao jedini osnivač osnovao trgovačko društvo pod nazivom Komunalno društvo Grad d.o.o. s predmetom djelatnosti društva između ostaloga i upravljanje s naplatom parkirališta”. O tome je donesena i odluka o komunalnim djelatnostima na području Grada Supetra koja, kako je navedeno, “u čl. 5. definira povjeravanje obavljanja komunalna djelatnosti usluge parkiranja na uređenim javnim parkiralištima T.D. Komunalno društvo Grad d.o.o.”.

Na području grada Supetra na 19 lokacija vrši se naplata parkiranja
Isto tako, odluka o uvjetima korištenja i načinu naplate usluga parkiranja na javnim parkiralištima objavljena je u službenom glasilu Grada Supetra, na mrežnim stranicama, kao i na stranicama društva. I tu prema izvješću Državnoga inspektorata nema ništa spornoga. Inspektori su utvrdili i kako je u službenom glasniku od 8. travnja 2020. donesena Odluka o određivanju javnih parkirališta pod naplatom i zone parkiranja. — Uvidom u istu utvrđeno je da poslove načina organizacije i naplate parkiranja na javnim parkiralištima obavlja KD Grad d.o.o. na temelju sklopljenoga ugovora s Gradom Supetrom. Istom Odlukom određena je skupina 19 lokacija na području naselja Supetar koja su pod naplatom, osim 4 mjesta koja nisu pod naplatom, nego imaju vremensko ograničenje zadržavanja od 15 minuta, a koja se odnose na parkirna mjesta na području istočno od trajektne luke (makadamski parking), stoji u priopćenju Državnoga inspektorata.

Cjenik parkirališta u primjeni od 16. travnja ove godine
Inspektori su, kako saznajemo, utvrdili i da je direktorica toga poduzeća Marijana Šemanović donijela Cjenik javnih parkirališta koje se naplaćuju, a tarife su u primjeni od 16. travnja ove godine. Suglasnost je na Cjenik prethodno dala i supetarska gradonačelnica Ivana Marković. — Navedeni Cjenik usluga isporučitelj komunalne usluge objavio je na svojim mrežnim stranicama kao i na oglasnoj ploči u sjedištu društva. Napominje se da je potrošaču omogućeno podnošenje pisanoga prigovora u poslovnom prostoru Društva, kao i putem pošte na adresu sjedišta te e-pošte i faxa, istaknuto je iz Državnoga inspektorata. Napomenuli su kako s time u svezi nisu utvrđene nepravilnosti koje kontrolira tržišna inspekcija.

Neke čestice zemljišta koje se koriste za parkiranje nisu u vlasništvu Grada Supetra
Ipak je jedna stvar ostala nejasna, a odnosi se na pitanje vlasništva nekih čestica zemlje koje se koriste za parkiranje, pe će dodatne provjere i kontrole trebati obaviti neka druga državna tijela. — Treba naglasiti da je utvrđeno da određene čestice zemljišta na kojima se nalazi parking, odnosno koje se koriste za parkiranje nisu u vlasništvu jedinice lokalne samouprave, tj, Grada Supetra, a kako koncesije nisu u nadležnosti Državni inspektorat RH to je predstavka poslana na nadležno postupanje Ministarstvu financija, priopćili su iz Državnoga inspektorata.

Državni inspektorat obavio je inspekcijski nadzor nad poslovanjem Komunalnoga društva Grad u Supetru zbog prijava na nepravilnosti u obavljanju komunalne djelatnosti pružanja usluge parkiranja. Na fotografiji je jedan od parkinga na području grada Supetra s automatskom blagajnom (foto: J. Bašić)

Podjelite:

You may also like...