Sritna dica - Sritan grad
#OstanimoOdgovorni

U Hrvatskoj 157 osoba pozitivno na koronavirus. Ministar zdravstva Vili Beroš: “Više ne molim nego zahtjevam da svi građani poštuju upute koje daje Stožer civilne zaštite” Zatvaraju se javne površine, željeznički i autobusni kolodvori

U Hrvatskoj je do sada 157 osoba pozitivno na koronavirus, što je porast za 29 osoba u odnosu na jučer. Priopćio je danas, 21. ožujka, na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite RH ministar zdravstva Vili Beroš.

Pridržavanje uputa onemogućava širenje koronavirusa
— Dobro je što je epidemiološka situacija u Hrvatskoj pod nadzorom pogotovo kad se uspoređujemo s trendovima u susjedstvu i okolini. Loše je to što pojedinci ne poštuju pravila određena za samoizolaciju i pravila koje daje Stožer civilne zaštite. Upute omogućuje da se epidemija ne širi nekontrolirano. Situacijom je moguće upravljati samo kod pridržavanja mjera, ali kad se pravila i upute ne poštuju, onda postoji mogućnost nekontroliranoga širenja koronavirusa, istaknuo je ministar Beroš, naglasivši kako je moguće da se sada radi i o lokalnoj transmisiji koronavirusa.

Vili Beroš: “Više ne molim, nego zahtjevam”
Osvrnuvši se na ponašanje građana u ovoj situaciji, ministar Beroš poručio je: — Više ne molim, nego zahtjevam da svi građani poštuju upute koje daje stožer civilne zaštite, rekao je Beroš. Napomenuo je da je jučer predsjednik Vlade Andrej Plenković bio na području Kliničke bolnice “Dubrava” gdje se izvode radovi na završetku primarnoga respiratornog centra. Dodao je da su u “Areni Zagreb” u tijeku završne pripreme u izradi sekundarnoga centra.

Damir Božinoć: “Morat ćemo donositi sve rigoroznije mjere”
Ministar Davor Božinović istaknuo je da je glavni problem pridržavanje svih odluka koje donosi Stožer. — Odluke su bile izbalansirane tako da ih se svi pridržavaju, ali činjenice pokazuju drugo. Ima manjina koje su opasnost za sebe i druge. Morat ćemo donositi sve rigoroznije smjere. Hrvatska policija će voditi računa o tome kako se mjere provode i reagirati svaki put kada se one ne provode, istaknuo je Božinović, rekavši da se ukidaju međugradske linije te autobusni i željeznički kolodvori. Apelirao je građane da ne izlaze vani ako ne moraju, najavivši da će policija diljem Hrvatske obilaziti javna mjesta. Ono što je najavljeno je i ograničavanje putovanja na otok osobama koje nisu otočani.

Alemka Markotić: “Ako želimo korona party, imat ćemo ga”
Dr. Alemka Markotić iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” iz Zagreba istaknula je važnost pridržavanja mjera Stožera civilne zaštite. — Vrijeme je da shvatimo da ne gledamo film, nego da živimo u stvarnosti. Jutros sam opet vidjela starije građane kako idu oko placa. Čujem da se sjedi u grupama na terasama koje ne rade. Ako želimo korona party, imat ćemo ga. A mislim da ne želimo. Kako izgleda korona party? Tako da netko završi kao teško bolestan, na respiratoru ili još teže, a možda i s posljedicama, poručila je dr. Markotić.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je novinarima danas, 21. ožujka, da se epidemija koronavirusa može sprječiti i zaustaviti samo poštivanjem uputa i odluka koje je donio Stožer civilne zaštite RH (izvor: vlada.gov.hr)

Podjelite:

You may also like...