Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

U Bolu predstavljen projekt “AIRQ – Proširenje i modernizacija državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka”; Kvaliteta zraka ključna je odrednica razvoja turizma i važan razlog zbog kojega se turisti vraćaju u Hrvatsku, poručio načelnik Bola Tihomir Marinković

Na okruglom stolu o kvaliteti zraka u sklopu 11. nacionalnoga znanstveno-stručnoga skupa s međunarodnim sudjelovanjem “Zaštita zraka 2019” u srijedu, 16. listopada, u Bolu je predstavljen projekt “AIRQ – Proširenje i modernizacija državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka” koji provodi Državni hidrometeorološki zavod u suradnji s Institutom za medicinska istraživanja i medicinu rada.

Projekt je financiran iz Europskoga fonda za regionalni razvoj
Projektom AIRQ, financiranomu iz Europskoga fonda za regionalni razvoj (EFRR) i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU), a čija ukupna vrijednost iznosi 125.123.500,00 kn (od toga 106.354.975,00 kn iz EFRR i 18.768.525,00 kn iz FZOEU), napravit će se značajan pomak i osigurati unaprjeđenje u kvaliteti zraka za sve građane Republike Hrvatske, pružiti potpora implementaciji zakonodavnoga okvira u području kvalitete zraka i okoliša te osigurati izgradnja 5 novih i modernizacija 19 postojećih mjernih postaja.

– Hrvatska će nakon provedbe projekta imati ojačane kapacitete koji će donijeti očekivano unapređenje u zaštiti okoliša kao i ekonomsku dobit za gospodarstvo na nacionalnoj i europskoj razini, poručio Igor Čižmek, pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića

Na okruglom stolu sudjelovao i pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike
Predstavljanje projekta otvorila je voditeljica projekta, dr. Cleo Kosanović, dok su sudionici okrugloga stola, uz dr. Kosanović, bili pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Igor Čižmek, predstavnica koordinatorica projekta za Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada Gordana Pehnec, predstavnica Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Nirvana Franković Mihelj te direktor Sektora za zaštitu okoliša i održivi razvoj i Sektora za klimu i atmosferu Ekonerga Vladimir Jelavić.

Nakon provedbe projekta očekuje se unapređenje u zaštiti okoliša i ekonomska dobit
— Gotovo 450 milijuna kuna osigurano je za dva strateška projekta Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Republike Hrvatske. Riječ je o projektima METMONIC i AIRQ koji su primjer primjene naprednih tehnologija u rješavanju okolišnih izazova, kako meteoroloških tako i klimatskih. Očekujemo da će Republika Hrvatska nakon provedbe projekta imati ojačane kapacitete koji će donijeti očekivano unapređenje u zaštiti okoliša kao i ekonomsku dobit za gospodarstvo na nacionalnoj i europskoj razini, naglasio je pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Igor Čižmek.

– Kvaliteta zraka jedna je od ključnih odrednica razvoja turizma te važan razlog zbog kojega se turisti iznova vraćaju u Hrvatsku, poručio načelnik Bola Tihomir Marinkovic na okruglom stoli koji je održan u srijedu, 16. listopada, u hotelu Bluesun Elaphusa u Bolu

Kvaliteta zraka ključna je odrednica razvoja turizma, poručio načelnik Bola
U radu okrugloga stola sudjelovao je i načelnik Bola Tihomir Marinković. — Kvaliteta zraka jedna je od ključnih odrednica razvoja turizma te važan razlog zbog kojega se turisti iznova vraćaju u Hrvatsku. Da je tome tako svjedoče i turistički pokazatelji za općinu Bol, koja iz godine u godinu iskazuje sve bolje rezultate. U ovoj godini imamo porast dolazaka turista od 8 %, dok će broj noćenja biti veći od prethodne godine, rekao je bolski načelnik.

Trajanje projekta predviđeno je do 30. travnja 2021. godine
Projekt AIRQ je četverogodišnji projekt, a njegovo trajanje predviđeno je do 30. travnja 2021. godine, kada će, prema riječima sudionika, biti ispunjeni i ciljevi toga projekta. Riječ je prije svega o povećanju udjela stanovništva u Hrvatskoj obuhvaćenoga podacima o kvaliteti zraka u urbanim područjima s 50 % na 100 %, kao i 5 novoizgrađenih i 19 moderniziranih postaja za mjerenje kvalitete zraka u državnoj mreži za trajno praćenje kvalitete zraka.

sudionici okrugloga stola o kvaliteti zraka koji je održan u srijedu, 16. listopada, u sklopu 11. nacionalnoga znanstveno-stručnoga skupa s međunarodnim sudjelovanjem “Zaštita zraka 2019”

Podjelite:

You may also like...